ΛΑΡΚΟ: Ώρα μηδέν για το διαγωνισμό- Τι αναμένει το ΤΑΙΠΕΔ

Tην ερχόμενη Τρίτη 15 Μαρτίου 2022 το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει τις δεσμευτικές προσφορές για την ενοικίαση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και τις προσφορές για την πώληση των ορυχείων.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος Mytilineos φέρεται να έχει αποσύρει το ενδιαφέρον του ενώ και η Commodity & Mining εκτιμάται πως δεν θα συμμετέχει

τελικά. Η Κυβέρνηση είχε εναποθέσει τις ελπίδες της στη κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings (50%-50%) που, όμως, όπως διαρρέεται στην αγορά, επίσης δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποβάλλει προσφορά.

Τι σημαίνει όμως να κηρυχθεί εκ νέου άγονος ο διαγωνισμός για την ΛΑΡΚΟ; Ή θα προκηρυχθεί ξανά ή θα πάμε σε πτώχευση εν λειτουργία είτε σε κανονική πτώχευση, απαντούν νομικές πήγες, προσθέτοντας πάντως πως μπορεί πάντοτε ο νομοθέτης να δώσει άλλη λύση.

Μέχρι τότε πάντως οι εργαζόμενοι θα έχουν απολυθεί και θα έχει μείνει μόνο μικρός αριθμός τους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Στη ΛΑΡΚΟ βρίσκονται σε εξέλιξη δύο διαγωνισμοί: ο πρώτος από το ΤΑΙΠΕΔ αφορά στα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, δηλαδή το μεταλλευτικό εργοστάσιο της Λάρυμνας, τα μεταλλεία στη Λάρυμνα και το Λούτσι καθώς και άλλα περιουσιακά ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου. Ο δεύτερος από τον ειδικό διαχειριστή, οποίος πουλά τα μεταλλεία της Καστοριάς, της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας μαζί με τον εξοπλισμό τους.

Οι δύο διαγωνισμοί προκηρύχθηκαν παράλληλα τον Νοέμβριο του 2020 και περιλαμβάνουν τη λεγόμενη ρήτρα shoot out (εκατέρωθεν πλειοδοσίας) σύμφωνα με την οποία ο προτιμητέος επενδυτής σε κάθε έναν από τους δύο διαγωνισμούς θα έχει το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση, να πλειοδοτήσει και στον άλλο διαγωνισμό, εφόσον εκπληρώνει τα σχετικά τεχνικά και οικονομικά κριτήρια επιλογής που έχουν καθοριστεί.

Η διαδικασία Ειδικής Διαχείρισης συμπληρώνει δύο έτη και πολύ θεωρούν πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος αν και απαραίτητος προκειμένου να καταλήξουν διαιτησίες και πλήθος άλλων θεμάτων. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή η αρνητική καθαρή θέση της ΛΑΡΚΟ στα τέλη 2019 ξεπερνούσε ήδη τα 407 εκατ., οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν περάσει τα 500 εκατ. (άνω των 350 εκατ. στη ΔΕΗ), ενώ προ μηνός η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις περί παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ ύψους 170 εκατ. και της επιβλήθηκε πρόστιμο 4,4 εκατ. ανά εξάμηνο (από το 2017) και 5,5 εκατ. κατ’ αποκοπήν.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

ΛάρκοΤΑΙΠΕΔδιαγωνισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα