Λαγκάρντ: Δεν συζητήσαμε για μειώσεις επιτοκίων- Επίμονος ο πληθωρισμός

Ξεκάθαρη ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν συζήτησε για μειώσεις επιτοκίων εμφανίστηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τις ανακοινώσεις την Πέμπτη (14/12).

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με την Λαγκάρντ να δηλώνει μεταξύ άλλων ότι «η αγορά εργασίας συνεχίζει να στηρίζει την οικονομία».

«Είναι σημαντικό

να συμφωνήσουμε γρήγορα σε μια μεταρρύθμιση του οικονομικού πλαισίου της ΕΕ».

«Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί πιο αργά το 2024», είπε ακόμα, συμπληρώνοντας ότι «τα περισσότερα μέτρα μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό βρίσκονται επί του παρόντος περίπου στο 2%».

«Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό περιλαμβάνουν τις γεωπολιτικές εντάσεις», επεσήμανε.

«Όταν κοιτάζουμε τις προοπτικές του πληθωρισμού, οι τελευταίες μας προβλέψεις είναι για 2,1% το 2025 και όχι το 2026. Και η πορεία προς τα εκεί ειναι πιο ομαλή. Ο υποκείμενος πληθωρισμός επίσης υποχωρεί και επίσης βλέπουμε ότι η μετάδοση της πολιτικής μας στο χρηματοοικονομική σύστημα είναι ισχυρή. Όλα αυτά όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εφησυχάσουμε. Δεν είναι τώρα η ώρα να χαλαρώσουμε, υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει. Αυτό μπορεί να έχει τη μορφή διατήρησης των επιτοκίων», υπογράμμισε.

Επανέλαβε ότι το ΔΣ εκτιμά ότι τα επιτόκια είναι «σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή στην επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%».

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι «δεν συζητήσαμε για μειώσεις επιτοκίων. Άλλωστε μεταξύ των αυξήσεων και των μειώσεων στα επιτόκια υπάρχει και το να μένουμε σταθεροί. Δεν μπορείς να πας ξαφνικά από το ένα στο άλλο».

Για άλλη μια φορά είπε ότι η ΕΚΤ θα λάβει τις επόμενες αποφάσεις στηριζόμενη στα οικονομικά δεδομένα και όχι σε κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Τόνισε ακόμα ότι οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραμένουν καθοδικοί. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να κινηθεί χαμηλότερα αν η νομισματική πολιτική αποδειχθεί πιο περιοριστική από το αναμενόμενο».

#Λαγκαρντ #πληθωρισμός #ΕΚΤ #ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΚΕΝΤΡΙΚΗ_ΤΡΑΠΕΖΑ #επιτόκια
Keywords
Αναζητήσεις
lagkarnt-den-syzitisame-gia-meioseis-epitokion--epimonos-o-plithorismos.htm
Τυχαία Θέματα