Παρατάθηκε για άλλη μια μέρα η κατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς

Το Ισραήλ και η Χαμάς συνήψαν συμφωνία της τελευταίας στιγμής την Πέμπτη (30/11) για να παρατείνουν την εξαήμερη κατάπαυση του πυρός κατά μία ακόμη ημέρα, ώστε να επιτρέψουν στους διαπραγματευτές να συνεχίσουν τις συζητήσεις ανταλλαγής ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Η εκεχειρία επέτρεψε και την πολύ αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

«Υπό το πρίσμα των προσπαθειών των μεσολαβητών να συνεχίσουν τη διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων και με την επιφύλαξη των όρων του πλαισίου, η επιχειρησιακή παύση θα συνεχιστεί», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός

σε δήλωση, που κυκλοφόρησε λίγα λεπτά πριν από τη λήξη της προσωρινής εκεχειρίας.

Η Χαμάς, η οποία απελευθέρωσε 16 ομήρους με αντάλλαγμα 30 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους την Τετάρτη, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η εκεχειρία θα συνεχιστεί για έβδομη ημέρα.

Οι όροι της κατάπαυσης του πυρός, συμπεριλαμβανομένης της παύσης των εχθροπραξιών και της εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας, παραμένουν οι ίδιοι, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ. Το Κατάρ υπήρξε βασικός μεσολαβητής μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, μαζί με την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πριν από τη συμφωνία, τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς είχαν δηλώσει ότι ετοιμάζονταν να ξαναρχίσουν τις μάχες καθώς οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη παρτίδα ομήρων που θα απελευθερωθούν έφτασαν σε αδιέξοδο.

«Πριν από λίγο, δόθηκε στο Ισραήλ ένας κατάλογος με γυναίκες και παιδιά σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, και ως εκ τούτου η εκεχειρία θα συνεχιστεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού μόλις έληγε η εκεχειρία.

Η Χαμάς νωρίτερα δήλωσε ότι το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει άλλες επτά γυναίκες και παιδιά και τα πτώματα άλλων τριών ομήρων με αντάλλαγμα την παράταση της εκεχειρίας.

Η Χαμάς δεν κατονόμασε τους νεκρούς, αλλά είχε πει την Τετάρτη ότι μια οικογένεια τριών Ισραηλινών ομήρων, συμπεριλαμβανομένου του νεότερου όμηρου, του 10 μηνών Κφιρ Μπίμπας, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του θύλακα από το Ισραήλ.

#Ισραήλ #Χαμάς #κατάπαυση_του_πυρός #Γάζα #Παλαιστίνη #όμηροι
Keywords
Αναζητήσεις
paratathike-gia-alli-mia-mera-i-katapafsi-pyros-metaxy-israil-chamas.htm
Τυχαία Θέματα