Με ρυθμό 3,3% «έτρεξε» η αμερικανική οικονομία το δ’ τρίμηνο

Γρηγορότερα από το αναμενόμενο αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2023, καθώς οι ΗΠΑ παρέκαμψαν εύκολα μια ύφεση που πολλοί αναλυτές πίστευαν ότι ήταν αναπόφευκτη.

Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,3% το δ’ τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία, προσαρμοσμένα εποχιακά και για τον πληθωρισμό.

Πρόκειται για πολύ καλύτερη επίδοση σε σύγκριση με την εκτίμηση της Wall Street για ανάπτυξη 2%. Σημειώνεται ότι το γ’ τρίμηνο

το ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 4,9%.

Στο σύνολο του προηγούμενου έτους, η αμερικανική οικονομία επιταχύνθηκε με ρυθμό 2,5%, πολύ πιο πάνω από τις προβλέψεις της Wall Street στις αρχές του 2023 έχοντας κάνει λόγο για μικρή, αν όχι καθόλου, ανάπτυξη.

Ο ισχυρός ρυθμός των καταναλωτικών δαπανών συνέβαλε στην ανάπτυξη, όπως μεταδίδει το CNBC. Πιο συγκεκριμένα, οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 2,8% το δ’ τρίμηνο, ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Οι κυβερνητικές δαπάνες συνέβαλαν επίσης, αυξημένες κατά 3,7%, όπως και μια αύξηση 2,5% στις δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οι ακαθάριστες ιδιωτικές εγχώριες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 2,1%, άλλος ένας σημαντικός παράγοντας για το εύρωστο τρίμηνο.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο δείκτης τιμών για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκε 2,7% σε ετήσια βάση, από 5,9% πέρυσι, ενώ ο δομικός δείκτης, χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια, σημείωσε αύξηση 3,2% ετησίως, έναντι 5,1% προηγουμένως.

Ωστόσο, και οι δύο ρυθμοί πληθωρισμού ήταν πολύ χαμηλότεροι σε τριμηνιαία βάση. Οι τιμές του δομικού πληθωρισμού, τις οποίες προτιμά η Federal Reserve ως πιο μακροπρόθεσμο μέτρο, αυξήθηκαν κατά 2% για την ίδια περίοδο.

Σημαντική άνοδος σημειώθηκε στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, οι οποίες έφτασαν τις 214.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Η αύξηση ανέρχεται στις 25.000 αιτήσεις, από 189.000 μια εβδομάδα νωρίτερα.

#αμερικανικό_ΑΕΠ #ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ_ΗΠΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα