Η οικονομική ισχύς των Magnificent 7 πλέον ξεπερνά μεγάλες χώρες

Οι επονομαζόμενες «Magnificent 7» διαθέτουν πλέον μεγαλύτερη οικονομική ισχύ σχεδόν από κάθε μεγάλη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με νέα έρευνα της Deutsche Bank.

Η αλματώδης άνοδος των κερδών και των κεφαλαιοποιήσεων των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών «Magnificent 7» - Apple, Amazon,

Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia και Tesla - ξεπερνούν εκείνες όλων των εισηγμένων εταιρειών σχεδόν σε κάθε χώρα της G20, ανέφερε η τράπεζα σε έκθεσή της. Από τις χώρες της G20 (εκτός των ΗΠΑ), μόνο η Κίνα και η Ιαπωνία (μετά βίας) έχουν μεγαλύτερα κέρδη, όταν συνδυάζονται οι εισηγμένες εταιρείες τους.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank υπογράμμισαν ότι μόνο η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση των «Magnificent 7» αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία χώρας στον κόσμο, διπλάσια από εκείνη της Ιαπωνίας. Η Microsoft και η Apple, μεμονωμένα, έχουν παρόμοια κεφαλαιοποίηση με το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών σε στη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσθεσαν.

Ωστόσο, αυτό το επίπεδο συγκέντρωσης πλούτου έχει οδηγήσει ορισμένους αναλυτές σε ανησυχίες για τους κινδύνους στην αμερικανική και την παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά.

Ο Jim Reid, επικεφαλής της Deutsche Bank για τα παγκόσμια οικονομικά και τη θεματική έρευνα, προειδοποιεί ότι η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά «συναγωνίζεται το 2000 και το 1929 όσον αφορά τη συγκέντρωση κεφαλαίων».Η Deutsche Bank ανέλυσε την πορεία των 36 εταιρειών που βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα των πιο «πολύτιμων» εταιρειών του S&P 500 από τα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Ο Reid σημείωσε ότι, ενώ οι μεγάλες εταιρείες τείνουν τελικά να βγαίνουν από την πρώτη πεντάδα, καθώς εξελίσσονται οι επενδυτικές τάσεις και οι προοπτικές κερδών, 20 από τις 36 που έχουν καταλάβει την ανώτερη αυτή κατηγορία εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα και σήμερα. «Από τις Mag 7 που βρίσκονται σήμερα στην πρώτη πεντάδα, η Microsoft βρίσκεται εκεί για όλους τους μήνες εκτός από 4 μήνες του 1997. Η Apple είναι μόνιμα παρούσα από τον Δεκέμβριο του 2009, η Alphabet για όλους τους μήνες -εκτός από δύο- από τον Αύγουστο του 2012 και η Amazon από τον Ιανουάριο του 2017. Ο νεότερος εισερχόμενος είναι η Nvidia, η οποία βρίσκεται εκεί από το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους», δήλωσε.

Η Tesla είχε ένα σερί 13 μηνών στην πρώτη πεντάδα των εταιρειών με τη μεγαλύτερη αξία το 2021/22, αλλά τώρα έχει πέσει στη 10η θέση, με την τιμή της μετοχής να έχει πέσει κατά περίπου 20% από την αρχή του 2024. Αντίθετα, η μετοχή της Nvidia συνεχίζει να ανεβαίνει, προσθέτοντας σχεδόν 47% από την αρχή του έτους.

«Έτσι, η ομάδα των Mag 7 έχει κάποια αστάθεια, όσον αφορά την (ακριβή) θέση των μελών της, ενώ μπορούν να αμφισβητηθούν οι συνολικές αποτιμήσεις των εταιρειών, όμως ο πυρήνας της λίστας είναι οι μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες εταιρείες στις ΗΠΑ και τον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια», πρόσθεσε ο Reid.

