Ρόδος: Αγώνας δρόμου για αλλαγή κλίματος- Οι μεγάλοι «πονοκέφαλοι»

Πρώτος στόχος είναι να υπάρξει αλλαγή κλίματος και εικόνας για τη Ρόδο, με βάση όσα ανέφερε, μιλώντας στην πρωινή ζώνη του OPEN ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ, και πρόεδρος των επιχειρήσεων ενοικιάσεων δωματίων στο “Νησί των Ιπποτών” Παναγιώτης Τοκούζης.

Ο κ. Τοκούζης επαίνεσε την υπουργό Τουρισμού για την προσπάθεια που καταβάλλει και τόνισε, ότι πέρα από μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, αυτό που προέχει, κυρίως, είναι η οργάνωση καμπάνιας για να τονιστεί ότι η Ρόδος

δεν έχει ζήτημα στο να υποδεχτεί επισκέπτες παρά τις πυρκαγιές. Σημείωσε, δε, ότι ένα μικρό μέρος της υποδομής έχει πληγεί, σημειώνοντας ωστόσο, ότι οι ακυρώσεις μπορεί και να φτάνουν έως το 50% μέχρι το τέλος του μήνα.

Πάντως ο αγώνας δρόμου των ξενοδόχων και των πολιτών της Ρόδου είναι αξιοσημείωτος για να καλύψουν τις “πληγές”. Όπως αναφέρει στο Reporter.gr o Αθηναγόρας Κωνσταντινίδης, μέλος της διοίκησης του ΣΕΤΕ και επικεφαλής των Atrium Hotels, καταβάλλεται μια γιγάντια προσπάθεια να φιλοξενηθούν, όσοι δεν μπορούν να παραμείνουν σε καταλύματα που επλήγησαν. Όπως τόνισε ο ίδιος εξασφάλισε σίτιση σε 2000 περίπου επισκέπτες σε μια προσπάθεια να καλυφθούν πρώτες ανάγκες τις προηγούμενες μέρες, πάντα με την μεγάλη συνεισφορά του προσωπικού. Όπως, μάλιστα, τόνισε, χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινίδης εργαζόμενοι υπερβάλλουν εαυτούς, καθώς πολλοί από αυτούς δεν μπορούν, ούτε στα σπίτια τους να πάνε, καθώς είναι σε οικισμούς πληγέντες από τις πυρκαγιές.

Πάντως στελέχη του κλάδου αποδίδουν εύσημα τις προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων για να λειανθούν τα ζητήματα που έχουν προκύψει. Ωστόσο δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι υπάρχουν και προβλήματα με συμπεριφορές τόσο επαγγελματιών όσο και tour operators.

Στην Ελλάδα ο Mr TUI

Με βάση πάντως πηγές του Υπ. Τουρισμού η συνεργασία με τους μεγάλους tour operators είναι άψογη ενώ αναμένεται ο επικεφαλής του ομίλου TUI Sebastian Ebel στην Ελλάδα και στη Ρόδο για επαφές με στόχο τη στήριξη της εκεί αγοράς, που αποτελεί μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της TUI. Μάλιστα, αναφέρεται, ότι η επικοινωνία του επικεφαλής του μεγαλύτερου tour operator για την Ελλάδα, με την Όλγα Κεφαλογιάννη είναι συνεχής και εποικοδομητική. Αυτό, δε, δημιουργεί και κλίμα για διαχείριση με αμοιβαία επωφελή τρόπο των ζητημάτων που θα προκύψουν με αποζημιώσεις ή επιστροφές χρημάτων από ακυρώσεις κτλ.

