Η νομισματική πολιτική της Κίνας... δίχασε τις ασιατικές αγορές

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Δευτέρας (21/8), μετά την απόφαση της Κίνας να μειώσει το βασικό επιτόκιο μονοετούς δανείου, αλλά να διατηρήσει αμετάβλητο αυτό του πενταετούς.

Συγκεκριμένα, το LPR ενός έτους μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης από 3,55% σε 3,45%, ενώ το LPR πενταετίας παρέμεινε στο 4,2%.

Το Reuters ανέφερε ότι σε δημοσκόπηση με 35 αναλυτές,

όλοι οι συμμετέχοντες προέβλεπαν μειώσεις και στα δύο επιτόκια, αφού η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε απροσδόκητα το μεσοπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού την περασμένη εβδομάδα.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο από τις 11 Ιουλίου και έκλεισε στις 7.115,5 μονάδες, ενώ αντίθετα ο Kospi της Νότιας Κορέας κατέγραψε κέρδη για να βάλει τέλος σε ένα σερί έξι ημερών στα «κόκκινα».

Οι κινεζικές χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές σε επίπεδο κεντρικής και περιφερειακής κυβέρνησης πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή για να συζητήσουν την επίλυση των χρηματοοικονομικών κινδύνων, σύμφωνα με ανακοίνωση την Κυριακή από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.

Επί τάπητος τέθηκε ο συντονισμός οικονομικής υποστήριξης για την επίλυση των κινδύνων τοπικού χρέους και προσαρμογή της πολιτικής για τα δάνεια ακίνητης περιουσίας.

Στο στρατόπεδο των μετοχών, η κινεζική εταιρεία ακινήτων Country Garden Holdings πρόκειται να αφαιρεθεί από τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ μετά την τελευταία τριμηνιαία αξιολόγηση. Τη θέση της θα πάρει η φαρμακευτική εταιρεία Sinopharm.

Η Country Garden Services Holdings, η οποία είναι εταιρεία διαχείρισης ακινήτων και θυγατρική της Country Garden, θα αφαιρεθεί επίσης από τον δείκτη Hang Seng China Enterprises Index. Θα αντικατασταθεί από το διαδικτυακό ταξιδιωτικό γραφείο Trip.com.

Οι μετοχές της Country Garden έχουν υποχωρήσει πάνω από 70% από την αρχή του έτους και έφθασαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, αφού η εταιρεία απέτυχε να ανταποκριθεί στις πληρωμές ομολόγων, εξέδωσε προειδοποίηση για τα κέρδη και ανέστειλε τις συναλλαγές σε 11 από τα χερσαία ομόλογά της.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,29%, κλείνοντας στις 31.552,50 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,66% στις 17.607 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 1,24% στις 3.092,98 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 1,32% στις 10.320,39 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted υποχώρησε 0,82% και έκλεισε στις 16.381,31 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε κέρδη 0,17% στις 2.508,80 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.115,50 μονάδες, χάνοντας 0,46%.

ασιατικές αγορέςΑΣΙΑΩκεανίαΑυστραλίαΚίναNikkeiKospiιαπωνία
Keywords
Αναζητήσεις
i-nomismatiki-politiki-tis-kinas-dichase-tis-asiatikes-agores.htm
Τυχαία Θέματα