Οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι αρκετά έτοιμες για CBDC

Οι κεντρικές τράπεζες δεν διαθέτουν την τεχνογνωσία και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να περιορίσουν ενδεχόμενους κινδύνους από ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας (CBDC) και πρέπει να προετοιμαστούν να εφαρμόσουν ισχυρότερα μέτρα, ανέφερε σε έκθεσή της η συμβουλευτική ομάδα που συστάθηκε από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Χώρες σε όλο τον

κόσμο εξετάζουν την έκδοση CBDC για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των πληρωμών και την οικονομική ένταξη. Ωστόσο, η εισαγωγή των CBDC θα μπορούσε να έχει «σημαντικές επιπτώσεις» στο επιχειρηματικό μοντέλο των κεντρικών τραπεζών και θα μπορούσε να δημιουργήσει διάφορους κινδύνους, αναφέρει η έκθεση.

«Ένας βασικός κίνδυνος είναι τα πιθανά κενά στις εσωτερικές δυνατότητες και δεξιότητες των κεντρικών τραπεζών», αναφέρει η έκθεση της Συμβουλευτικής Ομάδας της BIS για τη Διαχείριση Κινδύνων. Στον όμιλο εκπροσωπούνται οι κεντρικές τράπεζες της Βραζιλίας, του Καναδά, της Χιλής, της Κολομβίας, του Μεξικού, του Περού και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Προέτρεψε τις κεντρικές τράπεζες να δημιουργήσουν διαδικασίες για τον εντοπισμό, την αξιολόγηση, την παρακολούθηση και την αναφορά κινδύνων από τα CBDC. Η έκθεση ανέφερε ότι η εφαρμογή τεχνολογίας αιχμής, όπως η τεχνολογία κατανεμημένης λογιστικής, η οποία τροφοδοτεί τα κρυπτογραφικά, όχι μόνο θα απαιτεί υψηλό βαθμό τεχνογνωσίας αλλά και οι κεντρικές τράπεζες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τεχνικά ζητήματα για τα οποία ενδέχεται να μην είναι εξοπλισμένες επί του παρόντος.

«Για να είναι τα CBDC ένα αξιόπιστο μέσο πληρωμών, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν, μεταξύ άλλων, τους κινδύνους διακοπών ή διαταραχών και να διασφαλίσουν την ακεραιότητα και την εμπιστευτικότητα», ανέφερε η έκθεση.

Ο όμιλος BIS συνέστησε στις κεντρικές τράπεζες να διεξάγουν προσεκτικές και ρεαλιστικές εκτιμήσεις των κινδύνων. Πρότεινε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνου που μπορεί να εφαρμοστεί από τα στάδια έρευνας και σχεδιασμού έως τη λειτουργία ενός CBDC.

#CBDC #κρυπτονομίσματα #ψηφιακά_νομίσματα
Keywords
Αναζητήσεις
oi-kentrikes-trapezes-den-einai-arketa-etoimes-gia-cbdc.htm
Τυχαία Θέματα