Ισορροπεί μεταξύ προσφοράς και ζήτησης το πετρέλαιο-«Εκτοξεύεται» το φυσικό αέριο

Ήπια ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα (25/9), καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στις πιο δυσοίωνες προοπτικές όσον αφορά την προσφορά μετά την έκδοση της προσωρινής απαγόρευσης της Μόσχας στις εξαγωγές καυσίμων, ενώ παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά πιθανές περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων που θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση.

«Οι τιμές του αργού πετρελαίου

ξεκίνησαν την εβδομάδα με κέρδη, καθώς η αγορά συνεχίζει να αφομοιώνει την προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών ντίζελ και βενζίνης της Ρωσίας, σε μια ήδη στενή αγορά, η οποία, όμως, αντισταθμίζεται από το… επιθετικό μήνυμα της Fed ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για περισσότερο», εξήγησε ο αναλυτής της IG Markets Tony Sycamore.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ κατέγραψαν απώλειες την περασμένη εβδομάδα, μετά το «επιθετικό» μήνυμα της Federal Reserve που ταρακούνησε τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και προκάλεσε ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου. Αυτό σταμάτησε το ράλι τριών εβδομάδων άνω του 10% που είχε καταγράψει το πετρέλαιο, αφού η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία περιόρισαν την προσφορά επεκτείνοντας τις περικοπές παραγωγής μέχρι το τέλος του έτους.

Την περασμένη εβδομάδα, η Μόσχα απαγόρευσε προσωρινά τις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ στις περισσότερες χώρες προκειμένου να σταθεροποιήσει την εγχώρια αγορά, ενισχύοντας τις ανησυχίες για χαμηλή προσφορά προϊόντων ειδικά για πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς το βόρειο ημισφαίριο πλησιάζει τον χειμώνα.

Στις ΗΠΑ, ο αριθμός των εξέδρων πετρελαίου που λειτουργούν μειώθηκε κατά οκτώ σε 507 την περασμένη εβδομάδα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022, παρά τις υψηλότερες τιμές, σύμφωνα με εβδομαδιαία έκθεση της Baker Hughes.

Οι προσδοκίες για καλύτερα οικονομικά στοιχεία αυτή την εβδομάδα από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, ενίσχυσαν επίσης το κλίμα. Ωστόσο, οι αναλυτές επεσήμαναν ότι οι τιμές του πετρελαίου αντιμετωπίζουν τεχνική αντίσταση στα υψηλά του Νοεμβρίου του 2022 που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας αναμένεται να επιστρέψει σε ανάπτυξη τον Σεπτέμβριο, με τον δείκτη αγορών μεταποίησης να προβλέπεται να ανέβει πάνω από το 50 για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, δήλωσαν αναλυτές της Goldman Sachs.

Σε άλλη μια θετική είδηση για τον «μαύρο χρυσό», η ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα αυξήθηκε κατά 0,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στα 16,3 εκατομμύρια bpd την περασμένη εβδομάδα, εν μέρει λόγω της σταδιακής ανάκαμψης της ζήτησης καυσίμων αεροσκαφών για διεθνείς πτήσεις, πρόσθεσαν.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,14% στα 90,16 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,08% στα 92,03 δολάρια το βαρέλι.

«Σκαρφαλώνει» το φυσικό αέριο

Ισχυρά ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 9,459% στα 43,555 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν ξεκινήσει να… τραβούν ξανά την ανηφόρα, καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο και η αιφνιδιαστική απαγόρευση της Μόσχας σε ορισμένες εξαγωγές καυσίμων αναζωογόνησε τις ανησυχίες για τον ευρύτερο ενεργειακό εφοδιασμό από τη Ρωσία.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,08% στα 1.943,95 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,07% στα 23,825 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,52% στα 3,6768 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,11% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,064 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,02% στο 1,224 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,05% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8693 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

αμερικανικό αργόαργοΠΕΤΡΕΛΑΙΟΜΠΡΕΝΤΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Αναζητήσεις
isorropei-metaxy-prosforas-kai-zitisis-to-petrelaio-ektoxevetai-to-fysiko-aerio.htm
Τυχαία Θέματα