Οι λόγοι της «κατάρρευσης» του Bitcoin

«Βουτιά» κάτω από τα 26.000 δολάρια κατέγραψε το Bitcoin στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και ο James Butterfill, επικεφαλής έρευνας στην CoinShares, εξηγεί γιατί μπορεί να συνέβη αυτό.

Σε ανάλυση που ανέβασε στο Twitter, προσφέρει μια πολύπλευρη προοπτική. Η ανάρτηση έχει τίτλο: «Οι σκέψεις μας για το τι κρύβεται πίσω από την πρόσφατη κατάρρευση των τιμών του Bitcoin» και ξεκινά με έμφαση στις ανανεωμένες προσδοκίες της αγοράς σχετικά με τη στάση της SEC για την έγκριση

ενός spot ETF. Δήλωσε ότι το κραχ πιθανότατα «προκλήθηκε από την αγορά που συνειδητοποίησε ότι η έγκριση της SEC ενός Bitcoin ETF στις ΗΠΑ δεν είναι επικείμενη».

Επίσης, ο Butterfill επεσήμανε τους παγκόσμιους μακροοικονομικούς παράγοντες, ιδιαίτερα στην Ασία. Παρατήρησε ότι υπάρχουν «φόβοι για την οικονομική ύφεση στην Κίνα που επιταχύνεται καθώς αρχίζει ο αποπληθωρισμός, αν και αυτό θα μπορούσε τελικά να είναι υποστηρικτικό για το Bitcoin εάν ο χρηματοπιστωτικός τομέας επηρεαστεί σημαντικά». Με την Κίνα να είναι μια οικονομική δύναμη, η δημοσιονομική της υγεία αντηχεί αναπόφευκτα στις παγκόσμιες αγορές, συμπεριλαμβανομένου του τομέα Bitcoin και κρυπτογράφησης.

Αναλύοντας περαιτέρω την κίνηση της τιμής του BTC, ο Butterfill επεσήμανε μια προφανή κρίση ρευστότητας: «Οι όγκοι του Βitcoin ήταν πολύ χαμηλοί, 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα σε σύγκριση με 11 δισεκατομμύρια δολάρια ημερησίως στις αρχές του τρέχοντος έτους, επομένως οι αγορές είναι πολύ πιο ευαίσθητες σε μεγαλύτερες συναλλαγές».

Οδηγός και η ιστορία

Προσθέτοντας μια άλλη διάσταση στην ανάλυση, επεσήμανε την ιστορική συμπεριφορά τιμών του BTC: «Το Bitcoin έχει ισοφαρίσει τη χαμηλότερη αστάθεια 30 ημερών που έχει καταγραφεί και αυτό έχει ιστορικά προηγηθεί βίαιων κινήσεων τιμών».

Η αγορά κλονίστηκε από τις πληροφορίες ότι η SpaceX απομείωσε την αξία των Bitcoin που κατέχει κατά 373 εκατομμύρια δολάρια, με τον Butterfill να τον επισημαίνει ως έναν ακόμη παράγοντα που συνέβαλε στην κατρακύλα. Ωστόσο, το ευρύτερο μακροοικονομικό πλαίσιο είναι ζωτικής σημασίας, διευκρίνισε. «Τα επιτόκια 30 ετών έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών και το Bitcoin ήταν συχνά το πρώτο που αντιδρούσε τα τελευταία χρόνια, επομένως αυτό μπορεί να προηγείται μιας ευρύτερης κατάρρευσης σε άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων», υπογράμμισε.

Σίγουρα, επισημαίνει το Bitcoinist, το ρεπορτάζ της της Wall Street Journal για τα Bitcoin της SpaceX που δεν επιβεβαιώνεται, έχει παίξει τον ρόλο του, αλλά η αγορά κρυπτονομισμάτων επηρεάζεται γενικότερα περισσότερο από μακροοικονομικούς παράγοντες, την παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα, τη ρευστότητα της αγοράς και τις προσπάθειες κανονιστικής ρύθμισής της και μια πτώση της τρέχουσας κλίμακας θα μπορούσε επομένως να ήταν μια αντίδραση πανικού.

BitcoinκατάρρευσηCOINSHARESκρυπτονόμισμακρυπτονομίσματα
Keywords
Τυχαία Θέματα