Παραμένει ανθεκτική η ρωσική οικονομία- Η πρόβλεψη-έκπληξη του ΔΝΤ

Μπορεί η σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία να συνεχίζεται και τις κυρώσεις στη χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν να πληθαίνουν, αλλά η ρωσική οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική, όπως δείχνουν και οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της εξαμηνιαίας οικονομικής έκθεσης του ΔΝΤ, όπως επισημαίνει και το Reuters, η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ρωσίας για το 2024 αυξήθηκε στο 3,2% από το 2,6% που προβλεπόταν τον Ιανουάριο.

Η έκθεση απέδωσε την αύξηση εν μέρει στα συνεχιζόμενα ισχυρά έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου εν μέσω υψηλότερων παγκόσμιων τιμών του «μαύρου χρυσού» παρά την επιβολή πλαφόν που έθεσαν οι δυτικές χώρες, καθώς και τις ισχυρές κρατικές δαπάνες και τις επενδύσεις που σχετίζονται με την παραγωγή πολέμου, μαζί με τις υψηλότερες καταναλωτικές δαπάνες σε μια «σφιχτή» εργασιακή αγορά.

Το ΔΝΤ αναβάθμισε επίσης την πρόβλεψη ανάπτυξης της Ρωσίας για το 2025 σε 1,8% από 1,1% τον Ιανουάριο.

Η ανάπτυξη της Ουκρανίας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική βοήθεια από τη Δύση, προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 3,2% το 2024 και να επιταχυνθεί στο 6,5% το 2025.

Ενώ οι αρχικές κορυφώσεις των τιμών για τα σιτηρά, το πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα έχουν εξασθενίσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η διεύρυνση της σύγκρουσης θα μπορούσε να τις κάνει να ενταθούν.

Ομοίως, στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, οι διαταραχές του εμπορίου και το υψηλότερο κόστος για την αποφυγή εκ μέρους των πλοίων επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα ήταν σε «μέτρια κλίμακα», είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιέρ-Ολιβιέ Γκουρίνχας, προσθέτοντας: «Ανησυχούμε για πιθανή κλιμάκωση».

#Ρωσία #ΔΝΤ #Ουκρανία #Μέση_Ανατολή
Keywords
Αναζητήσεις
paramenei-anthektiki-i-rosiki-oikonomia--i-provlepsi-ekplixi-tou-dnt.htm
Τυχαία Θέματα