Προεκλογική επιφυλακτικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με συγκρατημένες απώλειες ξεκινάει τη σημερινή (19/5) συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, στην τελευταία συνδρίασή του πριν τις εκλογές της Κυριακής.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,32% στις 1126,55 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 15,14 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE ανεβαίνει οριακά κατά 0,03% στις 2.756,02 μονάδες και τέλος ο τραπεζικός δείκτης διολισθαίνει κατά 0,23% στις 875,42 μονάδες.

Σε πτωτικό έδαφος για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση

έκλεισε χθες (18/5) η Λεωφόρος Αθηνών, ολοκληρώνοντας μεν στα χαμηλά ημέρας στο πλαίσιο της συνέχισης του profit taking, αλλά δεν απομακρύνθηκε από το πρόσφατο υψηλό των σχεδόν 9 ετών (κλείσιμο 16ης Μαΐου στις 1.136,44 μονάδες).

Το ενδιαφέρον από σήμερα είναι φυσικά στραμμένο στο αποτέλεσμα της κάλπης, καθώς σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης που είναι και το πιο πιθανό, θα χρειαστεί δεύτερος γύρος εκλογών τον Ιούλιο κάτι που εκ των πραγμάτων θα καθυστερήσει μια σειρά από νομοσχέδια, μεταρρυθμίσεις που θα λειτουργήσουν ως «καύσιμο» για τον επιχειρηματικό κόσμο.

Επιπλέον, ο στόχος της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους, θα γίνει εφικτός μόλις υπάρξει στέρεο πολιτικό έδαφος.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια τα παραπάνω δεν αναιρούν το γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει σημειώσει μια από τις καλύτερες επιδόσεις τη φετινή χρονιά.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει καταγράψει άνοδο 22% το 2023, η έκτη καλύτερη επίδοση μεταξύ 92 δεικτών αναφοράς που παρακολουθεί το Bloomberg και μπροστά από τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Η μεγαλύτερη ώθηση προήλθε από τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Πειραιώς και η Eθνική Τράπεζα και εταιρείες όπως η Jumbο και ο OΠΑΠ, επισημαίνει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Πέρα από τις τράπεζες, πολλές ακόμα εισηγμένες δικαιώνουν το επενδυτικό κοινό με τα αποτελέσματα τριμήνου τους, με τα ΕΛΠΕ να ανακοινώνουν χθες τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA στα €404 εκατ. και τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα €252 εκατ.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Με κέρδη για δεύτερη διαδοχική μέρα έκλεισαν χθες οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με την επενδυτική κοινότητα να περιμένει την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε Λευκό Οίκο και Κογκρέσο για την αύξηση του πλαφόν που έχει τεθεί στο χρέος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Επιπλέον, οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας ακολούθησαν διαφορετικές τάσεις στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με τον Nikkei να πρωταγωνιστεί.Τέλος, ήπια ανοδικά κινούνται οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης, καθώς οι συνομιλίες για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα.Το ταμπλό στο Χ.Α

Αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές θετικά βρίσκονται η ΑLPHA BANK (+0,76%) και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+0,17%), ενώ καθοδικά κινούνται η ΕΤΕ (-0,26%) και η EUROBANK (-0,73%).

Άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της ΔΕΗ (+1,42%), ΜΙG (+3,42%), ΟΠΑΠ (+0,51%), ΕΛΤΟΝ (+1,18%) και COCA COLA (+0,34%).

Στον αντίποδα πτωτικά κινούνται οι μετοχές της ΑΝΕΚ (-2,14%), ΕΛΙΝ (-2,22%), ΕΛΠΕ (-1,34%), ΡΕΒΟΙΛ (-0,36%) και του ΟΛΠ (-0,63%).

Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση (σύνολο μετοχών του Χ.Α.).

Χρηματιστήριο ΑθηνώνεκλογέςΓενικός Δείκτηςμετοχές
Keywords
Τυχαία Θέματα