Νέα κυβέρνηση: Οι επιτελικοί, το rotation και η διεύρυνση

Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αριθμεί 63 μέλη και ουσιαστικά αποτελείται από τους... επιτελικούς, από στελέχη της προηγούμενης τετραετίας σε νέους ρόλους και από επιλογές μη κομματικές που σηματοδοτούν τη διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας.

Οι γυναίκες στη νέα κυβέρνηση είναι περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη. Συνολικά 15 γυναίκες συμμετέχουν στο νέο σχήμα. Τέσσερις υπουργοί,

1 αναπληρώτρια υπουργός και 10 υφυπουργοί.

Οι επιτελικοί

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει ότι θέλει ένα στενό κύκλο βασικών συνεργατών μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Άκης Σκέρτσος παραμένει ως υπουργός Επικρατείας και στην επιτελική ομάδα μπαίνουν ως νέα μέλη ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Μάκης Βορίδης. Ο τελευταίος "κλείδωσε" μετά την είσοδο τριών ακροδεξιών κομμάτων στη Βουλή.

Στο πλευρό του κ. Μητσοτάκη ως υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ παραμένει ο Ιωάννης Μπρατάκος.

ΥΠΕΞ και Άμυνα

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης βγαίνει από το Μέγαρο Μαξίμου και αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, με τον Νίκο Δένδια να μετακομίζει στο υπουργείο Άμυνας. Η επιλογή αυτή θεωρείται η ενδεδειγμένη μετά και την ανανέωση που έκανε στα συγκεκριμένα υπουργεία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επανεκλογή του.

Οικονομία

Στα κρίσιμα υπουργεία που σχετίζονται με την οικονομία, έχουμε επίσης μεγάλες αλλαγές. Νέος τσάρος της οικονομίας θα είναι ο Κωστής Χατζηδάκης με αναπληρωτή το Νίκο Παπαθανάση στο αναβαθμισμένο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Υφυπουργοί ο Χάρης Θεοχάρης και ο μέχρι πρότινος γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνος Πετραλιάς.

Στο υπουργείο Ενέργειας μετακομίζει ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης περνάει στο Υπουργείο Εργασίας.

Στο Ανάπτυξης υπουργός θα είναι ο Κώστας Σκρέκας, ενώ ο Χρήστος Σταϊκούρας μεταπηδά στο Υπουργείο Υποδομών.

Rotation σε βασικά υπουργεία

Στο κρίσιμο υπουργείο Εσωτερικών θα βρίσκεται η Νίκη Κεραμέως με αναπληρωτή τον Θόδωρο Λιβάνιο.

Το υπουργείο Υγείας που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρώτη προτεραιότητα, θα αναλάβει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αναπληρώτρια υπουργό την Ειρήνη Αγαπηδάκη και υφυπουργό τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

Στο Παιδείας ο Κυριάκος Πιερρακάκης με υφυπουργό τη Δόμνα Μιχαηλίδου. Στο Παιδείας θα ενταχθεί και το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού το οποίο λογικά θα πάει στον Γιάννη Οικονόμου.

Στο Μεταναστευτικής Πολιτικής πάει ο Δημήτρης Καιρίδης, ενώ ο Νότης Μηταράκης είναι νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Η Σοφία Ζαχαράκη αναλαμβάνει το νέο υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής ενώ ο Βασίλης Κικίλιας περνάει στο Κλιματικής Κρίσης.

Νέες είσοδοι και διεύρυνση

Στο Δικαιοσύνης υπουργός θα είναι o παλιός υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης, που σηματοδοτεί τη διεύρυνση που θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης, είναι σημαντική ως προς αυτή την κατεύθυνση η υπουργοποίηση του δημάρχου Τρικάλων Δημήτρη Παπαστεργίου. Με το έργο που έχει επιδείξει στο δήμο του θεωρείται ο καταλληλότερος για να συνεχίσει το έργο Πιερρακάκη στο Ψηφιακής Πολιτικής.

Αμετακίνητη στο υπουργείο Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη, ενώ γυναικείο δίδυμο στο Τουρισμού συνθέτουν η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη και η υφυπουργός Έλενα Ράπτη.

Τέλος, στο Αγροτικής Ανάπτυξης μετακομίζει ο Λευτέρης Αυγενάκης και στο Ναυτιλίας ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ο Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος έκανε την αρχή ανακοινώνοντας το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις για τις εκλογές ΕΔΩ

ΚυβέρνησηυπουργοίΜητσοτακηςεπιλογές
Keywords
Αναζητήσεις
nea-kyvernisi-oi-epitelikoi-to-rotation-kai-i-dievrynsi.htm
Τυχαία Θέματα