Πρωθυπουργική «βούλα» σε μια μεγάλη επένδυση στα logistics

08:21 4/3/2024 - Πηγή: Reporter

Επίσκεψη στο χώρο που άλλοτε ήταν η Ελληνική Χαλυβουργία στον Ασπρόπυργο και σήμερα έχει μπει σε τροχιά μια μεγάλη επένδυση από το επενδυτικό σχήμα της Η.Ι.G. που μετατρέπει την εγκατάσταση σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τρένου, πλοίου, φορτηγών- trimodal) με συνολικό κόστος επένδυσης άνω των €300εκ. έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο το πρωί στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην περιοχή.

Στο χώρο τον υποδέχτηκαν στελέχη του επενδυτικού σχήματος με επικεφαλής τον Κ. Μπήτρος, που ηγείται της εταιρείας συμβούλων Inventio και ως operating partner έχει

αναλάβει απ’ το 2017 να “τρέξει” τις επενδύσεις της H.I.G. Capital στη χώρα μας.

Ο κ. Μπήτρος και οι συνεργάτες του παρουσίασαν την πορεία των εργασιών και περιέγραψαν το πώς το έργο θα αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Ο Πρωθυπουργός, μάλιστα, είδε από πρώτο χέρι το πώς θα υλοποιηθεί το όλο επενδυτικό σχέδιο, που αναμένεται να δημιουργήσει 3.900 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και 1.238 θέσεις εργασίας κατά τη φάση λειτουργίας.

Να σημειωθεί ότι το mega logistic park που κατασκευάζει η Streem Development ή Στριμ Αναπτύξεις ΑΕ, στον Ασπρόπυργο, στο παλιό εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας αφορά μια επένδυση ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ για την ανέγερση αποθηκευτικών χώρων και όχι μόνο, συνολικής επιφάνειας 290.000 τετραγωνικών μέτρων.

Το συγκεκριμένο κέντρο logistics θα είναι το μοναδικό που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες της προβλήτας, του τρένου και του αυτοκινήτου (βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Εθνική Οδό), θα είναι δηλαδή το πρώτο trimodal πάρκο στην Ελλάδα, δηλαδή πάρκο αποθηκών με δυνατότητα να ενώσει και να εκμεταλλευτεί τα τρία βασικά δίκτυα μεταφορών.

Απώτερος στόχος είναι η μετατροπή του, σε κόμβο logistics, τον οποίο θα αξιοποιούν και μεγάλες ξένες εταιρείες που θέλουν να κάνουν την Ελλάδα διαμετακομιστικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Μόλις πριν λίγες μέρες μάλιστα, ολοκληρώθηκε με βάση τη διαδικασία εξυγίανσης της Ελληνική Χαλυβουργία ΑΕ, η μεταβίβαση του οικοπέδου 291 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο στην Streem Development AE, καθιστώντας την κύριο του οικοπέδου.

Σημειώνεται ότι με βάση την διαδικασία εξυγίανσης που ξεκίνησε το 2019 έγινε διαγραφή δανείων άνω των €150εκ με ανταλλαγή οικοπέδου-παλαιού χαλυβουργείου που έκλεισε το 2012 και μέσω υπαγωγής στο αρ. 106 του ν. 3588/2007, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τη διάσωση της εταιρίας (περίπου 600 θέσεις εργασίας) και τη συνέχιση της δραστηριότητας του χαλυβουργείου του Βόλου.

Πέρα από την εφοδιαστική αλυσίδα

Πάντως, η δράση της H.I.G. δεν περιορίζεται στον κλάδο των logistics αλλά κινείται δυναμικά και σε έναν άλλο κομβικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας αναφέροντας σημαντικά σε θέσεις απασχόλησης αλλά και σε υπεραξίες που “μπολιάζουν” το παραγωγικό υπόστρωμα.

Πριν επίσης λίγες μέρες, από το Λονδίνο η H.I.G. Capital ανακοίνωσε ότι η ξενοδοχειακή της πλατφόρμα, η Ella Hotels & Resorts που ήδη με μονάδες αξίας 1 δισ. ευρώ έχει ισχυρή παρουσία στον τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα, βάζει πλώρη για ανάπτυξη στη Νότια Ευρώπη. Να σημειωθεί ότι μέχρι το 2025, μόνο, στην Ελλάδα σχεδιάζει επενδύσεις της τάξης των 250 εκατ. ευρώ, σε νέες εξαγορές σε Κρήτη και ηπειρωτική Ελλάδα, σε αναβαθμίσεις των δύο ξενοδοχείων του χαρτοφυλακίου του και στην την ανάπλαση του «ξενοδοχείου της χούντας», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται το ημιτελές τουριστικό συγκρότημα που βρίσκεται στην περιοχή της Αλθέας στην Αγία Μαρίνα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του fund, πάνω από 100 εκατ. ευρώ έχουν δρομολογηθεί για την αναβάθμιση δύο ξενοδοχείων σε Κρήτη και Κέρκυρα που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα των ELLA Resorts, του 4 αστέρων Aldiana Club Kreta που βρίσκεται στον Μόχλο του Αγίου Νικολάου, του La Grotta Verde Grand Resort, στην Κέρκυρα. Επίσης, στο «ξενοδοχείο της χούντας», αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός του και οι αδειοδοτήσεις που πρέπει να εξασφαλιστούν για την ανάπλασή του. Για την ανακαίνιση του ξενοδοχείου, το οποίο αποκτήθηκε έναντι 25 εκατ. ευρώ περίπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα απαιτηθούν κεφάλαια που θα ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ, με τις σχετικές εργασίες να υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν το 2025. Το συγκεκριμένο συγκρότημα αποτελεί το πρώτο της HIG στην ηπειρωτική χώρα και αναμένεται να συμβάλει στην αναβάθμιση της αθηναϊκής Ριβιέρας

