Πώς τοποθετούνται τα κόμματα στο νομοσχέδιο για την ψήφο αποδήμων

Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο που εισηγείται η κυβέρνηση, αναφορικά με την άρση κάποιων εμποδίων για την ψήφο των αποδήμων, όπου και μέχρι στιγμής φαίνεται να συγκεντρώνεται ευρεία πλειοψηφία κοντά στις 220 ψήφους, από Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Νίκη, Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας, που δηλώνουν ότι θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Στην

ομιλία της, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως ξεδίπλωσε πέντε λόγους για τους οποίους χρειάζεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, μεταξύ αυτών, η καθολικότητα στο δικαίωμα ψήφου, η περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό με την πατρίδα, με τεράστια οφέλη για τη χώρα, ο εξορθολογισμός του ισχύοντος πλαισίου, που δημιουργεί σήμερα μια διασπορά δυο ταχυτήτων και η η εναρμόνιση με μια πρακτικά εφικτή και διεθνώς αποδεκτή πρακτική.

Όπως εξήγησε η κ. Κεραμέως, η ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων με σύγχρονα μέσα μπορεί να είναι άμεση και πλήρης, κάτι που συμβαίνει ήδη σε πάρα πολλές χώρες.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Τάκης Θεοδωρικάκος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «ανταποκρινόμαστε στην εθνική ανάγκη ενίσχυσης του παγκόσμιου Ελληνισμού, σε μία εποχή ευκαιριών, προκλήσεων και κινδύνων, που η Ελλάδα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ τους Έλληνες της διασποράς και την ενότητα του οικουμενικού ελληνισμού».

Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος διαφώνησε με το νομοσχέδιο λέγοντας ότι «η πρόταση για κατάργηση των κριτηρίων, γεννά κίνδυνο για τη δημοκρατία, καθώς δημιουργείται συνθήκη υπονόμευσης της αυτοκυβέρνησης του λαού».

Το ψηφίζουμε, αλλά δε σερνόμαστε στην ψήφιση λέει το ΠΑΣΟΚ

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής είπε πως «Οι θέσεις μας δεν υπαγορεύονται από την συγκυρία ή απο πολιτικό ωφελιμισμό.

Οι θέσεις μας στηρίζονται στις πεποιθήσεις και στις αρχές μας και η διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος των απόδημων είναι θέση αρχής για εμάς.

Στη στάθμιση που κάνουμε οι αρχές μας είναι μεγαλύτερες από τις επικοινωνιακές ενέργειες της κυβέρνησης.

Εμείς δεν ψηφίζουμε γιατί θεωρούμε ότι έχουμε δεσμευτεί ή μας έχετε στριμώξει. Ψηφίζουμε παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να διαμορφώσει μια εικόνα ότι εμείς σερνόμαστε στην ψήφιση».

ΚΚΕ: Μνημείο υποκρισίας, τυχοδιωκτισμού, ψηφοθηρίας και ψεμάτων, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους

Από πλευράς του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ο Γιάννης Γκιόκας τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «ανοίγει πάρα πολύ επικίνδυνους δρόμους για την αλλοίωση του εκλογικού σώματος, αλλά και τελικά του εκλογικού αποτελέσματος, αφού καταργώντας κάθε κριτήριο που ίσχυε μέχρι σήμερα, με βάση το νόμο του 2019, δίνει τη δυνατότητα να διαμορφωθεί ένα εκλογικό σώμα, δυνητικά τεράστιο και ανυπολόγιστο που θα περιλαμβάνει ψηφοφόρους χωρίς κανέναν οικονομικό και κοινωνικό δεσμό με την Ελλάδα.

Θα περιλαμβάνει ψηφοφόρους που έρχονται ενδεχομένως μόνο για διακοπές στη χώρα, που θα συμμετέχουν στις εκλογές με κριτήριο τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες των χωρών όπου κατοικούν και το κυριότερο δεν θα υφίστανται καμία συνέπεια από την όποια πολιτική τους επιλογή».

Υπερ Σπαρτιάτες και Νίκη, αλλαγή στάσης από την Ελληνική Λύση

Περνώντας στο ακροδεξιό τόξο, τα πράγματα είναι διχασμένα, αφού ο αγορητής των Σπαρτιατών Πέτρος Δημητριάδης είπε πως «Χαιρόμαστε για τη ρύθμιση, καθώς είμαστε υπερ της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία των απόδημων ελλήνων.

Το νομοσχέδιο κινείται προς την θετική κατεύθυνση. Γι αυτό και παρά τις ελλείψεις θα το υπερψηφίσουμε».

Ο αγορητής της Νίκης μάλιστα, φώναξε ότι «Οι απόδημοι Έλληνες είναι στην πλειοψηφία τους συντηρητικοί και πατριώτες. Φοβάται κανείς την ψήφο τους;», προίδεάζοντας για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από το κόμμα.

Από την άλλη η Ελληνική Λύση, που κατά την προηγούμενη περίοδο είχε τοποθετηθεί υπέρ του νομοσχεδίου, τώρα διατηρεί επιφυλάξεις για την ορθότητα εκείνης της στάσης, με τον κ. Σαράκη να εξηγεί ότι «Έχουμε την εμπειρία των εκλογών και απαιτείται χρόνος για την εξαγωγή συμπερασμάτων».

Παρακάτω, υποστήριξε ότι δε μπορεί να υπάρξει ισοτιμία μεταξύ της ψήφου των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό και δεν έχουν άμεση εμπειρία για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με όσους ζουν εντός της επικράτειας.

Τέλος από την Πλεύση Ελευθερίας ο κ. Αλέξανδρος Καζαμίας τοποθετήθηκε υπέρ του νομοσχεδίου.

κόμματαΝΔΣΥΡΙΖΑΠασοκΚΚΕΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣΕλληνική ΛύσηνίκηΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣνομοσχέδιοψήφος αποδήμων
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς,pos