Ικτίνος: Με ΑΙ στα...μάρμαρα, «βάζει» πλώρη για νέο κύκλο ανάπτυξης

“Αέρα” ανάπτυξης αναμένεται να φέρει τέσσερα νέα λατομεία της εξορυκτικής και βιομηχανικής εταιρείας μαρμάρων Ικτίνος, που ξεκίνησαν να λειτουργούν από την αρχή του 2024. Ειδικότερα, στην περιοχή της Δράμας, λατομείο με λευκό δολομίτικο μάρμαρο από το οποίο προγραμματίζεται εξόρυξη 9.000 τόνων, δεύτερο λατομείο στην περιοχή της Δράμας , με λευκό δολομιτικό μάρμαρο από το οποίο αναμένεται η εξόρυξη 5.000 τόνων. Επίσης στην περιοχή της Λειβαδιάς, δύο λατομεία ένα με γκρι

μάρμαρο από το οποίο προγραμματίζετε εξόρυξη 4.000 τόνων και με μπεζ μάρμαρο για εξόρυξη 4.000 τόνων αναμένεται να τονώσουν τον φετινό της τζίρο και να επιστρέψει σε κερδοφορία.

Να σημειωθεί ότι με βάση πληροφορίες, το φετινό επιχειρηματικό σχέδιο, παρά το μεγάλο δείκτης αβεβαιότητας, προβλέπει τζίρο της τάξης των €32 εκατ., από περίπου €23 εκατ. που εκτιμάται ότι έκλεισε το 2023. Δηλαδή αναμένεται μια σημαντική ανάπτυξη άνω του 36%, αλλά με μεγέθη σημαντικά χαμηλότερα από την κορύφωση του 2018 (€53,17 εκατ. σε επίπεδο εταιρείας). Το α’ τρίμηνο του 2024 εκτιμάται ότι κινήθηκε με ρυθμό ανάπτυξης 10%.

Ασφαλείς, πάντως, προβλέψεις, όπως τονίζεται, για το σύνολο της χρήσης θα μπορούν να δοθούν μετά το πέρας του ά εξαμήνου, ωστόσο η διοίκηση εστιάζει στην ανάπτυξη των εργασιών της και την επιστροφή στην κερδοφορία, εφόσον εξομαλυνθούν οι εξωγενείς παράγοντες που ταλανίζουν την βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές.

Όπως ανέφερε η Αναπληρώτρια Διευθύνων Σύμβουλος της βιομηχανίας μαρμάρου, Ιουλία Χαϊδά, σε ενημερωτική εκδήλωση για τα ΜΜΕ την Τρίτη, η ζήτηση κυρίως για τα λευκά μάρμαρα είναι πολύ υψηλή και τα λευκά δολομιτικά μάρμαρα που εξορύσσονται από τα 2 νέα λατομεία της ΙΚΤΙΝΟΣ, εκτιμάται ότι θα έχουν αυξημένη ζήτηση και ευρεία αποδοχή αφού πρόκειται για μάρμαρα εφάμιλλα ή και καλύτερα από το μάρμαρο που εξορύσσεται στο μεγάλο λατομείο του Βώλακα, που σημαίνει μεγαλύτερη παραγωγή κατά 25% και καλύτερη ποιότητα έτσι ώστε να μπορεί η εταιρεία να εξυπηρετήσει την ζήτηση που είναι αυξημένη για το συγκεκριμένο μάρμαρο.

Με βάση τη διοίκηση μάλιστα, προχωρά και η διαδικασία επέκτασης του υφιστάμενου λατομείου που θα επιφέρει μια αύξηση παραγωγής της τάξης του 20%., μια υπόθεση που χρονίζει αλλά πιστεύουμε ότι θα λυθεί πολύ σύντομα. Να σημειωθεί ότι τα διάφορα χρωματιστά μάρμαρα, όπως τα γκρι και τα μπεζ αποτελούν εναλλακτικές προτάσεις σε διακοσμητικές επιλογές και τυγχάνουν υψηλής ζήτησης επίσης.

Η Κίνα

Την περίοδο προ πανδημίας οι εξαγωγές της εταιρείας προς την Κίνα ανέρχονταν στο 60% του κύκλου εργασιών, αλλά λόγω των γνωστών θεμάτων που παρουσίασε η αγορά της Κίνας μετά την πανδημία στην οικοδομική της δραστηριότητα ,οι εξαγωγές μειώθηκαν στο 35% του κύκλου εργασιών μας.

Η εταιρεία αντιστάθμισε τις απώλειες από την αγορά της Κίνας επιτυγχάνοντας τριπλασιασμό των εξαγωγών σε αγορές όπως η Ινδία, η Αίγυπτος και η Τυνησία. Κινήσεις έχουν γίνει και σε άλλες νέες αγορές σε χώρες στην Νότιας Αμερική, και στη ΝΑ Ασία. Την ίδια στιγμή η εταιρεία, έχει αυξήσει αισθητά τις πωλήσεις ετοίμων προϊόντων μέσω ανάπτυξης του δικτύου πωλήσεων της αλλά και με την ανάληψη μεγάλων έργων του εξωτερικού (Αμερική - Η.Α.Ε.-Σ.Αραβία- Βιετνάμ ).

Σημειώνεται ότι η Ικτίνος κατέχει ένα μερίδιο αγοράς άνω του 15% σε παγκόσμιο επίπεδο, εξάγοντας σε περισσότερες από 90 χώρες το 95% της παραγωγής της, με κυριότερο προορισμό την Κίνα, η οποία καλύπτει πλέον το 35% του κύκλου εργασιών.

Πλην της Κίνας, οι κορυφαίες αγορές για την Ικτίνος είναι οι χώρες του Κόλπου και κυρίως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με μερίδια 7%-8% έκαστη, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ.

Οι κινήσεις για την επόμενη μέρα

Καθώς τα αποτελέσματα για το 2023 ήταν αρνητικά, όπως τόνισε η Αναπληρώτρια CEO, ”έχουμε προβεί σε αναδιάρθρωση του δανεισμού μας μεταφέροντας δόσεις που αφορούν στην καταβολή κεφαλαίων ύψους 3.000.000 € για τα έτη 2024-2025 στη λήξη των δανείων μας, έτσι ώστε να αποκτήσουμε απαραίτητη ρευστότητα”

Σήμερα, δε, όπως αναφέρεται, η ΙΚΤΙΝΟΣ, για να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που έχουν αναδυθεί από το 2020 με την πανδημία και συνεχίζονται, όπως η αύξηση του κόστους εργασίας και ενέργειας, οι γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, η αβεβαιότητα σχετικά με τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές, οι συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και τα σοβαρά προβλήματα, που ταλανίζουν την εφοδιαστική αλυσίδα, όπως το κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ με αποτέλεσμα την αύξησή των ναύλων αλλά και του χρόνου μεταφοράς των εμπορευμάτων και τέλος η πίεση από την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, έχει προβεί στις ακόλουθες ενέργειες

Εξοικονόμηση και ΑΙ

Μία από τις κινήσεις που γίνονται πέρα από την προσπάθεια για “πράσινη παραγωγή” ρεύματος από το αιολικό της εταιρείας στη Δράμα ισχύος 20 MW και την προσπάθεια για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων σε περιοχές ιδιοκτησίας της η εξοικονόμηση ενέργειας και ανθρωπίνων πόρων αποτελεί βασική μέριμνα. Όπως αναφέρεται, επιτυγχάνεται με την εφαρμογή αποδοτικότερων διαδικασιών παραγωγής, τη χρήση πιο αποδοτικών τεχνολογιών για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης με την εκμετάλλευση της νέας τεχνολογίας.

Σε αυτό το πλαίσιο πρόσφατα η ΙΚΤΙΝΟΣ εφάρμοσε μια νέα τεχνολογία, το INSPIRER, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αποτελεί ένα εξελιγμένο σύστημα επιτήρησης λατομείων μαρμάρου.” Μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ)των αισθητήρων που είναι εγκατεστημένοι στα μηχανήματα, λαμβάνουμε πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία, τη λειτουργία, τις ώρες λειτουργίας και την κατανάλωση καυσίμων. Αυτά τα δεδομένα αναλύονται για την παραγωγή στατιστικών και τη δημιουργία προβλέψεων σχετικά με την απόδοση και τη συντήρηση των μηχανημάτων. Συνολικά, το INSPIRER συνεισφέρει στη βελτίωση της απόδοσης, τη μείωση των κινδύνων και την αύξηση της ασφάλειας στον εργασιακό χώρο, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας” αναφέρει η κα Χαϊδά.

“Με την αύξηση των τιμών της ενέργειας η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας όπως η αιολική ενέργεια αποτελεί στρατηγική επιλογή για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων. Τα αιολικά πάρκα της Ικτίνος αποτελούν ένα παράδειγμα αυτής της προσέγγισης, καθώς προσφέρουν μια σταθερή και προβλέψιμη πηγή ενέργειας με μειωμένο κόστος συγκριτικά με τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας” συμπληρώνει και προσθέτει η επικεφαλής της Ικτίνος.

“Στρατηγικός στόχος της ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., είναι να εξασφαλίσει τη βιώσιμη λειτουργία και ανάπτυξή της, και την προστασία του περιβάλλοντος. Σημειώνεται ότι η εταιρεία συμμετέχει στο δείκτη ATHEX ESG , ως μια από τις εταιρείες που υιοθετούν και προβάλουν τις πρακτικές τους σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης.”