Το σχήμα με υπό διαχείριση κεφάλαια 60 δισ. δολαρίων ουσιαστικά συγκεντρώνει τα περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με ξενοδοχεία κάτω από την ομπρέλα των «Ella Hotels & Resorts» («Ella»), στοχεύοντας να αναδείξει το ρόλο του διεθνώς ως ένας όμιλος πολυτελείας, lifestyle και ξενοδοχείων που διαχειρίζεται μια συλλογή από βιώσιμα «eco-chic» θέρετρα σε όλη τη Νότια Ευρώπη.

Μετά από ένα πλάνο ανάπτυξης και ανακαίνισης, που θα υλοποιηθεί σε φάσεις, το χαρτοφυλάκιο της Ella θα αποτελείται από 13 ξενοδοχεία με συνολικά 4.500 δωμάτια, που θα βρίσκονται σε πέντε από τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων η Ρόδος και η Κέρκυρα. Εκτιμάται ότι το τρέχον χαρτοφυλάκιο των «Ella» θα έχει αξία που θα υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Τα «Ella Resorts» σχεδιάζουν να επεκταθούν περαιτέρω σε πρόσθετους προορισμούς διακοπών της περιοχής της Μεσογείου, με επίκεντρο την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία και στόχο να φτάσει τα 10.000 συνολικά δωμάτια στο χαρτοφυλάκιό της.

Σύμφωνα με τον κ. Riccardo Dallolio, διευθύνοντα σύμβουλο και επικεφαλής της H.I.G. Realty στην Ευρώπη «εκτιμάμε ότι η αγορά των resorts στη Μεσόγειο αποτελεί έναν από τους πιο ελκυστικούς κλάδους ακινήτων με ισχυρά θεμελιώδη και τάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη. Πέρα από την ανάκαμψη των ταξιδιών σε διεθνές επίπεδο- τάση που συνεχίζεται- η πρόσφατη αναβάθμιση των βασικών περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας έχει οδηγήσει σε ακόμη ισχυρότερη ανάκαμψη στην αγορά των resorts στη χώρα. Πιστεύουμε ότι τα «Ella Resorts» έχουν τη δυνατότητα να μετεξελιχθούν σε κορυφαίο παίκτη στη συγκεκριμένη αγορά στη Μεσόγειο και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζοντας μια σειρά από συναλλαγές για την περαιτέρω ανάπτυξη της πλατφόρμας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Στέλιος Θεοδοσίου, επίσης από τους επιτελείς της HIG Europe Realty με έδρα στο Λονδίνο και άμεσα υπεύθυνο για τις επενδύσεις του fund στη χώρα μας, σύμφωνα με τον οποίο «η ομάδα των “Ella Resorts” μπορεί να αναδείξει και να αξιοποιήσει τις βασικές, αναδυόμενες τάσεις στον κλάδο της φιλοξενίας, όπως η προσαρμογή και η εξατομίκευση της εμπειρίας των επισκεπτών, η ψηφιοποίηση του μοντέλου λειτουργίας, η προτεραιοποίηση στο κομμάτι της ευεξίας/ υγείας, καθώς και η αυξανόμενη σημασία της βιωσιμότητας». Ο ίδιος προσθέτει, στο σχόλιό του, ότι ο όμιλος θα συνεχίσει να επενδύει στο χαρτοφυλάκιο των ξενοδοχείων, επεκτείνοντας την πλατφόρμα.

Διεθνώς, η H.I.G. ως διεθνής εταιρεία εναλλακτικών επενδύσεων από την ίδρυσή της το 1993, έχει επενδύσει και διαχειρίζεται περισσότερες από 400 εταιρείες παγκοσμίως, με το τρέχον χαρτοφυλάκιο να περιλαμβάνει περισσότερες από 100 εταιρείες με συνδυασμένες πωλήσεις άνω των 53 δισ. δολαρίων.

Γιώργος Αλεξάκης

#εφοδιαστική_αλυσίδα #Ελληνική_Χαλυβουργία #Κυριάκος_Μητσοτάκης #Ασπρόπυργος_Αττικής #HIG_CAPITAL #STREEM_DEVELOPMENT #ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ_ΜΠΗΤΡΟΣ
Keywords
Αναζητήσεις
prothypourgiki-voula-se-mia-megali-ependysi-sta-logistics.htm
Τυχαία Θέματα