Μείωση των επενδυτικών προσδοκιών στη Γερμανία

Οι επιχειρήσεις στη Γερμανία έχουν μειώσει σημαντικά τα επενδυτικά τους σχέδια, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου ifo. Οι επενδυτικές προσδοκίες μειώθηκαν στις 2,2 μονάδες τον Νοέμβριο, από 14,7 μονάδες τον Μάρτιο.

«Το επενδυτικό κλίμα έχει επιδεινωθεί αισθητά. Αυτό είναι αποτέλεσμα του υψηλότερου κόστους δανεισμού, της αδύναμης ζήτησης και της αβεβαιότητας σχετικά με την οικονομική πολιτική», αναφέρει η Lara Zarges, οικονομική εμπειρογνώμονας του ινστιτούτου ifo.

Οι επιχειρήσεις είναι επίσης επιφυλακτικές για το επόμενο έτος, με ισοζύγιο 1,2 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ifo Institute, οι εταιρείες του εμπορίου είναι οι πιο απαισιόδοξες: όλο και περισσότερες από αυτές θέλουν να μειώσουν τις επενδυτικές τους δαπάνες. Για το τρέχον έτος, οι επενδυτικές προσδοκίες μειώθηκαν από τις συν 3,7 μονάδες στις μείον 3,5 μονάδες, ενώ για το 2024 πέφτουν στις μείον 14,6 μονάδες.

Ακόμη, το ίδιο απασιόδοξο κλίμα υφίσταται και στους προμηθευτές, όπου έχουν επίσης μειώσει τα σχέδιά τους για το τρέχον έτος, με τις επενδυτικές προσδοκίες να πέφτουν από συν 13,6 μονάδες σε συν 1,0 μονάδες. Για το επόμενο έτος, σκοπεύουν να επενδύσουν ελάχιστα περισσότερο από ό,τι φέτος, με ισοζύγιο συν 2,3 μονάδες.

Η μείωση είναι εντονότερη στη χημική βιομηχανία, όπου οι εταιρείες μείωσαν τις προσδοκίες τους από 13,9 μονάδες σε μείον 15,6 μονάδες.

Στην βιομηχανία κυριαρχεί ένα πιο αισιόδοξο κλίμα, καθώς η πλειονότητα των εταιρειών σκοπεύει να επενδύσει ελαφρώς περισσότερο φέτος και του χρόνου. Ωστόσο, οι κατασκευαστές έχουν μειώσει σημαντικά τα σχέδιά τους για το τρέχον έτος: το ισοζύγιο μειώθηκε από 21,4 μονάδες τον Μάρτιο σε 6,8 μονάδες τον Νοέμβριο. Δηλαδή, εξακολουθούν να θέλουν να επενδύσουν περισσότερο, αλλά όχι τόσο πολύ όσο αρχικά είχαν προγραμματίσει.

Ιδιαίτερα οι βιομηχανίες ενέργειας θέλουν να επενδύσουν λιγότερο. Το ισοζύγιό τους μειώθηκε από συν 9,1 μονάδες σε μείον 9,2 μονάδες.

Στην αυτοκινητοβιομηχανία, οι κατασκευαστές εμμένουν στα αρχικά τους σχέδια και σκοπεύουν να αυξήσουν σημαντικά τις επενδυτικές τους δαπάνες: το ισοζύγιο παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στις συν 34,4 μονάδες.

Τι θα γίνει το 2024

Τέλος, για το επόμενο έτος, οι επενδυτικές προσδοκίες στη βιομηχανία είναι σε μεγάλο βαθμό σταθερές στις 6,6 μονάδες. Υπάρχουν σημάδια ελαφράς βελτίωσης στις βιομηχανίες ενέργειας, όπου οι επενδυτικές προσδοκίες διαμορφώνονται στις +3,7 μονάδες. Ειδικότερα, οι παραγωγοί χημικών προϊόντων σχεδιάζουν και πάλι να επενδύσουν περισσότερο από ό,τι το τρέχον έτος.

Όμως, στις μη ενεργειακές βιομηχανίες ελαφρώς λιγότερες εταιρείες σκοπεύουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Στον αντίποδα είναι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, που σχεδιάζουν και πάλι σημαντικές αυξήσεις των επενδυτικών δαπανών. Οι επενδυτικές τους προσδοκίες για το 2024 διαμορφώνονται στις 34,0 μονάδες.

#ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ_ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ #Γερμανία #IFO_INSTITUTE #ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ #βιομηχανία
Keywords
Τυχαία Θέματα