Μήνυμα νίκης από τον Νετανιάχου, νέες απειλές από το Ιράν

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ αργά το βράδυ του Σαββάτου (13/4).

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε την Κυριακή (14/4) ότι η χώρα του θα πετύχει τη νίκη αφού ο στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε σχεδόν όλα από τα περισσότερα από 300 drones και πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν.

Οι επιθέσεις της Τεχεράνης αργά το Σάββατο, που ξεκίνησαν μετά από μια φερόμενη

ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πρεσβεία της στη Δαμασκό την 1η Απριλίου που σκότωσε αξιωματικούς του επίλεκτου Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, αύξησαν τον κίνδυνο μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης.

«Αναχαιτίσαμε, απωθήσαμε, μαζί θα νικήσουμε», έγραψε ο Νετανιάχου στο X.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις είχαν καταρρίψει περισσότερο από το 99% των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων και συζητούσαν εναλλακτικές λύσεις.

Το τηλεοπτικό κανάλι Channel 12 του Ισραήλ επικαλέστηκε έναν Ισραηλινό αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται να λέει ότι θα υπάρξει «σημαντική απάντηση» στην επίθεση.

Φόβοι για κλιμάκωση, έκκληση για αυτοσυγκράτηση

Ο ισχυρότερος σύμμαχος του Ιράν στην περιοχή, η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ -η οποία ανταλλάσσει πυρά με το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα- δήλωσε νωρίς την Κυριακή ότι εκτόξευσε ρουκέτες σε ισραηλινή βάση.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύθηκαν επίσης εναντίον του Ισραήλ από την ομάδα Χούθι της Υεμένης που είναι ευθυγραμμισμένη με το Ιράν, η οποία έχει επιτεθεί σε ναυτιλιακές λωρίδες γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα για να δείξει αλληλεγγύη στη Χαμάς, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey.

Αυτές οι συγκρούσεις απειλούν τώρα να μετατραπούν σε μια άμεση ανοιχτή σύγκρουση που θέτει το Ιράν και τους περιφερειακούς του συμμάχους εναντίον του Ισραήλ και του κύριου υποστηρικτή του, των Ηνωμένων Πολιτειών. Η περιφερειακή δύναμη της Αιγύπτου ζήτησε «ύψιστη αυτοσυγκράτηση».

Ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ιράν «πολύ σοβαρές», λέγοντας σε τηλεοπτική ενημέρωση ότι «σπρώχνουν την περιοχή προς την κλιμάκωση».

Το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους εδάφους-εδάφους στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 10 πυραύλων κρουζ, και οι περισσότεροι αναχαιτίστηκαν εκτός ισραηλινών συνόρων, είπε ο Χαγκάρι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προκλήθηκαν μόνο ελαφριές υλικές ζημιές και δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι δεν συμβουλεύει τους κατοίκους να προετοιμαστούν για να βρουν καταφύγιο, αναθεωρώντας μια προηγούμενη προειδοποίηση ως προφανές σήμα για το τέλος της απειλής.

Νέες απειλές από το Ιράν και προς ΗΠΑ

Το Ιράν είχε υποσχεθεί αντίποινα για το ισραηλινό, όπως υποστηρίζει, χτύπημα στην πρεσβεία του που σκότωσε επτά αξιωματικούς των Φρουρών της Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων δύο ανώτερων διοικητών. Η Τεχεράνη είπε ότι η επιχείρησή της ήταν τιμωρία για τα «ισραηλινά εγκλήματα». Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση στο προξενείο.

«Αν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι πολύ πιο σκληρή», δήλωσε η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη, προειδοποιώντας τις ΗΠΑ να «μείνετε μακριά». Ωστόσο, ανέφερε επίσης ότι το Ιράν «θεωρεί ότι το θέμα έχει ολοκληρωθεί».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε ότι θα συγκαλέσει συνάντηση των ηγετών της G7 την Κυριακή για να συντονίσει μια διπλωματική απάντηση στην, όπως την αποκάλεσε, θρασύτατη επίθεση του Ιράν.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν σύγκρουση με το Ιράν, αλλά δεν θα δίσταζαν να δράσουν για να προστατεύσουν τις αμερικανικές δυνάμεις και να υποστηρίξουν την άμυνα του Ισραήλ.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει εντός της ημέρας, αφού το Ισραήλ ζήτησε να καταδικάσει την επίθεση του Ιράν και να χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars επικαλέστηκε μια πηγή που είπε ότι η Τεχεράνη παρακολουθεί στενά την Ιορδανία, η οποία μπορεί να γίνει ο επόμενος στόχος σε περίπτωση οποιασδήποτε κίνησης υποστήριξης του Ισραήλ.

#Νετανιαχου #Ιράν #Ισραήλ #ΗΠΑ #Μπάιντεν #επίθεση #Drones #πύραυλοι
Keywords
Αναζητήσεις
minyma-nikis-apo-ton-netaniachou-nees-apeiles-apo-to-iran.htm
Τυχαία Θέματα