Απίθανο να «γκρεμίσει» τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας ο Τραμπ αν επανεκλεγεί

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αν επιστρέψει στην εξουσία είναι απίθανο να τινάξει στον αέρα την ανοικοδόμηση των σχέσεων της κυβέρνησης Μπάιντεν με την Κίνα, λέει ο CEO της Standard Chartered, Μπιλ Γουίντερς.

Ο Τραμπ κέρδισε την αναμέτρηση στην Αϊόβα με περίπου 30 μονάδες διαφορά από τον πλησιέστερο αντίπαλό του και είναι το ξεκάθαρο φαβορί για να εξασφαλίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές

του 2024, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει 91 κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα σε πολυάριθμες ποινικές υποθέσεις που σχετίζονται με την προσπάθειά του να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές του 2020, τον κακό χειρισμό απόρρητων εγγράφων και τη δωροδοκία με στόχο την αποσιώπηση μιας πορνοστάρ.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας θητείας του, ο Τραμπ τήρησε επιθετική στάση απέναντι στο Πεκίνο και προκάλεσε εμπορικό πόλεμο, με ένα πλήθος δασμών σε κινεζικά προϊόντα και συνεχείς απειλές για περισσότερα οικονομικά μέτρα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να αποκαταστήσει την εύθραυστη σχέση των δύο χωρών. Το περασμένο καλοκαίρι, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο επισκέφθηκαν την Κίνα, ενώ τον Νοέμβριο, ο πρόεδρος Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού, στο Σαν Φρανσίσκο.

Μιλώντας στο CNBC, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Γουίντερς δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο είναι πλέον «αρκετά συνδεδεμένες» και ότι η «επιθετική αποδέσμευση» από οποιονδήποτε πρόεδρο θα ήταν κακή για την αμερικανική, την κινεζική και την παγκόσμια οικονομία.

«Κανείς δεν το θέλει ή δεν το χρειάζεται αυτό αυτή τη στιγμή, οπότε νομίζω ότι η ήπια επαναπροσέγγιση που βλέπουμε από την κυβέρνηση Μπάιντεν, οι επισκέψεις της υπουργού Εμπορίου και της Τζάνετ Γέλεν κ.λπ. είναι για μένα μια ένδειξη ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν τη σταθερότητα (των σχέσεων)», είπε.

«Εάν ο Τραμπ γίνει πρόεδρος, γνωρίζουμε ότι είναι ένας πρόεδρος που του αρέσουν οι συναλλαγές και πιθανόν να υπάρχει κάπου εκεί μέσα μια συναλλαγή που θα κρατήσει την οικονομία σε μια ομαλή κατάσταση χωρίς να διαταράξει ριζικά αυτή τη σχέση, αλλά φυσικά παρακολουθούμε συνεχώς ( την κατάσταση) και γνωρίζουμε καλά ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν είτε ακούσιες συνέπειες είτε ατυχήματα. Αλλά, παραμένω αρκετά αισιόδοξος ότι μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα».

Αν και η έδρα της Standard Chartered βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από την Ασία. Ο Γουίντερς δήλωσε πως παραμένει «πολύ αισιόδοξος για την κινεζική οικονομία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», παρά τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους που αντιμετωπίζει.

#Τραμπ #ΕΚΛΟΓΕΣ_ΗΠΑ #Επανεκλογή #ΣΧΕΣΕΙΣ_ΗΠΑΚΙΝΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα