Πρόγραμμα Ecoloop: Συμφωνία ορόσημο για την Polygreen στα ΗΑΕ

Η τριμερής συμφωνία Polygreen, Aldar και Tadweer – η οποία θα εξυπηρετεί προοπτικά 640.000 κατοίκους του Αμπού Ντάμπι - αποτελεί, όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας, μια μεγάλη επιτυχία για την χώρα μας, καθώς μια ελληνική εταιρεία εξάγει σημαντική τεχνογνωσία σε έναν κρίσιμο κλάδο βιωσιμότητας, όπως αυτός της κυκλικής οικονομίας και της βέλτιστης διαχείρισης των αποβλήτων.

Όπως αναφέρεται, έχοντας αποδείξει την πρακτική εφαρμογή της λύσης για δημιουργία κοινοτήτων μηδενικών αποβλήτων,
μέσα από το διεθνώς αναγνωρισμένο παράδειγμα της «Τήλου», το οποίο πέτυχε να γίνει ο πρώτος Πιστοποιημένος Δήμος Μηδενικών Αποβλήτων στην Ελλάδα, και το πρώτο νησί παγκοσμίως που φέρει πιστοποίηση Zero Waste Cities, η Polygreen επεκτείνει την εφαρμογή του προγράμματος με το Ecoloop, σε μεγαλύτερη κλίμακα και μάλιστα σε περιοχές ιδιαίτερης αναπτυξιακής δυναμικής με έντονα αστικά χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για μια συμφωνία για τη διαχείριση έως 275.000 τόνων αστικών στερεών αποβλήτων, ετησίως, στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Μονάδας Ανάκτησης Ανακύκλωσης που θα δημιουργηθεί στο Άμπου Ντάμπι, η οποία ισχυροποιεί περαιτέρω τη θέση της εταιρείας στην αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Σημειώνεται ότι οι δύο εταίροι της Polygreen είναι εταιρείες κολοσσοί, καθώς η Aldar έχει χρηματιστηριακή αξία της τάξης των 10 δισ. ευρώ, ενώ η Tadweer ανήκει στο εθνικό fund του Άμπου Ντάμπι, ADQ, το οποίο διαχειρίζεται εθνικούς πόρους 250 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταρείας, ενδυναμώνει τη θέση της Polygreen στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και στην Παγκόσμια αγορά διαχείρισης αποβλήτων, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα ακόμα βήμα διεθνούς αναγνώρισης και καταξίωσης του καινοτόμου προγράμματος “Just Go Zero” της Polygreen, το οποίο στοχεύει στην καθολική εκτροπή από την ταφή του συνόλου των αποβλήτων.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Polygreen, κύριος Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος: «Η στρατηγική εστίαση της Polygreen στην ανάπτυξη λύσεων για την αποτελεσματική εκτροπή από την ταφή των απορριμμάτων, είναι κρίσιμη για την επιτυχή μετάβαση σε ένα περιβάλλον μηδενικών αποβλήτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Polygreen έχει σημαντική τεχνογνωσία σε έργα διαχείρισης αποβλήτων, τα οποία έχουν υλοποιηθεί με επιτυχία, καθιστώντας την εταιρεία έναν αξιόπιστο συνεργάτη για την Aldar και τη Tadweer. Επιπλέον, η υψηλή τεχνογνωσία της Polygreen στη διαχείριση και κατασκευή έργων τέτοιου μεγέθους και πολυπλοκότητας παγκοσμίως είναι το κλειδί για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα που θα ωφελήσει χιλιάδες ανθρώπους μέσω της επίτευξης του μηδενικού απορριμματικού αποτυπώματος.»

Να σημειωθεί ότι το Ecoloop, θα είναι το πρώτο στο είδος του κυκλικό μοντέλο ολικής εκτροπής των αποβλήτων από την υγειονομική ταφή και μετατροπής τους σε πολύτιμους πόρους, το οποίο θα καλύπτει όλο το δίκτυο ακινήτων που βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία και τη διαχείρισης της Aldar.

Η υπογραφή της κοινοπραξίας έγινε κατά τη διάρκεια της COP28 παρουσία της Αυτού Υψηλότητας του Σεΐχη Theyab bin Mohamed bin Zayed, Προέδρου του Emirates Foundation, το οποίο αποτελεί τον Φορέα Επίβλεψης της Εθνικής Πρωτοβουλίας των ΗΑΕ για την αντιμετώπιση της Απώλειας και της Σπατάλης Τροφίμων - Νe'ma, και της Εξοχότητάς της Mariam Almheri, Υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος των ΗΑΕ και Πρόεδρος της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής της ne'ma.

