«Κόλαση» η Γάζα: Οι ΗΠΑ αναμένουν χερσαία επίθεση του Ισραήλ

Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει ότι η εκστρατεία του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα εισέλθει σε νέα φάση τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με όσα μετέδωσε χθες αμερικανικό μέσο ενημέρωσης.

Το δίκτυο CNN ανέφερε, επικαλούμενο υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο στην Ουάσινγκτον, ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο

Μπάιντεν αναμένει να μειωθούν οι αεροπορικές επιθέσεις και να ενισχυθεί η «στρατηγική εστίαση στη χερσαία εκστρατεία».

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο στόχος πιθανόν θα είναι να ‘καθαρίσει’ το τεράστιο δίκτυο των υπόγειων στοών το οποίο χρησιμοποιεί η Χαμάς. Καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια συνεχίζει να φθάνει στη Λωρίδα της Γάζας, η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει «μείωση σε ό,τι έχουμε δει αναφορικά με μαζικά ισραηλινά αεροπορικά χτυπήματα».

Ισραηλινός Στρατός: Δεκάδες μέλη της Χαμάς σκοτώθηκαν τη νύχτα στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, στο μεταξύ, ότι τα στρατεύματά του σκότωσαν «δεκάδες τρομοκράτες» καθώς η χερσαία επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Την προηγούμενη ημέρα, υπήρξαν πολυάριθμες απόπειρες επιθέσεων σε στρατεύματα των IDF (ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων) από σήραγγες και στρατιωτικά συγκροτήματα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας», ανέφεραν οι IDF σήμερα το πρωί.

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τους «τρομοκράτες», εντόπισαν όπλα της Χαμάς και αποκάλυψαν φρεάτια σε σήραγγες «που χρησιμοποιούνται για τρομοκρατικούς σκοπούς», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ισραηλινά τεθωρακισμένα κατέστρεψαν επίσης «τρία παρατηρητήρια της Χαμάς» στη βόρεια Γάζα, ενώ πολλοί μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν σε μάχες.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι ιραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτόξευσε πύραυλο κατά της οικίας του ηγέτη της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγιε στη Γάζα, ο οποίος βρίσκεται εκτός θύλακα, όπως μετέδωσε σήμερα ο προσκείμενος στη Χαμάς ραδιοφωνικός σταθμός Al-Aqsa Radio.

Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν στο σπίτι μέλη της οικογένειάς του.

Ο Χανίγιε βρίσκεται εκτός της Λωρίδας της Γάζας από το 2019, μετακινούμενος μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ.

Nεκροί και τραυματίες από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε ασθενοφόρα

Είχε προηγηθεί βέβαια το πλήγμα του Ισραήλ σε ασθενοφόρα, κοντά σε νοσοκομείο.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) είπε ότι είδε πολλούς νεκρούς και τραυματίες δίπλα σε ένα κατεστραμμένο ασθενοφόρο στην είσοδο του νοσοκομείου Αλ Σίφα, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι. Σε πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση του AFP διακρίνονται πολίτες να μεταφέρουν τραυματίες. Ορισμένοι κείτονταν αιμόφυρτοι στο έδαφος, αφού προφανώς εκσφενδονίστηκαν από το ωστικό κύμα πάνω σε αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στην άκρη του δρόμου.

«Βαθύτατα σοκαρισμένος» δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Το ξαναλέμε: οι ασθενείς, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, οι εγκαταστάσεις και τα ασθενοφόρα πρέπει να προστατεύονται συνεχώς. Πάντοτε», ανέφερε o Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Το Ισραήλ παραδέχεται πως έκανε το χτύπημα αλλά ισχυρίζεται πως τα ασθενοφόρα μετέφεραν μέλη της Χαμάς και όπλα.

ΙσραήλΓάζαΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙεξελίξεις
Keywords
Αναζητήσεις
kolasi-i-gaza-oi-ipa-anamenoun-chersaia-epithesi-tou-israil.htm
Τυχαία Θέματα