Οι τιμές ρεύματος στην Ελλάδα: Αισιοδοξία για τα κίτρινα τιμολόγια

10:05 4/1/2024 - Πηγή: Reporter

Στα 24,33 λεπτά/KWh συμπεριλαμβανομένων των φόρων διαμορφώθηκε η τιμή ρεύματος το Δεκέμβριο στην Ελλάδα με βάση την έρευνα της ΗΕΡΙ, που μετρά τις τιμές στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και μεγάλες πόλεις.Η τιμή της Ελλάδας είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο των 27 χωρών της ΕΕ (25 λεπτά/KWh) και ελαφρώς υψηλότερη από το μέσο όρο των 33 εξεταζόμενων χωρών (23,79 λεπτά/KWh).

Να σημειωθεί ότι η τελική τιμή καταναλωτή της

ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 20% το Δεκέμβριο του 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αυτό το “σκηνικό” και με δεδομένες τις τιμές χονδρικής καλλιεργείται “αέρας” αισιοδοξίας, ώστε οι τιμές στη λιανική, το επόμενο διάστημα, εν όψει και των ανακοινώσεων για τα κίτρινα τιμολόγια, να είναι με άκρως ανταγωνιστικές χρεώσεις, σε σχέση με τα όσα ίσχυαν στην αγορά το 2023.

Η μελέτη

Αναλυτικά, με βάση τη μελέτη HEPI στην κορυφή της λίστας, με τις πιο ακριβές, σε σχέση με το οικιακό ρεύμα, πόλεις, “φιγουράρουν” το Δουβλίνο και το Λονδίνο με τιμές 42,74 λεπτά/KWh και 40,33 λεπτά/KWh αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν το Βερολίνο (38,09 λεπτά/KWh), η Κοπεγχάγη (37,05 λεπτά/KWh) και η Πράγα (36,5 λεπτά/KWh). Στη Λευκωσία όπου σημειώθηκε οριακή μείωση 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα η τιμή διαμορφώθηκε στα 31,5 λεπτά/KWh.

Αυξήσεις τιμών και μάλιστα οι πιο μεγάλες παρατηρήθηκαν στο Όσλο (37%), στην Στοκχόλμη (14%.) και το Ελσίνκι (7%), με βασική αιτία το γεγονός ότι υπήρξαν διακοπές λειτουργίας δύο πυρηνικών αντιδραστήρων, Ringhal 4 και Oikiluoto 34 αντίστοιχα, που προκάλεσαν έξαρση τιμές χονδρικής στην περιοχή.

Σε σχέση με τη λίστα πόλεων με μειώσεις τιμών, το Άμστερνταμ είχε αποκλιμάκωση 4%, λόγω και του καλού καιρού που περιόρισε τη ζήτηση αλλά και τη μείωση του κόστους δικαιωμάτων εκπομπών CO₂, ενώ με πτώση κάτω του 3% έκλεισαν οι τιμές στο Βερολίνο και τη Ρώμη. Βασικές αιτίες για την εικόνα είναι η χαμηλή ζήτηση λόγω καιρού αλλά και η υψηλή παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επίσης ρόλο έπαιξε και η συγκράτηση των τιμών αερίου, λόγω της πληρότητας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

Η αναφορά στην Αθήνα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη της ΗΕΡΙ σημειώνει ότι στην Αθήνα και άρα στην Ελλάδα πριν από την κρίση τα σταθερά και τα κυμαινόμενα τιμολόγια ήταν σε ανάλογο επίπεδο τιμών. Ωστόσο, μετά την κρίση υπήρξε, όπως αναφέρει η έκθεση, τα σταθερά τιμολόγια, πλέον, είναι με υψηλότερες τιμές από τα κυμαινόμενα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή των σταθερών τιμολογίων στις 15 χώρες της Ευρωζώνης είναι στα 32,26 λεπτά/kwh. Κάτι που όμως φαίνεται να αλλάζει, κάπως, τώρα στην Ελλάδα με τον ανταγωνισμό στις τιμές στα “μπλε” τιμολόγια.

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο υπήρξε σε όλη την Ευρώπη πτώση του μέσου όρου τιμών κατά 27%. Η μέση τιμή στην Ελλάδα είναι στα 8,51 λεπτά/KWh με τη μέση τιμή στις 27 χώρες της ΕΕ να είναι στα 10,97 λεπτά/KWh.

Οι τιμές σήμερα

Στο μεταξύ, στα 84,53 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα 4/1/2024.

Η τιμή αυξήθηκε κατά 1% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης 6,2%, το φυσικό αέριο 19,4%, τα υδροηλεκτρικά 6,2%, οι εισαγωγές 24% και οι ανανεώσιμες 41,6%.

Οι εξαγωγές στις 16,614 MWh και οι εισαγωγές στις 35,920 MWh.

Αέριο

Επίσης, παρά το ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφεται μια αύξηση της τιμής, το φυσικό αέριο κινείται περίπου στα 32 ευρώ/MWh, με τα προθεσμιακά των επόμενων μηνών να είναι κάτω από τα 32 ευρώ/MWh.

Επίσης, στα 102,2 ευρώ/MWh ήταν η τιμή χονδρικής από το Νοέμβριο στο Δεκέμβριο, σύμφωνα με το δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Συγκριτικά, ένα χρόνο πριν η μέση τιμή Δεκεμβρίου ήταν 276 ευρώ/MWh.

Τον περασμένο μήνα το 31% του ηλεκτρισμού προήλθε από ΑΠΕ, το 29% από αέριο, το 21% από εισαγωγές, το 10% από υδροηλεκτρικά και το 6% από λιγνίτη.

Γιώργος Αλεξάκης #τιμές_ρεύματος #ρεύμα_ #ΕΛΛΑΔΑ #τιμολόγια
Keywords
Αναζητήσεις
oi-times-revmatos-stin-ellada-aisiodoxia-gia-ta-kitrina-timologia.htm
Τυχαία Θέματα