Λήγει η προθεσμία για υποβολή φορολογικών δηλώσεων-«Εξασθενούν» τα σενάρια παράτασης

Μέχρι τις 31 Ιουλίου έχουν προθεσμία οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση, με τον όγκο των μη καταβεβλημένων δηλώσεων να είναι τεράστιος και αρμόδιους φορείς του κλάδου να ζητούν παράταση.

Μέχρι στιγμής φορολογική δήλωση έχει υποβάλλει το 80% των φορολογούμενων πολιτών και απομένουν κοντά στο 1,5 εκατομμύριο δηλώσεις.

Δεδομένου ότι έχει απομείνει μόλις μία εβδομάδα, ο όγκος των δηλώσεων που θα πρέπει να υποβληθούν ξεπερνούν τις 150.000 την ημέρα, κάτι που επιβαρύνει τους λογιστές και για τα Σαββατοκύριακα.

Η πλειοψηφία των συλλόγων λογιστών και φοροτεχνικών

της χώρας έχουν ζητήσει παράταση, ενώ το ίδιο έκανε και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Όπως τόνιζει στην επίστολη προς την ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών το ΟΕΕ:

«Για μία ακόμη χρονιά, παρατηρούμε να επαναλαμβάνονται προβλήματα που στο παρελθόν επανειλημμένα έχουμε τονίσει, όπως:

Μεγάλη καθυστέρηση στην αποστολή βεβαιώσεων εισοδημάτων από τους αρμόδιους φορείς,Για τις δηλώσεις νομικών προσώπων η εφαρμογή κατέστη διαθέσιμη στις 20 Μαΐου 2023Καθυστέρηση στη λειτουργική ολοκλήρωση του εντύπου Ε3Διεκπεραίωση εργασιών My-Data, σε μία πλατφόρμα με πολλές ακόμη δυσλειτουργίες,Το τέλος επιτηδεύματος δεν υπολογίζεται σωστά στους αγρότες που έχουν και ΚΑΔ πώλησης λαϊκών αγορών.Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστούν, η υποβολή ΦΠΑ Ιουνίου 2023 για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία και ΦΠΑ Β’ Τριμήνου 2023 για επιχειρήσεις με απλογραφικά πέραν όλων των άλλων δηλωτικών υποχρεώσεων». Υπογραμμίζει ακόμα τον τεράστιο όγκο δουλειάς που θα χρειαστεί να βγάλει το σώμα των Λογιστών, δεδομένων των δηλώσεων που απομένουν. Διαφωνεί με την παράταση το Υπουργείο Οικονομικών Παρά τις «κραυγές αγωνίας» για παράταση, κύκλοι του υπουργείου, απευθύνουν έκκληση τόσο προς τους λογιστές, όσο και τους φορολογουμένους, να συνεχίσουν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, δεδομένου ότι οι αριθμοί κρίνονται ικανοποιητικοί.

Ήδη, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα έχει υπερβεί το 80%.

Και επισημαίνουν ότι «διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν για παρατάσεις δεν βοηθούν την κοινή μας προσπάθεια».

φορολογικές δηλώσειςΠΑΡΑΤΑΣΗΟΕΕΦορολογία
Keywords
Αναζητήσεις
ligei-i-prothesmia-gia-ypovoli-forologikon-diloseon-exasthenoun-ta-senaria-paratasis.htm
Τυχαία Θέματα