Όπως αναφέρεται, το μέλλον των λατομείων της εταιρείας είναι συνυφασμένο με το μέλλον των τοπικών κοινωνιών που τα φιλοξενούν, για αυτό και υιοθετούμε και εφαρμόζουμε με επιτυχία την υπόγεια εξόρυξη μαρμάρων σε κάποια λατομεία , η οποία αποτελεί την πιο σύγχρονη και πλέον φιλική μέθοδο εξόρυξης αφού δεν προκαλεί κάποια επέμβαση στο έδαφος και αφήνει μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Μεγάλα έργα

Η κα Χαϊδά αναφέρθηκε σε κάποια νέα μεγάλα έργα που έχει αναλάβει η Ικτίνος στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων

ΗΠΑ: Waldorf Astoria με μάρμαρο Νέστου

• Βιετνάμ: Τρεις τεράστιους πύργους γραφείων και κατοικιών, με μάρμαρο Βώλακα

• Μεξικό: Ένα μεγάλο ξενοδοχείο με μάρμαρο Βώλακα

• Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: project με μάρμαρο Θάσου

Το Ελληνικό

Η εσωτερική αγορά, η οποία σήμερα καλύπτει μόλις το 5% του τζίρου, έχει μεγάλη ανάπτυξη. Η κα Χαϊδά σημείωσε ότι "επειδή εμείς εστιάζουμε στις εξαγωγές, δεν σημαίνει ότι δεν ασχολούμαστε με τα εγχώρια έργα. Για παράδειγμα στο Ελληνικό μας έχουν ήδη προσεγγίσει από την Hard Rock που θα αναπτύξει συγκρότημα ξενοδοχείου και καζίνο στο Ελληνικό, χάρη στις συνεργασίες που έχουν ήδη γίνει στις ΗΠΑ, με προμήθεια μαρμάρου Golden Spider".

Η Σητεία

Εκτός από τα projects στο εξωτερικό, η διοίκηση της Ικτίνος σημείωσε ότι καθώς τα αποτελέσματα για το 2023 ήταν αρνητικά, η εταιρεία έχει προβεί σε αναδιάρθρωση του δανεισμού της, μεταφέροντας δόσεις που αφορούν την καταβολή κεφαλαίων ύψους €3 εκατ. για τα έτη 2024-2025 στη λήξη των δανείων της, έτσι ώστε να αποκτήσει απαραίτητη ρευστότητα. Σημαντική οικονομική ανάσα θα μπορούσε να προσφέρει ρευστοποίηση του asset που διαθέτει στο Λασίθι της Κρήτης, τουριστικού project γνωστού και ως "Sitia Bay Resort", το οποίο με στοιχεία 2021 είχε αποτιμηθεί στα €30 εκατ. και θα ακολουθήσει μία ακόμη υψηλότερη, με στοιχεία τέλος του 2023.

"Ελπίζω να βρεθεί ο κατάλληλος επενδυτής για να το πουλήσουμε", σημείωσε η κα Χαϊδά.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα όσα αναφέρει η διοίκηση, η εταιρεία ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΑΕ ιδρύθηκε το 1974 από τον Ευάγγελο Χαϊδά και φέτος συμπληρώνει τα 50 χρόνια αδιάλειπτου λειτουργίας έχοντας επιτύχει να αποτελεί μια από τις πλέον εξαγωγικές βιομηχανίες της χώρας, εξάγοντας τα προϊόντα της στις μεγαλύτερες και πλέον απαιτητικές αγορές του πλανήτη.

Στην αυγή των επόμενων 50 χρόνων μας, η ΙΚΤΙΝΟΣ ανοίγει βηματισμό για νέες ισχυρές, αγορές όπως αυτή της Ινδίας μεταξύ άλλων, εντατικοποιώντας την παρουσία της με μεγαλύτερη ποικιλία παραγόμενων προϊόντων, με επενδύσεις σε νέα λατομεία και νέες τεχνολογίες, αναδιάρθρωση του δανεισμού , εξοικονόμηση ενέργειας και ανθρωπίνων πόρων με στόχο την ανάπτυξή της μέσω βιώσιμης λειτουργίας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Η ΙΚΤΙΝΟΣ αποτελεί μια καθετοποιημένη μονάδα με 10 λατομεία εκμετάλλευσης μαρμάρων στη Βόρεια Ελλάδα και 3 μονάδες κοπής και επεξεργασίας στην Αθήνα και τη Δράμα.

