Η αντίδραση Νετανιάχου-Χαμάς στην απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε το Ισραήλ να λάβει μέτρα για να περιορίσει τις βλάβες στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, μετά τις κατηγορίες της Νότιας Αφρικής ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία.

Οπως ανακοινώθηκε, η 17μελής επιτροπή των δικαστών αποφάσισε ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει μέτρα για την πρόληψη και την τιμωρία της υποκίνησης σε γενοκτονία, καθώς και για την παροχή βασικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Η σημερινή απόφαση, όπως σημειώνουν οι Financial Times,

αφορά μόνο το αίτημα της Νότιας Αφρικής για εφαρμογή έκτακτων μέτρων. Η τελική απόφαση σχετικά με τον ισχυρισμό της Νότιας Αφρικής ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία είναι πιθανό να απαιτήσει χρόνια.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει άμεσα ότι οι στρατιωτικές του δυνάμεις δεν θα διαπράξουν καμία από τις ακόλουθες ενέργειες: να σκοτώσει Παλαιστίνιους, να προκαλέσει σοβαρές σωματικές ή ψυχικές βλάβες.

Τονίστηκε, επίσης, ότι «το Ισραήλ πρέπει να λάβει μέτρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, για να αποτρέψει και να τιμωρήσει την άμεση και δημόσια υποκίνηση για διάπραξη γενοκτονίας, σε σχέση με τα μέλη της παλαιστινιακής ομάδας», ενώ πρέπει να λάβει μέτρα και για την παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικών μέτρων.

Η απόφαση του δικαστηρίου δεν προδικάζει τη μεταγενέστερη απόφαση για γενοκτονία, σημείωσε η δικαστής.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει πως παρακολουθεί στενά την διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο και αναμένει «θετική έκβαση».

Η αντίδραση Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς, αφού το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ διέταξε το Τελ Αβίβ να λάβει μέτρα για την προστασία των Παλαιστινίων, χωρίς όμως να ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα.

Την εξέλιξη αυτή ο Νετανιάχου αποκάλεσε νίκη για το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «ψευδείς και εξωφρενικές» τις καταγγελίες περί γενοκτονίας που διατυπώθηκαν νωρίτερα από τη Νότια Αφρική, μεταδίδουν οι Financial Times.

Η αντίδραση της Χαμάς

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι μια σημαντική εξέλιξη που συμβάλλει στην απομόνωση του Ισραήλ και εκθέτει τα εγκλήματά του στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Σάμι Αμπού Ζούχρι.

«Ζητάμε να αναγκαστεί η κατοχική δύναμη να εφαρμόσει τις αποφάσεις του δικαστηρίου», πρόσθεσε.

#ΔΙΕΘΝΕΣ_ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ_ΤΗΣ_ΧΑΓΗΣ #Ισραήλ #μέτρα #ΑΠΟΤΡΟΠΗ_ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ #ανθρωπιστική_βοήθεια
Keywords
Αναζητήσεις
i-antidrasi-netaniachou-chamas-stin-apofasi-tou-dikastiriou-tis-chagis.htm
Τυχαία Θέματα