Κατεβαίνουν στην Αθήνα οι αγρότες- Ταυτόχρονα μπλόκα στις εθνικές οδούς

18:52 6/2/2024 - Πηγή: Reporter

Αποκλεισμό των εθνικών οδών και κάθοδο με τα τρακτέρ στην Αθήνα αποφάσισαν οι αγρότες το μεσημέρι της Τρίτης (6/2), κατά την πανελλαδική σύσκεψη που έγινε στη Νίκαια της Λάρισας.

Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς από αύριο (7/2) σχεδιάζουν ταυτόχρονα ολιγόωρα μπλόκα στις εθνικές οδούς, στις επαρχιακές οδούς και στα τελωνεία, ενώ την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζουν κάθοδο με τα τρακτέρ στην Αθήνα

προκειμένου να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο.

Έπειτα από την ολοκλήρωση της σημερινής σύσκεψης, αγρότες κατευθύνονται με τα αυτοκίνητά τους στην εθνική οδό ΑθηνώνΘεσσαλονίκης, στον κόμβο της Νίκαιας, προκειμένου να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου.

Παράλληλα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, που συμμετείχαν στη σύσκεψη, αποφάσισαν μία λίστα με έξι βασικά αιτήματα, τα οποία θα απευθύνουν στην κυβέρνηση, ώστε να ξεκινήσει συζήτηση και να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι αγρότες αποφάσισαν:

- Κλιμάκωση της κινητοποίησης

- Να κλείνουν από αύριο την ίδια ώρα σε όλα τα σημεία στην εθνική, επαρχιακή και τελωνεία με τρακτέρ

- Το κάθε μπλόκο να κάνει δράσεις και μέσα στην πόλη

- Την επόμενη εβδομάδα συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρακτέρ

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών είναι:

- Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο

- 7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα

- Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές

- Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευτεί ξανά

- Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα

- Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ξεκαθαρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει, όχι όμως υπό το καθεστώς της απειλής του κλεισίματος δρόμων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι αγρότες πρέπει να λάβουν ορισμένες αποφάσεις, όπως π.χ. να αποκτήσουν μια οργανωτική δομή, διότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καν συντονιστική επιτροπή.

Την ίδια ώρα και δια στόματος του Λευτέρη Αυγενάκη η κυβέρνηση φαίνεται να ψάχνει λύση στο πρόβλημα μέσω της συναίνεσης. Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε πώς «Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο μαζί τους και με διάθεση για συνεννόηση», ενώ υποστήριξε πως «η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και η επίλυση των προβλημάτων του κλάδου είναι προτεραιότητα μας.

Τα προβλήματα λόγω ενεργειακής και κλιματικής κρίσης έχουν ενταθεί. Εδώ είμαστε για να πάρουμε αποφάσεις μαζί χωρίς να υπονομεύουν το μέλλον της χώρας. Με συναινέσεις και διάλογο λύνονται τα προβλήματα».

#αγροτικές_κινητοποιήσεις
Keywords
Αναζητήσεις
katevainoun-stin-athina-oi-agrotes--taftochrona-bloka-stis-ethnikes-odous.htm
Τυχαία Θέματα