Ινδία: Το «όνειρο» φιλοξενίας των Ολυμπιακών αγώνων-Το παρελθόν που «στοιχειώνει»

Η Ινδία έχει βάλει στόχο να φιλοξενήσει το μεγαλύτερο αθλητικό θέαμα στον κόσμο - τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό έρχεται αμέσως μετά τη διοργάνωση από τη χώρα δύο μεγάλων παγκόσμιων εκδηλώσεων το 2023. Τη σύνοδο κορυφής των G20 και τις συναντήσεις Business 20 των κορυφαίων βιομηχανικών ομάδων παγκοσμίως. Τον Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε ότι η Ινδία σχεδιάζει

να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2036, λέγοντας, ότι πρόκειται για το «αιώνιο όνειρο» της χώρας.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το CNBC η Ινδονησία, το Μεξικό, η Τουρκία και η Πολωνία έχουν επίσης εκφράσει το ενδιαφέρον τους να φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2036.

Η Ινδία είναι «απολύτως έτοιμη» να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δήλωσε η Nita Mukesh Ambani, ιδρύτρια και πρόεδρος του Ιδρύματος Reliance, σε συνέντευξή της στο CNBC, στα τέλη Οκτωβρίου.

Προηγούμενα αθλητικά γεγονότα...«στοιχειώνουν» την Ινδία

Ενώ η Ινδία επιθυμεί να φιλοξενήσει το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του κόσμου, οι αποτυχίες του παρελθόντος ρίχνουν σκιά σε κάθε πιθανή υποψηφιότητα.

Το 2010, η Ινδία φιλοξένησε τους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, οι οποίοι σημαδεύτηκαν από κατασκευαστικές καθυστερήσεις, χαμένες προθεσμίες για να είναι το Νέο Δελχί «έτοιμο για τους Αγώνες» και μια τεράστια υπέρβαση του προϋπολογισμού.

Ο Guardian ανέφερε τότε ότι οι εκτιμήσεις για το κόστος των Κοινοπολιτειακών Αγώνων κυμαίνονταν μεταξύ 2 και 4 δισεκατομμυρίων λιρών, συμπεριλαμβανομένων των έργων υποδομής, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός που είχε εγκριθεί από την ινδική κυβέρνηση τον Απρίλιο του 2007 ήταν 500 εκατομμύρια λίρες.

Ακόμη, το BBC περιέγραψε την προετοιμασία των Κοινοπολιτειακών Αγώνων του 2010 ως «μια τεράστια καταστροφή στις δημόσιες σχέσεις» και δήλωσε ένα μήνα πριν από τη διοργάνωση ότι το Δελχί δεν ήταν «ούτε κατά διάνοια έτοιμο» - αναφέροντας λακκούβες στους δρόμους και στάδια που βρίσκονταν ακόμη υπό ανακαίνιση.

Πιο πρόσφατα, το Παγκόσμιο Κύπελλο Κρίκετ φέτος στην Ινδία προκάλεσε επίσης επικρίσεις. Υπήρξαν αναφορές ότι στους αγώνες που αφορούσαν τη διοργανώτρια χώρα τα γήπεδα γέμισαν γρήγορα, αλλά η προσέλευση για τους αγώνες που αφορούσαν άλλες ομάδες ήταν αδύναμη.

Ορισμένοι οπαδοί χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι τα εισιτήρια φέρεται να είχαν εξαντληθεί στο διαδίκτυο, αλλά τα πλάνα από το ζωντανό γεγονός έδειχναν άδειες θέσεις. Άλλοι παραπονέθηκαν για δυσλειτουργίες κατά τη διάρκεια της πώλησης εισιτηρίων, ενώ τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης τόνισαν ότι οι φίλαθλοι παραπονέθηκαν για την κακή συγκοινωνιακή σύνδεση και την έλλειψη βασικών ανέσεων στα γήπεδα.

Δεδομένων όλων αυτών, μπορεί η Ινδία να ανταποκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2036;

Ο Ντέιβιντ Κάρτερ, επίκουρος καθηγητής αθλητικών επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, δήλωσε στο CNBC ότι οι υποψήφιες διοργανώτριες χώρες, πρέπει να είναι σαφείς ως προς τον στόχο τους για τη διοργάνωση των Αγώνων, ώστε να προετοιμαστούν και να μετριάσουν τους κινδύνους που συνδέονται με αυτές τις αντιπαραθέσεις.

#Ινδία #Ολυμπιακοί_Αγώνες #2036 #ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΙ_ΑΓΩΝΕΣ #ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ_ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ #ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Keywords
Αναζητήσεις
india-to-oneiro-filoxenias-ton-olybiakon-agonon-to-parelthon-pou-stoicheionei.htm
Τυχαία Θέματα