Οι Έλληνες ξοδεύουν κάθε μήνα το 126% του εισοδήματός τους

19:09 5/7/2023 - Πηγή: Reporter

Περισσότερα χρήματα από όσα βγάζουν κάθε μήνα δαπανούν οι Έλληνες, σύμφωνα με την τελευταία σχετική μελέτη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).

Η έρευνα καταγράφει μια εικόνα έντονης οικονομικής πίεσης στα ελληνικά νοικοκυριά, παρότι οι προοπτικές βελτιώνονται.

Υπολογίζεται ότι τα συνολικά έξοδα των νοικοκυριών στην Ελλάδα ανέρχονται στο 126% του εισοδήματός τους. Οι τρόποι με τους οποίους καλύπτουν τη... διαφορά ποικίλουν. Υπάρχουν ασφαλώς πιθανές αποταμιεύσεις προηγούμενων

ετών, αλλά και το... πλαστικό χρήμα.

Αναλυτικά, το 67% του οικογενειακού εισοδήματος, ήτοι κάτι περισσότερο από το μισό των συνολικών μηνιαίων εξόδων, αντιπροσωπεύουν πλέον οι δαπάνες για λογαριασμούς, ενοίκια και φόρους.

Ειδικότερα, οι δαπάνες για τους λογαριασμούς αποτελούν τη μεγαλύτερη δαπάνη ως ποσοστό του εισοδήματος, στο 30%. (Στα ίδια επίπεδα κινούνται και οι δαπάνες για αγορές προϊόντων). Το 17% του εισοδήματος διατίθεται στο ενοίκιο και το 20% στους φόρους.

Μάλιστα, εκτός των λογαριασμών, όπου οι δαπάνες φαίνεται να έχουν μειωθεί σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, τα έξοδα για τις τρεις υπόλοιπες κατηγορίες έχουν αυξηθεί ελαφρώς.

Τέλος, το 15% του εισοδήματος διατίθεται σε υπηρεσίες, όπως εισιτήρια και εστίαση, και το 14% σε άλλες κατηγορίες.Τα παραπάνω ποσοστά αντιστοιχούν στο 126% του συνολικού εισοδήματος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας καταγράφουν ένα καταναλωτικό κοινό πιεσμένο, σε ένα μεταβατικό στάδιο, με βασική ανησυχία τις πληθωριστικές πιέσεις σε προϊόντα και ένα αρνητικό, αλλά βελτιούμενο καταναλωτικό κλίμα και στην αγορά της λιανικής στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 3-5 Ιουνίου σε δείγμα 900 καταναλωτών.

εισόδημαδαπάνεςΣΕΛΠΕ
Keywords
Αναζητήσεις
oi-ellines-xodevoun-kathe-mina-to-126-tou-eisodimatos-tous.htm
Τυχαία Θέματα