Πάνω από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν ετησίως στην Ελλάδα

12:11 8/9/2023 - Πηγή: Reporter

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια στη χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 5000 πενθούντες ετησίως, όπως αναφέρουν τα στοιχεία που δίνουν το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών και το ερευνητικό δίκτυο καταγραφής του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της «ΚΛΙΜΑΚΑ», μέλος της Διεθνούς Ένωσης για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, με αφορμή τη 10η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας.

Στην πραγματικότητα, αναφέρεται, οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες αυτών που καταγράφονται, ενώ

δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι 15 – 20 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών.

Τα στοιχεία προκαλούν έντονο προβληματισμό:

Η 24ωρη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018 δέχθηκε 20.857 κλήσεις το 2022

Το 2020 αυτοκτόνησαν 464 άνθρωποι

Σε κάθε αυτοκτονία αντιστοιχούν τουλάχιστον 22 εισαγωγές σε τμήματα επειγόντων και 5 νοσηλείες σε νοσοκομεία

Τουλάχιστον 25% των αυτοκτονιών δεν καταγράφονται

Οι μη θανατηφόρες απόπειρες είναι 15-20 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών

Ο αριθμός των αυτοκτονιών τα έτη 2021-2022 και 2023 παρουσιάζει μια στεθερή αυξητική τάση σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονίων-περισσότερα από 1500 άτομα έχουν αυτοκτονήσει αυτό το χρονικό διάστημα

91 άτομα έχουν αυτοκτονήσει την τελευταία δεκαετίας μέσα σε νοσοκομεία και μονάδες υγείας

67 αυτοκτονίες έχουν γίνει μέσα σε φυλακές και κρατητήρια από το 2015

Από το 2015 έχουν αυτοκτονήσει 76 στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και 49 των ενόπλων δυνάμεων ή στρατεύσιμοι

Την ίδια περίοδο 52 αυτοκτονίες έχουν γίνει σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

«Το βασικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας είναι ότι η αυτοκτονία μπορεί να προληφθεί. Αναδεικνύοντας την άμεση ανάγκη για ανάληψη δράσης σε παγκόσμιο, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, είναι η Ημέρα για όλους εκείνους τους ανθρώπους που έχουν υποφέρει επειδή η χειρότερη από τις ανθρώπινες τραγωδίες συνέβη πολύ κοντά τους.

Είναι η Ημέρα που υπενθυμίζει στις κυβερνήσεις ότι η αυτοκτονία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της δημόσιας υγείας. Είναι η Ημέρα που όλοι οι άνθρωποι πάνω στη γη, θα πρέπει να ενημερώνονται για την αυτοκτονία, και δεδομένης της καθιέρωσής της από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναγνωρίζεται η παγκόσμια διάσταση του ζητήματος και το γεγονός ότι κανείς δεν έχει ανοσία απέναντι σε αυτήν. Αυτή, όμως, είναι και η δική μας Ημέρα, ως μέλη της Διεθνούς Ένωσης για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, που δουλεύουμε στο πεδίο και αγωνιζόμαστε να συμβάλουμε στην ευαισθητοποίηση, παγκοσμίως, για το μέγεθος και το στίγμα αυτού του τεράστιου πόνου. Η Παγκόσμια Ημέρα υπογραμμίζει την ευθύνη όλων μας να βοηθήσουμε να σωθούν οι ζωές σε κίνδυνο. Μπορούμε να το κάνουμε», επισημαίνει η «ΚΛΙΜΑΚΑ».

Όπως υπογραμμίζει, η αυτοκτονία δεν είναι ένα μοιραίο γεγονός. Το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να έχει προληφθεί.

Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Με την Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, στις 10 Σεπτεμβρίου να πλησιάζει, κορυφώνεται σταδιακά η καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που υλοποιεί η ΚΛΙΜΑΚΑ σε όλη τη χώρα.

Δείτε το νέο σποτ της 24ωρης Γραμμής Παρέμβασης για την Αυτοκτονία:

αυτοκτονίαΕΛΛΑΔΑΚλίμακαΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα