Οι αγρότες αποφασίζουν για τις κινητοποιήσεις- Σειρά έχουν οι μελισσοκόμοι

Μετά τους αγρότες, και οι μελισσοκόμοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ στη νέα σύσκεψη των μπλόκων, εντός της ημέρας, θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα των γενικών κινητοποιήσεων των αγροτών.

Το «ραντεβού» των μελισσοκόμων έχει δοθεί για τις 8 το πρωί στο Σύνταγμα. «Αποβιβάστηκαν» στην πρωτεύουσα με φορτηγά και λεωφορεία,

σε μια προσπάθεια να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως αυτό της ελληνοποίησης μελιού. Αναμένεται να παραμείνουν στο κέντρο της Αθήνας μέχρι αργά το βράδυ.

Φορώντας τις στολές εργασίας τους και έχοντας ανάψει τα καπνιστήρια, οι πρώτοι μελισσοκόμοι συγκεντρώθηκαν ήδη στην πλατεία Συντάγματος. Στον ΑΝΤ1 μίλησε ο πρόεδρος μελισσοκόμων Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας Γιώργος Τσεντεμεντές τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της μελισσοκομίας στη χώρα μας είναι οι ελληνοποιήσεις και τα εισαγόμενα μέλια που πωλούνται σαν ελληνικά. «Θέλουμε διαχωρισμό των εισαγόμενων μελιών και των ελληνικών. Δηλαδή θέλουμε να απονεμηθεί το ελληνικό σήμα και με αυτό τον τρόπο να μπορέσουμε να ελέγξουμε τα μέλια», δήλωσε. Ανέφερε επίσης ότι ένα από αιτήματά τους θα είναι και η στήριξη στο αυξημένο κόστος παραγωγής.

Τα αιτήματα των μελισσοκόμων

Όπως αναφέρει η Πανελλαδική Συντονιστική Κινητοποιήσεων Μελισσοκόμων, τα αιτήματά τους είναι:

- Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).

- Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)

- Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.

- Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.

- Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.

- Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.

- Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Συνεδριάζουν οι αγρότες

Από την άλλη οι αγρότες στις γενικές τους συνελεύσεις σήμερα θα λάβουν αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.

Την ίδια ώρα, οι αγρότες στην Πελοπόννησο και στην Δυτική Ελλάδα έχουν ξεκινήσει ήδη τις γενικές συνελεύσεις. Όπως λένε, στόχο βάζουν τη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων και για τη συνέχεια, σημειώνοντας ότι ήδη βγαίνουν κερδισμένοι από τον αγώνα που δίνουν, τις επαφές που έχουν πραγματοποιήσει, τις δράσεις που αναπτύσσουν καθημερινά.

Αγρότες αναφέρουν πως θα συνεχίσουν τους συμβολικούς αποκλεισμούς τουλάχιστον μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Θα απευθύνουν έκκληση στον πρωθυπουργό για μια νέα συνάντηση καθώς όπως λένε υπάρχει χώρος να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Επίσης πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει σκέψη ώστε την ερχόμενη Παρασκευή να πραγματοποιηθεί μηχανοκίνητη πορεία μέσα στην πόλη του Αιγίου με τους ίδιους τους αγρότες να διαμηνύουν πως αυτό που έγινε στο Σύνταγμα ήταν μόνο η αρχή.

#αγροτικές_κινητοποιήσεις #μελισσοκόμοι #Σύνταγμα
Keywords
Αναζητήσεις
oi-agrotes-apofasizoun-gia-tis-kinitopoiiseis--seira-echoun-oi-melissokomoi.htm
Τυχαία Θέματα