Σημειώνεται ότι η TUI, ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης, αποφάσισε να ακυρώσει όλα τα ταξίδια που είχε προγραμματίσει με προορισμό τη Ρόδο μέχρι και σήμερα 25 Ιουλίου, «προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια όλων και να επιστρέψει όταν η κατάσταση στο νησί θα είναι πιο ήρεμη και ελεγχόμενη». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στον ιστότοπό της: «Ακυρώσαμε όλες τις εξερχόμενες πτήσεις προς τη Ρόδο έως και την Τρίτη 25 Ιουλίου. Οι πελάτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Ρόδο θα επιστρέψουν με την προβλεπόμενη πτήση τους πίσω στις πατρίδες τους». Μάλιστα, με νεότερη ανακοίνωσή της, τόνισε ότι οι πελάτες της με προορισμό τη Ρόδο από την Τετάρτη 26 Ιουλίου, μπορούν να κάνουν εκ νέου κράτηση ή να τροποποιήσουν την κράτησή τους δωρεάν. «Προτρέπουμε τους επισκέπτες που πρόκειται να πετάξουν στη Ρόδο να ταξιδέψουν στο νησί, καθώς αυτή η κίνηση θα βοηθήσει στην περαιτέρω εξομάλυνση της κατάστασης και θα περάσουν ομαλές διακοπές». Σύμφωνα με την TUI, οι πυρκαγιές στα νοτιοανατολικά τμήματα της Ρόδου έχουν αναγκάσει περισσότερους από 7.800 επισκέπτες της να μετακινηθούν τις τελευταίες 24 ώρες. Ομοίως, ο βρετανικός όμιλος Jet2 γνωστοποίησε ότι λόγω των πυρκαγιών που πλήττουν τη Ρόδο θα σταματήσει μέχρι και τις 30 Ιουλίου όλες τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς το νησί, προχωρώντας σε επιστροφή χρημάτων ή επανακράτηση, ωστόσο θα εξακολουθήσει να εκτελεί πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τη Ρόδο για τον επαναπατρισμό των Βρετανών τουριστών. Η εταιρεία ανακοίνωσε τέσσερις επιπλέον πτήσεις χθες για να μεταφέρει περισσότερους πελάτες της πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο. Περίπου 7.000-10.000 Βρετανοί βρίσκονται στη Ρόδο αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στέλεχος της βρετανικής κυβέρνησης, και όπως η Jet2, οι TUI και easyJet παρέχουν αμφότερες πρόσθετες υπηρεσίες. Η TUI ανακοίνωσε παράλληλα ότι πραγματοποίησε τρεις πτήσεις την Κυριακή για τον επαναπατρισμό τουριστών από τη Ρόδο. Η easyJet τόνισε ότι θα έχει προγραμματίσει δύο πτήσεις επαναπατρισμού τουριστών, πέρα από το συνηθισμένο πρόγραμμα αναχωρήσεών της, και θα παρακολουθεί την κατάσταση αν χρειαστεί να προσθέσει περισσότερες. Οι πτήσεις της προς τη Ρόδο εξακολουθούν να πραγματοποιούνται, ωστόσο ο ταξιδιωτικός της βραχίονας, η easyJet holidays, η εταιρεία που λειτουργεί ως tour operator, αποφάσισε να ακυρώσει όλα τα πακέτα διακοπών με προορισμό το νησί των Δωδεκανήσων μέχρι αύριο Τετάρτη.

Ρελάνς με συνεντεύξεις

Στο μεταξύ η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, με συνεντεύξεις της στα βρετανικά Μέσα Sky News, BBC News και ΒΒC Radio, επεσήμανε πως «ήταν η μεγαλύτερη εκκένωση που έχει δει ποτέ η Ελλάδα, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που μεταφέρθηκαν άγγιξε τις 19.000, εκ των οποίων 16.000 μεταφέρθηκαν από τη στεριά ενώ 3.000 διά θαλάσσης». Η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε πως η αλληλεγγύη τόσο των Ροδιτών όσο και των εθελοντών που έτρεξαν από κάθε σημείο της χώρας να συνδράμουν ήταν συγκινητική και αυτό αποτυπώθηκε στο ότι οι τουρίστες από την πρώτη στιγμή είχαν τις απαραίτητες παροχές και τη φιλοξενία σε δημόσιες δομές, ούτως ώστε να αισθανθούν ασφαλείς παρά την απροσδόκητη κρίση. «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο αεροδρόμιο της Ρόδου και είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι μόνο ένα μικρό μέρος του νησιού έχει επηρεαστεί» ανέφερε η υπουργός στο BBC Radio. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «λανθασμένες τις εκτιμήσεις ότι το 50% του νησιού έχει επηρεαστεί από την πύρινη λαίλαπα». Μήνυμα ασφάλειας Σύμφωνα με την κ. Κεφαλογιάννη «η Ελλάδα θέλει να εκπέμψει ένα καθαρό μήνυμα ασφάλειας στο εξωτερικό, καθώς προέχει η ασφάλεια των επισκεπτών, όπως και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να αντιμετωπίζει μεγάλες κρίσεις». Για το θέμα της διαχείρισης των επιπτώσεων η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, δήλωσε ότι «ο ελληνικός τουρισμός τα τελευταία χρόνια έχει περάσει πολλές και διαφορετικές κρίσεις. Πάντα όμως κατάφερνε να τις ξεπερνάει με επιτυχία, γιατί υπάρχει επαγγελματισμός, μεγάλη εμπειρία και σοβαρότητα σε όλη την αλυσίδα των εμπλεκομένων».

