Ο Τζόνσον ανοίγει στον Σούνακ την πόρτα της Downing Street

Ανοίγει ο δρόμος ώστε ο Ρίσι Σούνακ να είναι ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός, μετά την κίνηση Τζόνσον να θέσει εαυτόν εκτός κούρσας για την διαδοχή Τρας.

Οι υποψηφιότητες «κλείνουν» σήμερα Δευτέρα 24/10 στις 16:00 ώρα Ελλάδας και μέχρι στιγμής φαίνεται πως ο Ρίσι Σούνακ και η Πένι Μόρνταντ θα είναι οι μόνοι υποψήφιοι.

Ο Σούνακ, που ήταν φιναλίστ όταν εκλέχθηκε η Λιζ Τρας θεωρείται φαβορί μετά την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από τη

διαδικασία.

Διαψεύδοντας τις πληροφορίες που τον ήθελαν να συγκεντρώνει μόλις 60 από τις απαιτούμενες 100 υπογραφές, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χθες ότι εξασφάλισε 102 υποστηρικτές αλλά υποχωρεί διότι «αυτό είναι το σωστό» αναγνωρίζοντας τον βαθύ διχασμό στο εσωτερικό του κόμματος.

Μετά την αναστροφή Τζόνσον ο Σούνακ έπλεξε το εγκώμιο του Τζόνσον: «Οδήγησε τη χώρα μας μέσα από μερικές από τις πιο σκληρές προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ, και στη συνέχεια αντιμετώπισε τον Πούτιν και τον βάρβαρο πόλεμο του στην Ουκρανία. Θα του είμαστε πάντα ευγνώμονες για αυτό. Αν και αποφάσισε να μην είναι ξανά υποψήφιος πρωθυπουργός, ελπίζω πραγματικά να συνεχίσει να συνεισφέρει στη δημόσια ζωή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», ανέφερε σε ανάρτησή του.

Τα βρετανικά ΜΜΕ δεν φαίνεται πάντως να αναμένουν άλλες εκπλήξεις και ετοιμάζονται για την έλευση Σούνακ στην Downing Street, με την ελπίδα να έχει καλύτερη τύχη από αυτήν της Τρας.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Μ. Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, και η σύζυγός του, Αξάτα Μούρτι, συμπεριλαμβάνονται στην λίστα των 250 πλουσιότερων Βρετανών (Rich List) που καταρτίζεται από την εφημερίδα The Sunday Times.

Η συμπερίληψη του Σουνάκ στη λίστα δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό από τον πλούτο της συζύγου του. Σύμφωνα με τη λίστα «The Sunday Times UK Rich List», το ζευγάρι βρίσκεται στην θέση 222 με καθαρή περιουσία 730 εκατομμυρίων λιρών.

Η Αξάτα Μούρτι είναι κόρη του Ινδού δισεκατομμυριούχου Ναραγιάνα Μούρτι, συνιδρυτή της εταιρείας τεχνολογίας Infosys. Εκτιμάται ότι έχει μετοχές στην Infosys αξίας περίπου 1 δισεκ. δολαρίων. Γνωρίστηκε με τον Ρίσι Σούνακ όταν σπούδαζαν και οι δύο στο Στάνφορντ και παντρεύτηκαν το 2009.

Ο Σουνάκ, πρώην αναλυτής της Goldman Sachs, έγινε υπουργός σε ηλικία 39 ετών το 2020.

ΤζόνσονΣουνάκΒρετανία
Keywords
Τυχαία Θέματα