Νορβηγία: Ξεκίνησε τη λειτουργία της νέας πράσινης εταιρείας αμμωνίας

Στις 16 Αυγούστου ξεκίνησε τη λειτουργία της στη Νορβηγία, η εταιρεία HEGRA, η οποία στοχεύει στην ηλεκτροδότηση και την απανθρακοποίηση του εργοστασίου αμμωνίας στο Herøya, με σκοπό την δυνατότητα μεγάλης παραγωγής πράσινης αμμωνίας.

Η ονομασία HEGRA είναι συντομογραφία της HErøya GReen Ammonia και διοικείται από την Yara, την Aker Clean Hydrogen και την Statkraft η καθεμία από τις οποίες κατέχει το 1/3.

«Οι Aker,

Yara και Statkraft δημιούργησαν τη HEGRA με τη φιλοδοξία δημιουργίας νέας βιομηχανίας στη Νορβηγία που παρέχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε μια αναπτυσσόμενη παγκόσμια οικονομία υδρογόνου, δημιουργεί πράσινες θέσεις εργασίας για το μέλλον και αποτελεί τη βάση για μια μελλοντική νορβηγική εξαγωγική βιομηχανία», ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση οι CEO Svein Tore Holsether, Øyvind Eriksen και Christian Rynning-Tønnesen των εταιρειών.

Όπως σημειώνεται, η HEGRA θα συμβάλλει στη δημιουργία μιας νέας βιομηχανίας που θα βασίζεται σε μια τοπική αγορά υδρογόνου και αμμωνίας, διασφαλίζοντας παράλληλα την επιβίωση και την ανταγωνιστικότητα των νορβηγικών ναυτιλιακών εταιρειών αλλά και των μεταποιητικών βιομηχανιών.

«Η HEGRA είναι κάτι περισσότερο από μια νέα βιομηχανική εταιρεία, είναι η μεγαλύτερη πρωτοβουλία της Νορβηγίας για το κλίμα. Θα μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 800.000 τόνους ετησίως, που ισοδυναμεί με 300.000 αυτοκίνητα με ορυκτά καύσιμα. Σηματοδοτεί την αρχή της ανάπτυξης μιας νορβηγικής αλυσίδας αξίας με την πράσινη αμμωνία και το υδρογόνο», τόνισε ο Auke Lont, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της HEGRA.

Η HEGRA συγκεντρώνει τους ειδικούς της Νορβηγίας στην αγορά αμμωνίας, ανάπτυξης έργων και ενεργειακών αγορών. Υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει ενεργειακή ισχύς και η απαιτούμενη δημόσια συγχρηματοδότηση, το έργο θα μπορούσε να υλοποιηθεί ήδη σε 5-7 χρόνια από τώρα.

Νορβηγίααμμωνίαπράσινη αμμωνίαπράσινο υδρογόνο
Keywords
Τυχαία Θέματα