Η Τουρκία βάζει το Κυπριακό στην ατζέντα του ΝΑΤΟ

Θέμα Κυπριακού αναμένεται να θέσει η Τουρκία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11-12 Ιουλίου, όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα (19/6) ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ.

«Το Κυπριακό θα είναι αναπόφευκτα στην ατζέντα, ειδικά στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Όπως δήλωσε πρόσφατα κι ο πρόεδρός μας, πρέπει να διασφαλιστεί η ισότητα της ΤΔΒΚ

για να μπορέσουν από εδώ και στο εξής να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις. Οι Έλληνες ήθελαν να κεφαλαιοποιήσουν ό,τι κέρδισαν κατά την προηγούμενη διαπραγμάτευση και να προχωρήσουν στην επόμενη διαπραγμάτευση. Αυτή δεν είναι μια υγιής κατάσταση. Θα πρέπει να σταματήσουν να δηλητηριάζουν τη διαδικασία κάνοντας κάποιες ασκήσεις με τους Έλληνες και προσθέτοντας ένοπλες δυνατότητες σε αυτές», δήλωσε ο Τσελίκ, σύμφωνα με το κυπριακό sigmalive, προσθέτοντας ότι «τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός ότι υπάρχουν δύο ισότιμοι λαοί και δύο κυρίαρχα κράτη (στην Κύπρο). Εδώ, οι πρόσφατες προσεγγίσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ δεν ήταν καθόλου θετικές».

Ο Ομέρ Τσελίκ επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία θέλει να συνεχίσει την ενταξιακή πορεία στην ΕΕ, αλλά πρέπει να ανοιχτούν πρώτα κεφάλαια.

«Οι σχέσεις με την ΕΕ συνεχίζονται. Θα πρέπει να ανοίξουμε κεφάλαια και να τα συζητήσουμε. Όταν υιοθετούν μια προσέγγιση ότι δεν θα πρέπει καν να διαπραγματευτούμε στο τραπέζι, αυτό δείχνει ότι δεν είναι πλέον μια πολιτική ένωση, αλλά ενεργεί με ιδεολογικές προκαταλήψεις. Είδαμε στον τελευταίο πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας ότι δεν είναι δυνατόν η ΕΕ να κάνει άνοιγμα και να διεξάγει διπλωματία χωρίς την Τουρκία.

Μπορούν να γίνουν βήματα για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης και την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Θα ήταν σημαντικό όσον αφορά τους μηχανισμούς συνεργασίας για το μέλλον», σημείωσε.

Ο Ομέρ Τσελίκ καταφέρθηκε εναντίον του Κογκρέσου και είπε ότι «η Τουρκία είναι κυρίαρχο κράτος και έχει την εξουσία να διασφαλίσει την ασφάλειά της σε κάθε περίπτωση. Τα βήματά μας όσον αφορά την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας δεν θα καθοριστούν με βάση τα καπρίτσια των Αμερικανών γερουσιαστών. Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από μία πολιτική που θέτει σε κίνδυνο την κοινή ασφάλεια του ΝΑΤΟ».

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ είπε επίσης ότι δεν είναι αρκετά αυτά που έχει κάνει μέχρι στιγμής η Σουηδία σε νομοθετικό επίπεδο κατά της τρομοκρατίας του ΡΚΚ, ενώ με κομψό τρόπο έθεσε πάλι ζήτημα «παζαριού» με ΗΠΑ για τα F-16, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι αν δεν δοθούν τα μαχητικά αυτά στην Τουρκία, κανείς δεν πρέπει μετά την επικρίνει, αν αγοράσει από αλλού.

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να δείξει ενδιαφέρον στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να επιφέρει δύο μέτρα και σταθμά στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Ορισμένες πρακτικές, όπως η υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων από ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ που επιτίθενται σε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, πρέπει να σταματήσουν.

Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη Σουηδία και το ΝΑΤΟ με οικοδεσπότη τον κ. Τσαγατάι. Υπάρχουν βήματα που έγιναν από τη Σουηδία, λένε ότι "εκδώσαμε δύο μέλη του PKK". Πρέπει να υπάρξει μία δυναμική εφαρμογή. Πότε η δικαιοσύνη δεν εφαρμόζει τους νόμους όπως πρέπει με δικαιολογία την ελευθερία της έκφρασης, πότε οι δυνάμεις ασφαλείας δεν τους εφαρμόζουν. Επιπλέον, τα άτομα που μας εξέδωσαν δεν συνδέονται με την τρομοκρατία, αλλά με τα ναρκωτικά.

Πρέπει να θεσπίσουμε ένα πρότυπο αρχών. Η υποστήριξη των ΗΠΑ, μέλους του ΝΑΤΟ, προς το PYD (σ.σ. Κούρδοι Συρίας) δημιουργεί μια εικόνα που βλάπτει την κοινή ασφάλεια. Αν κάποιος απέχει από την παροχή αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία, που θεωρεί απαραίτητο για τις αμυντικές της ανάγκες και επιχειρεί να επιβάλει σιωπηρό ή ρητό εμπάργκο, η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων από την Τουρκία δεν πρέπει να επικρίνεται με κανέναν τρόπο».

ΚυπριακόΤΟΥΡΚΙΑΚΥΠΡΟΣΕΛΛΑΔΑΝΑΤΟ
Keywords
Αναζητήσεις
i-tourkia-vazei-to-kypriako-stin-atzenta-tou-nato.htm
Τυχαία Θέματα