Παγκόσμια Τράπεζα: Ανησυχεί για... πισωγύρισμα από τη Μέση Ανατολή

Ιδιαίτερα ανήσυχη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εμφανίζεται η Παγκόσμια Τράπεζα. Σε ανάλυσή της σημειώνει πως μία μεγάλη γεωπολιτική έκρηξη στην περιοχή θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία ενεργειακή κρίση η οποία θα ωθούσε τις τιμές πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Θα ξεκινούσε έτσι ένα ντόμινο αύξησης του πληθωρισμού που με τη σειρά του θα διατηρούσε τα επιτόκια

να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ουσιαστικά, η Παγκόσμια Τράπεζα μιλά για ένα... πισωγύρισμα στην παγκόσμια οικονομία, που προσπαθεί να επανέλθει μετά το μεγάλο σοκ της πανδημίας και του ουκρανικού, "μαζεύοντας" σιγά-σιγά τις συνέπειες.

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή έφθασαν σε κρίσιμο σημείο στις αρχές του μηνός, καθώς το Ιράν και το Ισραήλ έφθασαν στα πρόθυρα πολέμου, αυξάνοντας τις ανησυχίες για διακοπή της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών επέλεξαν να εκτονώσουν την ένταση, αφού αντήλλαξαν επιθέσεις η μία στα εδάφη της άλλης για πρώτη φορά. Οι τιμές πετρελαίου υπαναχώρησαν περίπου 4% από τα πρόσφατα υψηλά τους, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να προεξοφλούν το ενδεχόμενο ενός πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, η Παγκόσμια Τράπεζα, εμφανίζεται επιφυλακτική και εκτιμά ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει εύφλεκτη και αβέβαιη.

«Ο κόσμος βρίσκεται σε μία ευάλωτη στιγμή: ένα μεγάλο ενεργειακό σοκ θα μπορούσε να υπονομεύσει την πρόοδο στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που έχει σημειωθεί τα τελευταία δύο έτη», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ιντερμίτ Τζιλ.

Οι τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν να κυμανθούν κατά μέσο όρο στα 102 δολάρια το βαρέλι εάν ένας ή περισσότεροι παραγωγοί πετρελαίου της Μέσης Ανατολής μείωναν την προσφορά τους κατά 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Μία πετρελαϊκή κρίση αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να πλήξει τη μάχη κατά του πληθωρισμού σχεδόν ολοσχερώς.

Ο πληθωρισμός παγκοσμίως μειώθηκε 2% το διάστημα από το 2022 έως το 2023, κυρίως επειδή οι τιμές εμπορευμάτων υποχώρησαν περίπου 40%, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

«Η μάχη ωστόσο κατά του πληθωρισμού δεν έχει νικηθεί. Ο βασικός παράγοντας της αποκλιμάκωσης – η πτώση των τιμών εμπορευμάτων – έχει προσκρούσει σε τοίχο. Αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα απ΄ό,τι αναμενόταν φέτος και το επόμενο έτος».

Ενώ λοιπόν η διένεξη στη Μέση Ανατολή εγείρει ανοδικούς κινδύνους, ο κόσμος θα μπορούσε να πάρει μία ανάσα εάν ο ΟΠΕΚ+ αποφασίσει να αρχίσει να αποσύρει τις μειώσεις στην παραγωγή του. Οι τιμές πετρελαίου θα υποχωρούσαν τότε κατά μέσο όρο στα 81 δολάρια το βαρέλι, εάν το καρτέλ επανέφερε στην αγορά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

#Παγκόσμια_Τράπεζα #Μεσανατολικό #Μέση_Ανατολή
Keywords
Αναζητήσεις
pagkosmia-trapeza-anisychei-gia-pisogyrisma-apo-ti-mesi-anatoli.htm
Τυχαία Θέματα