Στα 50 χρόνια της πορεία της η ΙΚΤΙΝΟΣ έχει προμηθεύσει μάρμαρα σε πολλά και μεγάλα έργα διεθνούς αναγνώρισης. Ειδικότερα,

Λατομείο Βώλακας– Μάρμαρο που χρησιμοποιήθηκε στο πεντάστερο ξενοδοχείο JW MARRIOT HOTEL, JAIPUR, INDIA στο οποίο η εταιρεία μας προμήθευσε όγκους για 13.000 μ2 καδρέτα μαρμάρου σε ειδικές διαστάσεις, στο κτήριο της Γαλλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ένα εμβληματικό κτήριο το οποίο επενδύθηκε με 10.000 μ2 μάρμαρα ειδικών διαστάσεων σε ορθομαρμάρωση , στο κτήριο της Γαλλικής τηλεόρασης, ένα εμβληματικό κτήριο το οποίο επενδύθηκε με 15.000 μ2 μάρμαρα ειδικών διαστάσεων σε ορθομαρμάρωση Λατομείο Χρυσή Αράχνη (Καβάλα)

Μάρμαρο που χρησιμοποιήθηκε στα lobby,στους κοινόχρηστους χώρους στα καζίνο στις σουίτες και στα μπάνια έξι ξενοδοχείων-casino της αλυσίδας Wynn, 2 στο LAS VEGAS, 3 Macau και 1 στη Βοστόνη των Η.Π.Α., ‘όπως και στο το εμβληματικό Hard Rock guitar hotel and Casino στην Florida

Λατομείο Νέστος (Καβάλα)

Μάρμαρο που χρησιμοποιήθηκε στο κολυμβητήριο Luzhniki στη Μόσχα, στο επιχειρηματικό μέγαρο ICD Brookfield Place στα UAE, στο συγκρότημα κατοικιών Williams "Prive Island" Miami Florida, Usa

Λατομείο Κάλλιστον – Πύργων (Δράμα)

Μάρμαρο που χρησιμοποιήθηκε στο αεροδρόμιο LAS PALMAS στην Ισπανία

Λατομείο Θάσου Σαλιάρα

Μάρμαρο που χρησιμοποιήθηκε στα ιερά τεμένη της Μέκκα και της Μεδίνα στη Σαουδική Αραβία, αλλά και σε πολλά άλλα κτίρια όπως στο DUBAI MALL, "GOLD SUK", στα U.A.E.

Γιώργος Αλεξάκης

#Ικτίνος_Ελλάς_ΑΕ #Ιουλία_Χαϊδά #Μάρμαρα #νέες_αγορές #λατομεία
Keywords
ικτινος, πλωρη, las vegas, νέα, γκρι, μπεζ, μμε, σημαίνει, εταιρεία, συγκεκριμένο, αιγυπτος, τυνησια, ηπα, ceo, αναδιαρθρωση, τραπεζες, δραμα, project, rock, golden, spider, σητεία, κρητη, bay, ελλαδα, αθηνα, hotel, india, καβαλα, wynn, vegas, guitar, florida, uae, island, miami, usa, dubai, mall, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, Καλή Χρονιά, μπανιας, χρυση αυγη, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, βομβα mall, σχεδιο αθηνα, uae, αποτελεσματα, πολυτεχνειο, χωρες, αυγη, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ηπα, ινδια, κινα, μμε, πιεση, πλαισιο, ceo, dubai, αγορα, αεροδρομιο, αυξηση, αιολικη ενεργεια, αιολικα παρκα, αμερικη, αραχνη, αραβικα, ασια, βιετναμ, βορεια, γινει, γινονται, γκρι, δευτερο, διοικηση, εδαφος, εκμεταλλευση, ενεργεια, εργα, εξι, αιολικα, επενδυτης, επενδυσεις, επιτυχια, εταιρεία, ετη, τεχνολογια, ιδια, υποθεση, κτιρια, λασιθι, λευκα, λειτουργια, ληξη, μεκκα, μεξικο, μεριμνα, μειωση, μοσχα, νεστος, ξενοδοχειο, περιβαλλον, πηγη, ποιοτητα, προβληματα, πωλησεις, σαουδικη αραβια, συγκεκριμένο, συντομα, συντηρηση, σχεδιο, τριτη, υψηλη, χρυση, ωρες, αγορες, αλυσιδα, bay, guitar, εφαρμογη, εξαγωγες, αιολικη, εθνικο, florida, golden, hotel, india, ιουλια, project, las vegas, λευκο, lobby, miami, mall, μπεζ, πηγες, πληροφοριες, rock, σημαίνει, τραπεζα, θεματα, vegas, wynn
Αναζητήσεις
iktinos-me-ai-stamarmara-vazei-plori-gia-neo-kyklo-anaptyxis.htm
Τυχαία Θέματα