Λέιν (ΕΚΤ): Μην περιμένετε μειώσεις επιτοκίων τα επόμενα δύο χρόνια

«Σήμα» ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν βρίσκονται στα άμεσα σχέδια, τουλάχιστον για τα επόμενα 2 χρόνια, έστειλε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane.

Μιλωντας στο CNBC από τη Σίντρα της Πορτογαλίας όπου πραγματοποιείται το ετήσιο συνέδριο της ΕΚΤ, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της ΕΚΤ ανέφερε

ότι η ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε «φάση προσαρμογής», καθώς τα υψηλά επιτόκια διαχέονται στην οικονομία και οι μισθοί προσπαθούν να καλύψουν τις αυξήσεις των τιμών.

«Το ζήτημα το οποίο πρέπει να απασχολήσει την αγορά είναι ο χρόνος ή η ταχύτητα αντιστροφής της περιοριστικής πολιτικής», δήλωσε ο ίδιος.

«Δεν θα επανέλθουμε στο 2% για τα επόμενα δύο χρόνια», είπε, τονίζοντας: «Θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος ακόμα και φέτος, κυρίως προς το τέλος του έτους, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο 2% μέσα σε λίγους μήνες».

«Για μια σημαντική χρονική περίοδο τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν σε περιοριστικά επίπεδα προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι δεν θα προκύψει νέο πληθωριστικό σοκ που θα μας απομακρύνει από το 2% και αυτή η χρονική περίοδος είναι πολύ σημαντικής», υπογράμμισε σε άλλο σημείο.

«Δεν διαβλέπω μειώσεις επιτοκίων γρήγορα, οπότε δε νομίζω ότι είναι σκόπιμο να υπάρχουν τέτοιες προσδοκίες», επισήμανε ο Lane.

Φίλιπ ΛέινΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑεπιτόκιαπληθωρισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα