Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων στην ΕΕ- «Γρίφος» το Σύμφωνο Σταθερότητας

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ αντιμετωπίζουν μια έντονη εβδομάδα που είτε θα βάλει το μπλοκ στην πορεία για την επόμενη θητεία του είτε θα δημιουργήσει προβλήματα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την πολυαναμενόμενη αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η κυβερνητική κρίση στη Γερμανία δημιουργεί νέες ανατροπές και δύσκολα μπορεί κάποιος να προβλέψει αν θα επιτευχθεί

συμφωνία και με ποιους κανόνες.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας καθιερώθηκε το 1997 και προτείνει κρατικό έλλειμμα έως 3% του ΑΕΠ και χρέος έως 60% του ΑΕΠ. Βέβαια, αυτοί οι δημοσιονομικοί κανόνες έχουν παραβιαστεί επανειλημμένως -και από φειδωλές υποτίθεται χώρες όπως η Γερμανία- χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις. Το χρέος στην Ε.Ε. ξεπερνά σταθερά τον στόχο του 60% και αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 83%, ενώ έξι από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης έχουν χρέος άνω του 100% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το BreakingViews, η νέα κατεύθυνση που προτείνεται για τους καινούργιους κανόνες είναι βελτιωμένη. Οι στόχοι του ελλείμματος και του χρέους διατηρούνται σταθεροί, αλλά οι κανόνες εστιάζουν στην ανάλυση των προϋπολογισμών βάσει καθαρών εξόδων. Πρόκειται για τις δημόσιες δαπάνες μείον τις πληρωμές των τόκων για το δημόσιο χρέος και τα μέτρα που θεωρούνται έκτακτα.

Το άλλο βασικό στοιχείο του προτεινόμενου συμφώνου είναι ότι όσες χώρες υπερβαίνουν τους στόχους θα πρέπει εντός τεσσάρων έως επτά ετών να διορθώσουν τη δημοσιονομική τους στάση. Το σκεπτικό είναι ότι ενδέχεται να απαιτούνται βαριές επενδύσεις μεσοπρόθεσμα, προκειμένου να επανέλθει μια χώρα σε αναπτυξιακή πορεία. Πρόκεται άλλωστε για πολύ καλύτερη προσέγγιση από τους κανόνες του «one size fits all» που εφαρμόζονται καθολικά ανεξαρτήτως της κατάστασης σε κάθε χώρα.

Να σημειωθεί βέβαια ότι οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες προσπερνούν ένα τεράστιο πρόβλημα: την κλιματική αλλαγή, κάτι που πολλές χώρες -ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα- το έχουν επισημάνει και ζητούν εξαίρεση των συγκεκριμένων δαπανών από τις... μετρήσεις του νέου Συμφώνου.

Πριν από αυτό, οι πρωτεύουσες της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνιο ή αν θα υπάρξει και εκεί κάποια έκπληξη. Είναι ακόμα "ζωντανή" στις προβλέψεις και η υποψηφιότητα της Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Την Πέμπτη, τα κράτη μέλη ελπίζουν να επιτύχουν μια σημαντική πρόοδο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το σύμφωνο μετανάστευσης, ενώ οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ θα παρευρεθούν σε διμερή σύνοδο κορυφής στο Πεκίνο, εν μέσω προσπαθειών για εξισορρόπηση της σχέσης με την Κίνα.

Και όλα αυτά πριν από την πραγματική κρίση στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, όταν ένα πακέτο 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία κινδυνεύει να εκτροχιαστεί από τον Ούγγρο Βίκτορ Όρμπαν.

#ΕΕ #Σύμφωνο_Σταθερότητας #ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Keywords
Αναζητήσεις
evdomada-krisimon-apofaseon-stin-ee--grifos-to-symfono-statherotitas.htm
Τυχαία Θέματα