Όπως ανέφερε, η Εξοχότητά της Mariam Almheiri, Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος των ΗΑΕ και Πρόεδρος της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής της ne'ma, «τα ΗΑΕ δεσμεύονται σε ουσιαστικές αλλαγές στοχεύοντας στην ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα και την οικοδόμηση ενός πιο πράσινου μέλλοντος. Έχοντας αναλάβει την προεδρία της COP28, εργαζόμαστε για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων και την οικοδόμηση της βιώσιμης υποδομής που χρειαζόμαστε. Η ne'ma, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αειφόρων πρωτοβουλιών, θα υποστηρίξει τον μετασχηματισμό των κοινοτήτων μέσω της πρακτικής “Zero Food Waste to Landfill". Η δέσμευση αυτή ευθυγραμμίζεται με τον στόχο μας για τη διαμόρφωση πιο οικολογικά συνειδητοποιημένων κοινοτήτων». Και συνεχίζει «Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα απορρίμματα τροφίμων και η δημιουργία βιώσιμων υποδομών θα υποστηρίξουν, αντίστοιχα, τη μετάβαση σε πιο βιώσιμες κοινότητες. Για να επιτύχουν τα ΗΑΕ το Net Zero μέχρι το 2050, πρέπει να συνεργαστούμε, και μέσα από πρωτοβουλίες όπως το Ecoloop να αναδείξουμε τον θετικό αντίκτυπο που έχει η σύμπραξη στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας και χωρίς αποκλεισμούς δράσης για το κλίμα». Όπως αναφέρεται, η σύμπραξη υποστηρίζει τον στόχο της Tadweer να εκτρέψει από την υγειονομική ταφή το 80% των παραγόμενων αποβλήτων του Άμπου Ντάμπι μέχρι το 2030, καθώς και το σχέδιο Net Zero της Aldar που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023 με τη δέσμευση της Aldar να γίνει μια επιχείρηση με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050, σύμφωνα με τη στρατηγική πρωτοβουλία Net Zero των ΗΑΕ μέχρι το 2050.

Μέσω του Ecoloop θα εφαρμοστούν οι αρχές της κυκλικής οικονομίας για την αποτροπή της διάθεσης των αστικών στερεών αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής και την προώθησή τους προς επεξεργασία και μετατροπή σε υποπροϊόντα και δευτερογενείς πρώτες ύλες, τα οποία στη συνέχεια θα προωθούνται στην αγορά μέσω προσυμφωνημένων συνεργειών. Στο πλαίσιο αυτού του νέου κυκλικού μοντέλου, τα απόβλητα που συλλέγονται θα διαχωρίζονται σε τέσσερις νέους σταθμούς μεταφόρτωσης και θα παραδίδονται στο νέο Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας στο Al Ghadeer του Άμπου Ντάμπι. Μοναδικό χαρακτηριστικό αυτής της διαδικασίας διαχωρισμού αποβλήτων είναι το ευρύ φάσμα αξιοποιήσιμων υλικών που θα προκύπτουν -από την ανακύκλωση υλικών όπως πλαστικό και γυαλί και την επεξεργασία ξύλου, μέχρι ανάκτηση ενέργειας, την παραγωγή βιοαερίου κ.λπ.. Το έργο αυτό υποστηρίζει τη στρατηγική διαχείρισης αποβλήτων του Άμπου Ντάμπι υπό την αιγίδα της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Άμπου Ντάμπι.

Ο Talal Al Dhiyebi, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldar, δήλωσε μάλιστα ότι: «Η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί πρόκληση όχι μόνο για τον τομέα των ακινήτων, αλλά για όλους τους κλάδους. Έχουμε όλοι την ευθύνη να επαναπροσδιορίσουμε τις πρακτικές μας και να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα. Για την Aldar, η συνεργασία μας με την Tadweer και την Polygreen είναι ένα βήμα προς μια κυκλική οικονομία και προς μια επιχείρηση μηδενικών αποβλήτων. Το Ecoloop αποτελεί μια καινοτόμο εναλλακτική λύση έναντι της υγειονομικής ταφής των αποβλήτων στο Άμπου Ντάμπι και ευελπιστούμε πως θα θέσει νέα πρότυπα και θα εμπνεύσει την εφαρμογή αντίστοιχων προγραμμάτων σε όλα τα ΗΑΕ και την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή».

Ο Eng. Ali Al Dhaheri, Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της Tadweer, σχολίασε: «Είμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε στενά με την Aldar και την Polygreen για την έναρξη του έργου Ecoloop, μετατρέποντας τα απόβλητα της Aldar σε πολύτιμους πόρους. Οι συνεργασίες με τοπικούς και διεθνείς φορείς είναι κρίσιμες για την επιτυχία της κυκλικής οικονομίας και η συνεργασία μας με αυτούς τους οργανισμούς υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας να επιτύχουμε 80% εκτροπή από την υγειονομική ταφή στο Αμπού Ντάμπι έως το 2030, συμβάλλοντας παράλληλα στον στόχο μας να γίνουμε παγκόσμιοι πρωταθλητές στη βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων».

Γιώργος Αλεξάκης #Polygreen #Ηνωμένα_Αραβικά_Εμιράτα
Keywords
Αναζητήσεις
programma-ecoloop-symfonia-orosimo-gia-tin-polygreen-sta-iae.htm
Τυχαία Θέματα