Λυτρίβη: Δεσμευόμαστε για βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση

Ολοκληρώθηκε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η επεξεργασία και εξέταση, σε β' ανάγνωση, του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την «Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης», και αύριο αναμένεται η συζήτηση και ψήφιση του στην Ολομέλεια.

Η υφυπουργός Παιδείας, Ιωάννα Λυτρίβη, επανέλαβε ότι στο νομοσχέδιο θα ενσωματωθούν

βελτιώσεις και προτάσεις που έχουν κατατεθεί και διαβεβαίωσε ότι «εξετάζεται πολύ σοβαρά από το υπουργείο, η τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με την οποία συμφωνούν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης» και αφορά «τα κριτήρια και τη διαδικασία επιλογής οργανωτικών συντονιστών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, με προεδρεύοντα από το ΑΣΕΠ».

Η κ. Λυτρίβη απέρριψε τις κατηγορίες για υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση των επαγγελματικών κέντρων κατάρτισης, λέγοντας ότι «τα 114 εκατ. ευρώ που θα δοθούν για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό των εργαστηριακών κέντρων, είναι η μεγαλύτερη διανομή που έχει συμβεί μαζικά και δεν αφορά μόνο τις 60 δομές αλλά όλα τα εργαστηριακά κέντρα». «Έχει ήδη ξεκινήσει η διανομή από τον Σεπτέμβρη και θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος της 4ετίας», συμπλήρωσε.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, άσκησαν έντονη κριτική στο νομοσχέδιο, κατηγορώντας την κυβέρνηση για απουσία διαλόγου, ενώ η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Θρασκιά, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ΝΔ, οδηγεί στην περαιτέρω υποβάθμιση που βιώνει ήδη η επαγγελματική εκπαίδευση».

«Είναι ένα νομοσχέδιο χωρίς εκπαιδευτικούς στόχους, χωρίς ποιοτική εκπαίδευση και δυστυχώς με κανένα κοινωνικό αποτύπωμα, που επιβεβαιώνει τη μη πραγματική σύνδεση της επαγγελματικής κατάρτισης, με την ουσία της εκπαίδευσης, και τη σύνδεσή της με την κοινωνία», ανέφερε η κ. Θρασκιά.

Για «νομοσχέδιο χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα και μακρόπνοη μεταρρυθμιστική αντίληψη», έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Στέφανος Παραστατίδης, συμπληρώνοντας ότι «δεν δίνει τα απαραίτητα και ουσιαστικά εφόδια στους νέους για την επαγγελματική τους εκπαίδευση και κατάρτιση για να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις μιας σκληρής αγοράς».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, έδωσε έμφαση στις υποδομές και τη στελέχωση των επαγγελματικών κέντρων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αντί για σύγχρονα, εξοπλισμένα και αναβαθμισμένα εργαστήρια, οδηγεί στην κατάργηση και στη συνένωση των ήδη απαρχαιωμένων κτιριακών υποδομών».

#ΛΥΤΡΙΒΗ #υφυπουργός_Παιδείας #νομοσχέδιο #επαγγελματική_εκπαίδευση
Keywords
Αναζητήσεις
lytrivi-desmevomaste-gia-veltioseis-sto-nomoschedio-gia-tin-epangelmatiki-ekpaidefsi.htm
Τυχαία Θέματα