Ο Θ. Σκυλακάκης

H κλιματική κρίση είναι εδώ και οι ακραίες θερμοκρασίες αποτελούν τη «νέα κανονικότητα» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνάντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, με αφορμή τη φωτιά στη Ρόδο και τα άλλα πύρινα μέτωπα στη χώρα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι παρά τη μεγάλη φωτιά στη Ρόδο, η ελληνική τουριστική βιομηχανία δεν έχει πληγεί. Αναφερόμενος στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες, επισήμανε ότι η Μεσόγειος αποτελεί hot spot της κλιματικής αλλαγής, ότι η Ελλάδα βιώνει θερμοκρασίες που είχαμε να δούμε 30 έως 40 χρόνια, προσθέτοντας ότι δεν είναι εύκολη η διαχείριση των μεγάλων φωτιών που συνδυάζονται με υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους.

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς αναμένεται να επιδράσει η κλιματική αλλαγή στην τουριστική βιομηχανία, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι η χώρα μας έχει αυξήσει σημαντικά τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, έχει περισσότερους και καλύτερα εκπαιδευμένους πυροσβέστες, ενώ δαπανά σημαντικά ποσά στον τομέα της πρόληψης και του καθαρισμού των δασών. «Εχουμε συγκροτήσει ειδικό μηχανισμό διαχείρισης τέτοιων φαινομένων και εκκένωσης σε κρίσιμες καταστάσεις… είναι πολύ σημαντικό να σώσουμε ανθρώπινές ζωές», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σκυλακάκης.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα της πρόληψης τονίζοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω. «Είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις φωτιές», είπε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να διαχειριστούμε αλλιώς τα δάση μας, να απομακρύνεται η καύσιμη ύλη στο εσωτερικό της, και να καταστέλλονται έγκαιρα οι φωτιές», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι «ωστόσο τέτοιες φωτιές έχουμε στην Καλιφόρνια, την Ιταλία, σε Ισπανία και Γαλλία και αλλού, και ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε γιατί αυτή είναι η νέα κανονικότητα».

