Ο καλύτερος Ιανουάριος από το 1998 για τον Nikkei

Μικτή εικόνα παρουσιάζουν την Τετάρτη (31/1) τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής για τα επιτόκια της Federal Reserve. Ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ, καθώς η κινεζική μεταποίηση συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο για τέταρτο διαδοχικό μήνα, με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη να δυσκολεύεται να ανακτήσει τη δυναμική της.

Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε μετά τα νέα

στοιχεία για τον πληθωρισμό και οι αποδόσεις των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν λόγω των αυξανόμενων στοιχημάτων για μια επικείμενη αλλαγή στη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ).

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε σήμερα κατά 0,4% και έκλεισε με απώλειες περίπου 5%, βάζοντας τέλος σε ένα σερί δύο ανοδικών μηνών.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο sell off των κινεζικών μετοχών αυτόν τον μήνα εν μέσω ανησυχιών για την έλλειψη μεγάλων κινήσεων τόνωσης από τις αρχές της χώρας όσον αφορά τη στήριξη της οικονομίας και τη χαμηλή εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei έκλεισε τον μήνα με κέρδη άνω του 8%, στην καλύτερη επίδοση Ιανουαρίου από το 1998. Ειδικότερα, ο δείκτης ενισχύθηκε σήμερα κατά 0,57% και έκλεισε στις 36.286,71 μονάδες.

Οι μετοχές της Αυστραλίας κατέγραψαν ρεκόρ όλων των εποχών μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό. Ο δείκτης S&P/ASX 200 κέρδισε σήμερα 1,06% στις 7.680,70 μονάδες. Ο πληθωρισμός της Αυστραλίας το τέταρτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 4,1%, το χαμηλότερο επίπεδο από το τρίμηνο που έληξε τον Δεκέμβριο του 2021.

Ο κινεζικός δείκτης των blue chips, ο οποίος νωρίτερα αυτό το μήνα «βυθίστηκε» στο πιο χαμηλό σημείο από το 2019, έχασε σήμερα 0,6% και κατέγραψε «βουτιά» περίπου 6% τον Ιανουάριο, σημειώνοντας την έκτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση του, που αποτελεί ρεκόρ αρνητικών σερί. Ο Shanghai Composite διολισθαίνει 1,48% στις 2.788,55 μονάδες και ο Shenzhen Component κινείται χαμηλότερα κατά 1,74% στις 8.229,87 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ, με το real estate και την τεχνολογία να λειτουργούν ως «βαρίδια» για την αγορά, ο Hang Seng σημείωσε τη χειρότερη επίδοση Ιανουαρίου από το 2016 με απώλειες 9%. Ο δείκτης κινείται πτωτικά σήμερα κατά 1,61% στις 15.451 μονάδες. Στη Νότια Κορέα ο KOSPI έκλεισε με απώλειες 0,07% στις 2.497,09 μονάδες.

#ασιατικά_χρηματιστήρια #ιαπωνία #Αυστραλία #Κίνα #Χονγκ_Κονγκ
Keywords
Αναζητήσεις
o-kalyteros-ianouarios-apo-to-1998-gia-ton-nikkei.htm
Τυχαία Θέματα