Πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τα ισραηλινά αντίποινα στο Ιράν

Ήπιες απώλειες σημειώνει στη σημερινή (19/4) συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα χρηματιστήρια να βρίσκονται, διεθνώς, στο κόκκινο, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ στο Ιράν, ως αντίποινα για το χτύπημα που δέχθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,32% στις 1.376,70 μονάδες, ο Τραπεζικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,29% στις 1.170,33 μονάδες, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE ενισχύεται ελαφρώς, κατά 0,11%, στις 3.355,38 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, μέχρι στιγμής, ο Γενικός

Δείκτης έχει χάσει 1,4%, o Τραπεζικός Δείκτης 2,37% και ο FTSE 25 1,3%.

Η σημερινή συνεδρίαση ακολουθεί μία μέρα με άνοδο για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς και την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, σήμερα το πρωί, η οποία οδήγησε τις παγκόσμιες αγορές σε πτώση και προκάλεσε εκτόξευση -άνω του 3%- στις τιμές του πετρελαίου, αλλά και του χρυσού, που ξεπέρασε τα 2.400 δολάρια ανά ουγγιά, πριν υποχωρήσει ελαφρώς. Οι αγορές της Ασίας έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, ενώ οι ευρωαγορές κινούνται, επίσης, πτωτικά.

Ισραήλ και Ιράν, με δηλώσεις αξιωματούχων, προσπαθούν να υποβαθμίσουν την επίθεση, με στόχο την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης. Ωστόσο, οι ανησυχίες στην παγκόσμια κοινότητα παραμένουν, με την S&P να υποβαθμίζει το αξιόχρεο του Ισραήλ, λόγω «αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων» και τη Moody’s να κάνει λόγο για ενδεχόμενο παγκόσμιας ύφεσης.

Πέρα από τις διεθνείς εξελίξεις, η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στην αξιολόγηση της S&P για το ελληνικό αξιόχρεο, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί το βράδυ της Παρασκευής. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, υπογραμμίζοντας πως η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη μείωση του χρέους, ενώ σε πολιτικό επίπεδο, υπάρχει μία σταθερότητα που επιτρέπει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Σήμερα, αναμένονται, επίσης, οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των Alumil και Costamare.

#Χρηματιστήριο_Αθηνών #ΧΑ #απώλειες #Πτώση
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πτώση, Χρηματιστήριο Αθηνών, Ιράν,ptosi, chrimatistirio athinon, iran