Όγδοη εβδομάδα πτώσης για το ευρώ- Γιατί ανησυχούν οι επενδυτές

16:59 8/9/2023 - Πηγή: Reporter

Στην όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών βρίσκεται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές προβληματίζονται από το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ της πτωτικής οικονομίας στην ευρωζώνη και της πιο ισχυρής ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από 5 τοις εκατό από τα μέσα Ιουλίου και διαπραγματεύεται στα 1,07 δολάρια. Η σταθερή πτώση αντανακλά τις εντεινόμενες αμφιβολίες

για το εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα εν μέσω ενδείξεων ότι η οικονομία της ευρωζώνης οδεύει προς ύφεση.

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, ενώ οι αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν απροσδόκητα, δίνοντας σημάδι ανθεκτικότητας στην αγορά εργασίας.

«Τα δεδομένα των ΗΠΑ είναι αμείλικτα και έρχονται σε μια εποχή που ο ευρωπαϊκός μεταποιητικός τομέας είναι πολύ αδύναμος», δήλωσε ο Chris Turner, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στην ING. «Υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν η ΕΚΤ μπορεί να στριμώξει σε μια τελική αύξηση».

Ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι τα διαφαινόμενα σημάδια ύφεσης στην Ευρώπη θα καταστήσουν δύσκολο για την ΕΚΤ να αυξήσει το κόστος δανεισμού για άλλη μια φορά, ακόμη και αν το θεωρεί απαραίτητο για να μειώσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%. Ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος εξαιρεί τις πιο ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και παρακολουθείται στενά από την κεντρική τράπεζα, παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο στο 5,3%.

«Με τον πληθωρισμό της ευρωζώνης να εξακολουθεί να είναι πάνω από τον μέσο όρο και την ανάπτυξη αρκετά χαμηλότερη, είναι σαφές ότι σύμφωνα με τους περισσότερους ορισμούς η ευρωζώνη πάσχει από στασιμοπληθωρισμό», δήλωσε ο Michael Metcalfe, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της State Street Global Markets.

ευρώΠτώσηδολαριο
Keywords
Αναζητήσεις
ogdoi-evdomada-ptosis-gia-to-evro--giati-anisychoun-oi-ependytes.htm
Τυχαία Θέματα