Πορτογαλία: Ύποπτος σε υπόθεση διαφθοράς ο υπουργός Υποδομών

Πορτογάλοι εισαγγελείς κατονόμασαν επισήμως, σήμερα, 7 Νοεμβρίου, τον υπουργό Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα ως ύποπτο στη συνεχιζόμενη έρευνα για φερόμενες παρατυπίες σε προγράμματα λιθίου και υδρογόνου, αναφέρει δήλωση από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι εισαγγελείς, οι οποίοι διεξάγουν έρευνα για φερόμενες παρανομίες σε συμφωνίες για λίθιο και «πράσινο» υδρογόνο, πραγματοποίησαν έρευνες σε κυβερνητικά κτίρια, ενώ τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για σύλληψη

δύο προσώπων που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό.

Η εφημερίδα Publico ανέφερε πως τουλάχιστον πέντε άτομα τέθηκαν υπό κράτηση, συμπεριλαμβανομένων του Βίτο Εσκαρία, προσωπάρχη του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, και του συμβούλου επιχειρήσεων Ντιόγκο Λασέρντα Ματσάντο, ο οποίος είναι φίλος του Κόστα. Το γραφείο του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε πως διεξάγονται έρευνες στα γραφεία του Εσκαρία, αλλά αρνήθηκε να κάνει άλλο σχόλιο.

Η πορτογαλική αστυνομία PSP είχε ανακοινώσει πως στελέχη της βρίσκονται στο μέρος και βοηθούν στις έρευνες. Τον Ιανουάριο, εισαγγελείς είχαν επιβεβαιώσει πως διεξάγεται μια έρευνα για τα προγράμματα λιθίου και υδρογόνου, όμως δεν είχαν κατονομάσει υπόπτους. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, σήμερα (7/11) ερευνητές έκαναν επιδρομές σε κυβερνητικά κτίρια, μεταξύ των οποίων και η επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού, το υπουργείο Περιβάλοντος και η κατοικία του υπουργού Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος επιβεβαίωσε τις έρευνες και έκανε γνωστό πως έχει ακυρωθεί το σημερινό πρόγραμμα του υπουργού Ντουάρτε Κορντέιρο. Ο δήμαρχος της πόλης Σίνες, Νούνιο Μασκαρένιας, σύμφωνα με την Publico, τέθηκε υπό κράτηση, όπως και δύο επιχειρηματίες, καθώς υπάρχουν επενδυτικά σχέδια για την κατασκευή εργοστασίων υδρογόνου στη Σίνες.

ΠορτογαλίαΔιαφθοράυπουργός ΥποδομώνΖΟΑΟ ΓΚΑΛΑΜΠΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πορτογαλία, Ύποπτος, Υποδομών,portogalia, ypoptos, ypodomon