Πρώτη κατοικία: Οι όροι για χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους

Η κυβέρνηση προωθεί το για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος. Ξεχωρίζει η ενέργεια για χορήγηση δανείων σε νέους και νέα ζευγάρια, ώστε να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι με εξαιρετικά χαμηλότοκα δάνεια.

Εξειδικεύοντας το συγκεκριμένο μέτρο το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως απευθύνεται σε νέους και νέα ζευγάρια (με θρησκευτικό/ πολιτικό γάμο ή με σύμφωνο

συμβίωσης) 25-39 ετών (ένας εκ των δύο) και με ετήσιο καθαρό εισόδημα από 10.000 έως τα όρια που προβλέπονται, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

Οι δανειολήπτες θα πρέπει επίσης να μην διαθέτουν άλλη ιδιόκτητη κατοικία που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν μέσω του προγράμματος πρώτη κατοικία αξίας έως 200.000 ευρώ, επιφάνειας έως 150 τ.μ. και έτους κατασκευής έως το 2007 με άτοκο ή χαμηλότοκο δάνειο.

Το δάνειο μπορεί να φθάσει κατ’ ανώτατο στις 150.000 ευρώ, καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου και θα έχει διάρκεια μέχρι 30 έτη.

Το τελικό επιτόκιο είναι euribor (τριμήνου) +1%, ενώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους, καθώς και όσα ζευγάρια αποκτήσουν 3+ παιδιά κατά τη διάρκεια αποπληρωμής, το δάνειο θα μετατρέπεται σε άτοκο.

Σημειώνεται ακόμη ότι:

- Δεν απαιτείται εγγυητής για την έγκριση του δανείου.

- Η δανειακή σύμβαση θα πρέπει να υπογραφεί σε διάστημα 8 μηνών από την προέγκριση του δανείου.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ με πρόβλεψη για διπλασιασμό ανάλογα με τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί.

κατοικίανέοιακίνηταδανεια
Keywords
Τυχαία Θέματα