Ποιές τράπεζες κινδυνεύουν λόγω Ιταλίας

Ο "χάρτης" της έκθεσης των διεθνών τραπεζικών συστημάτων σε ιταλικό χρέος.Η ευρωζώνη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προσφέρει στήριξη στην Ιταλία, τονίζουν οι αναλυτές την στιγμή που οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της χώρας αγγίζουν πλέον «απαγορευτικά» επίπεδα. Η έκταση του «μπαμ» που θα ακουστεί, εάν τα πράγματα στην Ιταλία δεν τεθούν υπό έλεγχο, θα είναι τεράστια, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτει ο «χάρτης» της έκθεσης των διεθνών τραπεζικών συστημάτων στην χώρα.

Η Γαλλία,
όπως είναι γνωστό, είναι η χώρα της οποίας το τραπεζικό σύστημα έχει την μεγαλύτερη έκθεση στην Ιταλία, με την Γερμανία και τη Βρετανία να ακουλουθούν. Συνολικά, η έκθεση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος στη χώρα αγγίζει τα 900 δισ. δολάρια.

Συγκεκριμένα, η έκθεση των γαλλικών τραπεζών διαμορφώνεται στα 411 δισ . δολάρια, των γερμανικών στα 165 δισ. δολάρια, των βρετανικών στα 68,9 δισ. δολάρια, των ολλανδικών στα 49 δισ. , των αμερικάνικων στα 44,1 δισ. , των ιαπωνικών στα 41 δισ., των ισπανικών στα 36 δισ. και των βελγικών στα 25 δισ. δολάρια

Οι τράπεζες δε, (μεμονωμένα), με την μεγαλύτερη έκθεση στην Ιταλία (σε δισ. ευρώ) είναι οι: Intesa με 60,2, UniCredit 49,1, Banca Monte 32,5 ,BNP Paribas 28,0 , Dexia 15,8, Banco Popolare 11,8, Commerzbank 11,7, Credit Agricole 10,8, UBI €10,5, HSBC 9,9, Barclays 9,4, SocGen 8,8 και Deutsche Bank με 7,7.

Σύμφωνα με την Merrill Lynch, η ευρωζώνη δεν είναι πλέον σε θέση να στηρίξει την Ιταλία Το δίχτυ ασφαλείας που δημιούργησε, το EFSF, δεν θα δουλέψει. Θα παρουσιάσει σημαντικές δυσκολίες εφαρμογής, αφού οι επενδυτές ομολόγων θα χρειαστούν επέκταση της ασφάλειας και οι «ξένοι» επενδυτές δεν θα θελήσουν με τίποτα να επενδύσουν σε μία περιοχή η οποία δεν έχει καμία προοπτική σταθερότητας. Η σύνοδος του G20 την περασμένη εβδομάδα απέτυχε να φτάσει σε μία αξιόπιστη και γερή συμφωνία για την οικονομική στήριξη της ευρωζώνης. Επιπλέον, το EFSF πρόσφατα ακύρωσε τις δημοπρασίες ομολόγων και οι αποδόσεις των ομολόγών του EFSF έχουν αρχίσει και αυξάνονται σημαντικά.

Η Barclays από την πλευρά της τονίζει την ανησυχία της για την πιθανότητα σημαντικού πιστωτικού γεγονότος από την ιταλική κατάσταση η οποία δεν θα ήταν καθόλου αδιανόητο να οδηγηθεί σε default. Οι αποφάσεις της ευρωζώνης για το EFSF αποτελούν ένα βήμα μπροστά, όμως σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν. Ο χρόνος έχει τελειώσει και οι μεταρρυθμίσεις δεν αρκούν πλέον για να σπάσουν την αρνητική δυναμική που έχει αρχίσει και ξετυλίγεται στην αγορά, επισημαίνει ο οίκος. Οι επενδυτές δεν έχουν πλέον την υπομονή να περιμένουν να «δουλέψει» η λιτότητα και η ανάπτυξη. Το συμπέρασμα λοιπόν, σύμφωνα με την Barclays είναι πως η ΕΚΤ πρέπει οπωσδήποτε να παρέμβει, να τυπώσει χρήμα και να αγοράσει, ακόμη πιο επιθετικά, ομόλογα.
Keywords
Τυχαία Θέματα