ΗΠΑ: Στο 4,2% ο πληθωρισμός (PCE) τον Μάρτιο

Υποχώρηση σημείωσε σε ετήσια βάση ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ για τον Μάρτιο, υποδηλώνοντας περαιτέρω κάμψη στις πληθωριστικές πιέσεις.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 4,2% έναντι 5,1% τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν

μια μέτρηση στο 4,1%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο γενικός PCE διαμορφώθηκε στο 0,1% από 0,3% τον Μάρτιο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Παράλληλα, ο δομικός PCE, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 4,6%, αμετάβλητος σε σχέση με τον Μάρτιο και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Σε μηναίο επίπεδο, ο δομικός PCE διαμορφώθηκε στο 0,3%, όπως και τον Μάρτιο και εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Στο μεταξύ, το προσωπικό εισόδημα κινήθηκε ανοδικά κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν αμετάβλητες τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Τα στοιχεία «διαβάζονται» ως επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, στόχος που επιδιώκει η Fed με τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022 ώστε να επαναφέρει τον γενικό πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία προς τα επίπεδα του 2%.

ΗΠΑπληθωρισμόςFED
Keywords
Τυχαία Θέματα