ΙΟΒΕ: Μείωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στις 106,0 μονάδες, έναντι 106,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 103,8 μονάδων ένα έτος πριν. Η εξέλιξη αυτή είναι, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, αποτέλεσμα της υποχώρησης των προσδοκιών σε Βιομηχανία, καθώς Λιανικό εμπόριο, Κατασκευές και Υπηρεσίες ενισχύονται.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε ήπια τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στις -40,3 μονάδες (από -45,6 μον. τον προηγούμενο μήνα), σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με ένα έτος

πριν (-47,9 μονάδες).

Μείωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία εξασθένισε τον Δεκέμβριο στις 94,1 μονάδες (από 95,3 μον. τον Νοέμβριο), σε χαμηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο περυσινό (100,4 μον.).

Οι επιχειρήσεις κινούνται σε ένα πλαίσιο της ελληνικής οικονομίας που είναι σταθερότερη και ισχυρότερη από ό,τι πριν λίγα χρόνια, με τη ζήτηση ωστόσο να αναμένεται να πιεστεί λόγω του συνεχιζόμενου πληθωρισμού.

Από την άλλη όμως η γενικότερη υποχώρηση των τιμών των ενεργειακών αγαθών έχει σε ένα βαθμό αμβλύνει τις πιέσεις σε μια σειρά κλάδων της οικονομίας.

Το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού μειώθηκε οριακά στο 76,3% τον Οκτώβριο (από 76,8% τον Ιούλιο), με την εξασφαλισμένη παραγωγή να ανέρχεται στους 4,6 μήνες από 5,2 μήνες τον Ιούλιο.

Ανοδικές τάσεις στους κλάδους της βιομηχανίας τον Νοέμβριο του 2023. Ειδικότερα, βελτίωση για Μεταποίηση (2,8%), Ηλεκτρικό ρεύμα (4,0%), και για Ορυχεία - Λατομεία (5,9%). Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, άνοδος καταγράφηκε σε Φάρμακα (2,2%), Τρόφιμα (1,7%), αλλά υποχώρηση σε Βασικά Μέταλλα (-7,2%).

#ΙΟΒΕ #ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ #βιομηχανία
Keywords
Τυχαία Θέματα