Νέο αμερικανικό βέτο στον ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Οι ΗΠΑ έθεσαν την Τρίτη (20/2) βέτο σε ένα ακόμα σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που αξίωνε την εφαρμογή «άμεσης» κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Αυτή τη φορά το αίτημα κατέθεσε η Αλγερία, αλλά οι ΗΠΑ δεν άλλαξαν στάση και το απέρριψαν για τρίτη κατά σειρά φορά.

Το σχέδιο του κειμένου, που συνέταξε η Αλγερία και το οποίο απαιτούσε «άμεση κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, η οποία πρέπει να γίνει σεβαστή

απ' όλες τις πλευρές», συγκέντρωσε 13 ψήφους υπέρ, μία κατά και μία αποχή (Βρετανία).

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα ΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ επισήμανε το Σάββατο ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος λόγω των ανησυχιών ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Κατάρ, οι οποίες στοχεύουν να επιτύχουν μια παύση των εχθροπραξιών και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατάει η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οποιαδήποτε ενέργεια που κάνει αυτό το συμβούλιο αυτή τη στιγμή θα πρέπει να βοηθήσει, όχι να παρακωλύσει τις ευαίσθητες και συνεχείς διαπραγματεύσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι το σχέδιο ψηφίσματος που βρίσκεται στο τραπέζι τώρα, στην πραγματικότητα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις», υποστήριξε η Τόμας Γκρίνφιλντ ενώπιον του συμβουλίου ενόψει της ψηφοφορίας.

#ΟΗΕ #ΗΠΑ #Γάζα
Keywords
Αναζητήσεις
neo-amerikaniko-veto-ston-oie-gia-katapafsi-pyros-sti-gaza.htm
Τυχαία Θέματα