Παγκόσμιος «συναγερμός»: Το Ισραήλ αποφάσισε να... απαντήσει στο Ιράν

Ραγδαίες και δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους στο Ισραήλ, με την πλειοψηφία των μελών του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου να τάσσεται υπέρ της απάντησης κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Κυριακής (14/4).

Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι η πλειοψηφία είναι υπέρ των αντιποίνων, ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα και το πεδίο εφαρμογής της «απάντησης».

Απευθυνόμενος στα μέσα ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι αποκάλυψε ότι έχουν

εγκριθεί σχέδια τόσο για επιθετικές όσο και για αμυντικές ενέργειες μετά τη χθεσινοβραδινή επίθεση του Ιράν.

Ο υποναύαρχος Χαγκάρι είπε: «Η Χαμάς και το Ιράν θέλουν να βάλουν φωτιά στη Μέση Ανατολή και να κλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή», προσθέτοντας ότι οι IDF παραμένουν «σε υψηλή επιφυλακή» και «αξιολογούν την κατάσταση».

Πάντως, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, δόθηκε εξουσιοδότηση σε μέλη του Συμβουλίου να εξετάσουν και να προτείνουν δράσεις, καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η άποψη των συμμάχων του Ισραήλ και ιδιαίτερα των ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν, πάντως, έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πιθανή αντίδραση του Ισραήλ, φοβούμενος ότι σε αυτή την περίπτωση η ένταση συγκεντρώνει πάτρα πολύ αυξημένες πιθανότητες να κλιμακωθεί σε ανεξέλεγκτο βαθμό.

Ακόμα, το πολεμικό συμβούλιο φέρεται να αποφάσισε την αναβολή της επιχείρησης στη Ράφα, ώστε να ανασχεδιαστεί το πλάνο και να επικεντρωθούν οι δυνάμεις στον μεγαλύτερο εχθρό, που είναι το Ιράν.

Παγκόσμια ανησυχία

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, ώστε να μην υπάρξει κλιμάκωση της έντασης και γενικευμένη σύρραξη.

Ο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, με τους δύο ηγέτες να εκφράζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, την ελπίδα τους να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και η ένταση να περιοριστεί στην επίθεση του Ιράν και στην αναχαίτιση του Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, η Ιορδανία ενεργοποίησε το σύστημα αεράμυνάς της και κατέρριψε έναν αριθμό drones, «προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες της», όπως δήλωσε.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, οι δύο υπουργοί συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τον Τούρκο υπουργό να μεταφέρει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης και εξάπλωσης της κρίσης στην περιοχή.

Ο Φιντάν επανέλαβε ακόμα ότι από την αρχή της κρίσης στη Γάζα, η Τουρκία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί αυτή σε περιφερειακή σύγκρουση και έθεσε εκ νέου το αίτημα της Τουρκίας για κήρυξη άμεσα κατάπαυσης του πυρός και να επιτραπεί η απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, «διαφορετικά η κρίση θα συνεχίσει να διευρύνεται», όπως επεσήμανε.

Επίσης, ζήτησε οι χώρες που έχουν επιρροή στο Ισραήλ να δώσουν τα σωστά μηνύματα προκειμένου να μην κλιμακωθεί η ένταση.

Στη δημοσιότητα βίντεο της επίθεσης

Την Κυριακή, το Ιράν έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο από την επίθεση.

Σε αυτό, διάρκειας τουλάχιστον 7 λεπτών, καταγράφεται η εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων που, όπως αναφέρεται, είναι μεσαίου βεληνεκούς, τους οποίους χειρίζονται οι Φρουροί της Επανάστασης.

{https://twitter.com/sentdefender/status/1779515705815154876?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1779515705815154876%7Ctwgr%5Ea321c457e06eee99c31bb14cc16e75ee9a06494c%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.skai.gr%2Fnews%2Fworld%2Firan-vinteo-apo-tin-ektokseysi-vallistikon-pyraylon-kata-tou-israil}

#Ισραήλ #ΠΟΛΕΜΙΚΟ_ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ #Ιράν #ΗΠΑ #Μπάιντεν #ΤΟΥΡΚΙΑ #Μπλίνκεν #ΦΙΝΤΑΝ
Keywords
Αναζητήσεις
israil-polemiko-symvoulio-yper-tis-apantisis-sto-iran-anamenontai-apofaseis-pagkosmios-synagermos.htm
Τυχαία Θέματα
Ισραήλ-Πολεμικό, Υπέρ, Ιράν, -Παγκόσμιος,israil-polemiko, yper, iran, -pagkosmios