Η Ευρώπη αναζητά λύσεις για την «επιδημία» κοκαΐνης στα λιμάνια

Με το Βέλγιο να ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυβέρνηση δεν έχασε πολύ χρόνο για να κάνει το επόμενο βήμα της στη μάχη κατά των καρτέλ ναρκωτικών στα λιμάνια της ηπείρου. H Αμβέρσα θεωρείται ευρέως ως το επίκεντρο του εμπορίου κοκαΐνης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με τις λιμενικές αρχές και πολλές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Europol, καθώς και τις τελωνειακές αρχές και τις αρχές επιβολής του νόμου, την Τετάρτη (24/1), εγκαινίασε τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα European Ports Alliance.

Η σύμπραξη έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή όλους τους σχετικούς φορείς, ώστε να διαμορφώσουν λύσεις για την προστασία των λιμένων από τη διακίνηση ναρκωτικών και τη διείσδυση του εγκλήματος.

«Η Ευρώπη έχει πρόβλημα με τα ναρκωτικά - και επιδεινώνεται», δήλωσε ο Paolo Gentiloni, Επίτροπος της ΕΕ για την οικονομία. «Για να αντιμετωπίσουμε τις αυξανόμενες εισροές κοκαΐνης και άλλων παράνομων ουσιών στην ΕΕ, χρειάζεται οι τελωνειακές, οι διωκτικές και οι λιμενικές αρχές να συνεργαστούν στενότερα και πιο αποτελεσματικά».

Οι κατασχέσεις κοκαΐνης στην ΕΕ βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, με περισσότερους από 300 τόνους να κατάσχονται σε ετήσια βάση τα τελευταία χρόνια. Μόνο στο Βέλγιο, οι αρχές κατάσχεσαν 121 μετρικούς τόνους κοκαΐνης στο λιμάνι της Αμβέρσας-Βρυξελλών το 2023, αριθμός ρεκόρ και αύξηση 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η νέα Ευρωπαϊκή Συμμαχία Λιμένων αποσκοπεί στην κινητοποίηση των τελωνειακών αρχών κατά της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, στην ενίσχυση της διαχείρισης κινδύνων και των στοχευμένων και αποτελεσματικών ελέγχων στους λιμένες, καθώς και την ενίσχυση των επιχειρήσεων επιβολής του νόμου στους λιμένες και κατά των εγκληματικών οργανώσεων πίσω από τη διακίνηση ναρκωτικών. Η πρωτοβουλία έχει την υποστήριξη της Europol, της Eurojust και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και στηρίζεται μέσω ειδικών δράσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολυθεματικής Πλατφόρμας κατά των εγκληματικών απειλών.

Δημιουργείται, επίσης, μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την υποστήριξη των λιμενικών αρχών και των ιδιωτικών ναυτιλιακών εταιρειών στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και την αντιμετώπιση της διείσδυσης του εγκλήματος. Θα επικεντρωθεί στον εντοπισμό των τρωτών σημείων, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την εξεύρεση πρακτικών λύσεων για την ενίσχυση της ασφάλειας των λιμένων. Θα αντιμετωπίσει τον εκφοβισμό, τη διαφθορά και τη διείσδυση του εγκλήματος στα λιμάνια, μέσω της εφαρμογής διεθνών και ενωσιακών προτύπων ασφαλείας και της συνεργασίας μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και των τελωνείων με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που εργάζονται στα λιμάνια.

«Το οργανωμένο έγκλημα είναι ικανό να μετακινείται από το ένα λιμάνι στο άλλο, καθώς οι ευκαιρίες αυξάνονται και μειώνονται. Για να εμποδίσουμε αυτό το δίκτυο πρέπει να δημιουργήσουμε ένα άλλο δίκτυο. Οι βίαιες συνέπειες της διακίνησης ναρκωτικών είναι τόσο μεγάλες όσο και η απειλή της τρομοκρατίας», σχολίασε η Ylva Johansson, επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Μετά την εναρκτήρια εκδήλωση, η σύμπραξη θα συνεδριάζει ετησίως, σε υπουργικό επίπεδο, ώστε να εντοπίζει τις προκλήσεις, να θέτει στρατηγικές προτεραιότητες και να ανταλλάσσει πληροφορίες για την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Επίσης, θα πραγματοποιούνται συναντήσεις ανώτερων αξιωματούχων, με στόχο την προετοιμασία και την παρακολούθηση των προτεραιοτήτων που τίθενται από την ετήσια υπουργική συνάντηση.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, σχεδόν το 90% της κοκαΐνης, το 45% της κάνναβης και το 30% των διεγερτικών ουσιών τύπου αμφεταμίνης διακινούνται μέσω θαλάσσης.

#Ευρώπη #Βελγιο #λιμάνια #διακίνηση_ναρκωτικών #ΜΕΤΑΦΟΡΑ_ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ #κοκαΐνη
Keywords
Αναζητήσεις
i-evropi-anazita-lyseis-gia-tin-epidimia-kokanis-sta-limania.htm
Τυχαία Θέματα