Θα μπορούσαν να διευρυνθούν τα κέρδη;

Παρά τις συγκρατημένες οικονομικές προοπτικές στις αρχές του 2023, οι αποδόσεις των μετοχών στη Wall Street ήταν εντυπωσιακές, αλλά σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένες μεταξύ των Magnificent Seven, οι οποίες επωφελήθηκαν έντονα από τη διαφημιστική εκστρατεία για την τεχνητή νοημοσύνη και τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων.

Η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Evelyn Partners τονίζει ότι οι Magnificent 7 απέδωσαν απίστευτο ποσοστό 107% κατά τη διάρκεια του 2023, ξεπερνώντας κατά πολύ τον ευρύτερο δείκτη MSCI USA, ο οποίος απέδωσε στους επενδυτές ένα υγιές, αλλά σχετικά πενιχρό, ποσοστό 27%.

Ο Daniel Casali, στρατηγικός επενδυτής της Evelyn Partners, σημείωσε ότι διαφαίνονται ενδείξεις ότι οι ευκαιρίες στις αμερικανικές μετοχές θα μπορούσαν να διευρυνθούν πέρα από τις 7 megacaps φέτος, για δύο λόγους, ο ένας εκ των οποίων είναι η ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας. «Παρά την αύξηση των επιτοκίων, οι πωλήσεις και τα κέρδη των εταιρειών ήταν ανθεκτικά. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στις επιχειρήσεις που είναι πιο πειθαρχημένες στη διαχείριση του κόστους τους και στα νοικοκυριά που έχουν υψηλότερα επίπεδα αποταμιεύσεων, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιπλέον, η αμερικανική αγορά εργασίας είναι υγιής με σχεδόν τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας να προστίθενται κατά τη διάρκεια του 2023», δήλωσε ο Casali.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η βελτίωση των περιθωρίων κέρδους, η οποία, σύμφωνα με τον Casali, δείχνει ότι οι εταιρείες έχουν αυξήσει με επιδεξιότητα τις τιμές και έχουν μετακυλήσει τις επιπτώσεις του υψηλότερου πληθωρισμού στους πελάτες. «Αν και οι μισθοί έχουν αυξηθεί, δεν έχουν συμβαδίσει με αυτές τις αυξήσεις των τιμών, οδηγώντας σε μείωση του κόστους απασχόλησης ως ποσοστό της τιμής των αγαθών και των υπηρεσιών», δήλωσε ο Casali. «Παράγοντες, όπως η ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και οι τεχνολογικές εξελίξεις, έχουν επιτρέψει την αύξηση της προσφοράς εργασίας και την πρόσβαση σε υπερπόντιες αγορές εργασίας. Αυτό έχει συμβάλει στη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους, στηρίζοντας την αύξηση των κερδών. Βλέπουμε ότι η τάση αυτή συνεχίζεται», πρόσθεσε.

Όταν η αγορά είναι τόσο πολύ σταθμισμένη προς έναν μικρό αριθμό μετοχών και ένα συγκεκριμένο θέμα - κυρίως την τεχνητή νοημοσύνη - υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν επενδυτικές ευκαιρίες, δήλωσε ο Casali. Πολλές από τις μετοχές του S&P 500 αντιμετώπισαν προκλήσεις κατά το τελευταίο έτος, αλλά ορισμένες από αυτές θα μπορούσαν να αρχίσουν να συμμετέχουν στο ράλι, εάν οι δύο προαναφερθέντες παράγοντες συνεχίσουν να τροφοδοτούν την οικονομία.

«Δεδομένης της απόδοσης των μετοχών που έχουν «οδηγό» την τεχνητή νοημοσύνη, το 2023 και στις αρχές του τρέχοντος έτους, οι επενδυτές μπορεί να είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν να τις υποστηρίζουν», είπε. «Αλλά, αν το ράλι αρχίσει να διευρύνεται, οι επενδυτές θα μπορούσαν να χάσουν άλλες ευκαιρίες, εκτός των Magnificent Seven».

#MAGNIFICENT_7 #ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ_ΙΣΧΥΣ #ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ #Deutsche_Bank
Keywords
Τυχαία Θέματα