Η Moodys, το ευρωμολογο και ο εφιάλτης της χρεοκοπίας...

Η Γαλλία απειλείται με ενδεχόμενη υποβάθμιση. "Οργιάζουν" οι αγορές, "καλπάζει" το ισπανικό spread. Το Πεκίνο προειδοποεί για ντόμινο κρίσης, ενώ η ΕΕ προτείνει ευρωομόλογο."Καζάνι που βράζει" η Ευρωζώνη, την ώρα που οι ραγδαίες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία εγείρουν την ανησυχία των αγορών,
παρά την τοποθέτηση τεχνοκρατών στα κυβερνητικά σχήματα ορισμένων εκ των παραπάνω χωρών της ευρωπεριφέρειας.

Οι οίκοι προειδοποιούν για επικείμενες υποβαθμίσεις στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, ενώ το Πεκίνο κάνει λόγο για "ντόμινο" κρίσης και στις αναδυόμενες οικονομίες, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για παρατεταμένη ύφεση.

Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των ιταλικών και γαλλικών ομολόγων κινούνται σε σταθεροποιητικά μεν υψηλά δε επίπεδα πλην των ισπανικών που παραμένουν σε ιστορικά υψηλά.

Με σκοπό την σταθεροποίηση της αγοράς ομολόγων, η Κομισιόν παρεμβαίνει και επαναφέρει στο προσκήνιο τη λύση του ευρωομολόγου, η ενδεχόμενη έκδοση του οποίου βασίζεται σε τρεις της προτάσεις, τις οποίες θα γνωστοποιήσει επίσημα την Τετάρτη με έκθεσή της.

"Καμπανάκι" Moodys σε Γαλλία

"Καμπανάκι" για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης κρούει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moodys, προειδοποιώντας για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τη Moodys, σε περίπτωση που τα επιτόκια παραμείνουν σε ιστορικά υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε θα ενισχυθούν οι δημοσιονομικές προκλήσεις με αρνητικές επιπτώσεις για την πιστοληπτική αξιολόγηση.

Προειδοποίηση από το Πεκίνο

Για παρατεταμένη παγκόσμια ύφεση έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης του Πεκίνου Wang Qishan.

"Αυτή την στιγμή η διεθνής οικονομική κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και σε καιρό αβεβαιότητας το μόνο που είναι σίγουρο είναι πως η παγκόσμια οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από τη διεθνή κρίση θα κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα", τόνισε ο ίδιος, με τους αναλυτές να μεταφράζουν αυτή τη δήλωση ως "προάγγελο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής" από το Πεκίνο.

"Καλπάζουν" τα ισπανικά spread

Σε επίπεδα ρεκόρ διατηρείται η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου, με αγορές και επενδυτές να αναμένουν τη δημοπρασία βραχυπρόθεσμου χρέους στην οποία θα προχωρήσει η χώρα εντός της εβδομάδας.

Ειδικότερα, στις 481 μονάδες με απόδοση 6,57%, από 6,43% την Παρασκευή, κινείται στις σημερινές συναλλαγές των ξένων χρηματιστηρίων η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου.

Την ίδια ώρα, σταθεροποιητικά κινούνται και οι αποδόσεις του γαλλικού, ιρλανδικού και πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου, στο 3,58%, 8,33% και 11,31% αντίστοιχα, με τα spreads στις 170 μ.β., 657 μ.β. και 955 μονάδες βάσης.

Η Κομισιόν προτείνει ευρωομόλογο!

Την έκδοση ευρωομολόγων, η οποία συζητείται εδώ και καιρό, συστήνει η Ευρωπαική Επιτροπή σε σχετική
Keywords
Τυχαία Θέματα