Η επιχείρηση

Με βάση, πάντως, τόσο την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όσο και την Κυβέρνηση, το βόρειο τμήμα του νησιού λειτουργεί κανονικά. “Στη Ρόδο πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη επιχείρηση προληπτικής εκκένωσης στην Ελλάδα, μεταφέροντας με ασφάλεια περισσότερους από 19.000 τουρίστες από τις πληγείσες περιοχές στο νότιο τμήμα του νησιού - περιοχές Γεννάδι και Κιοτάρι - στο ανεπηρέαστο βόρειο τμήμα. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκτεταμένης επιχείρησης δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, ούτε αναφέρθηκαν τραυματισμοί” ανέφερε ανακοίνωση της Περιφέρειας, στα αγγλικά, που σημείωνε, ότι “η μεταφορά των παραθεριστών γινόταν με τουριστικά λεωφορεία, ιδιωτικά σκάφη, εμπορικά πλοία, σκάφη του Λιμενικού Σώματος και Ι.Χ. Το σχέδιο διαμονής περιελάμβανε κλιματιζόμενες αθλητικές εγκαταστάσεις, αίθουσες συνεδριάσεων σε ξενοδοχεία, δημόσιους χώρους (σχολεία), εγκαταστάσεις ιδιωτικών σχολείων, καθώς και σπίτια πολιτών που προσφέρθηκαν απλόχερα να φιλοξενήσουν τους πληγέντες, θεωρώντας ότι ήταν η κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Ενεργοποιήθηκε ένα εκτεταμένο δίκτυο προμηθευτών και εθελοντών για την παροχή σε όλα τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας βασικών προμηθειών όπως τρόφιμα, νερό, ρούχα, είδη υγιεινής κ.λπ. Επιπλέον, άνοιξαν περισσότερα φαρμακεία και τέθηκαν σε λειτουργία σούπερ μάρκετ την Κυριακή.

Το Υπουργείο Τουρισμού και η Περιφερειακή του Ενότητα δημιούργησαν ένα γραφείο υποστήριξης που λειτουργεί κατά τις ώρες αναχώρησης για να βοηθήσει οποιονδήποτε έχει απορίες. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δημιούργησε μια πλατφόρμα όπου οι πάροχοι καταλυμάτων προσέφεραν ελεύθερα διαθέσιμα δωμάτια για την υποστήριξη των πληγέντων”.

Με βάση την Περιφέρεια, από “τη Δευτέρα 24 Ιουλίου, το 90% των τουριστών έχει εγκαταλείψει τα κέντρα προσωρινής διαμονής είτε μετακομίζει σε άλλα ξενοδοχεία είτε κατευθύνεται προς το αεροδρόμιο για τις πτήσεις της επιστροφής είτε επιστρέφοντας προληπτικά στα ξενοδοχεία που είχαν εκκενώσει προηγουμένως. Το υπόλοιπο 10% περίπου μεταφέρεται ήδη σε αεροδρόμια και δωμάτια ξενοδοχείων. Εκτιμάται ότι μέχρι την Τρίτη 25 Ιουλίου δεν θα μείνει κανείς στους παραπάνω χώρους.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Ρόδου είναι πλήρως λειτουργικό με εισερχόμενες πτήσεις και πτήσεις για ταξιδιώτες που επιστρέφουν στις χώρες τους από τα εκκενωμένα ξενοδοχεία και πτήσεις από αεροπορικές εταιρείες και Tour Operators που φέρνουν τουρίστες για τις διακοπές τους στο νησί.

Επιπλέον, ένα γραφείο υποστήριξης που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών διευκολύνει τις αναχωρήσεις ατόμων χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα.”

Γιώργος Αλεξάκης

ΣκυλακάκηςΚεφαλογιάννηTOUR OPERATORSΠαναγιώτης ΤοκούζηςΣΕΤΕΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣTui
Keywords
ροδος, αγωνας, το νησι, sky news, bbc news, bbc radio, σετε, reporter, hotels, ελλαδα, tui, sebastian, εταιρεία, easyjet, sky, news, bbc, ββc, radio, νέα, bloomberg, γαλλια, λεωφορεια, σχολεια, φαρμακεια, κινηση στους δρομους, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, φωτια, πυρκαγιες, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, ειδη υγιεινης, χωρες, το θεμα, ββc, δωρεαν, ηνωμενο βασιλειο, θεμα, ισπανια, ιταλια, νησι, ξενοδοχεια, προγραμμα, πτησεις, ρουχα, υλη, bbc, bbc radio, bloomberg, easyjet, news, radio, tui, αεροδρομιο, αλληλεγγυη, αμοιβαια, αφορμη, αψογη, εβδομαδες, γεγονος, δευτερα, δικτυο, δωματια, εγγραφα, ειπε, υπαρχει, επικοινωνια, επιτυχια, εταιρεία, ζωνη, υπηρεσιες, κυβερνηση, κινηση, κλιμα, κωνσταντινιδης, λειτουργια, μικρο, νερο, παντα, ομιλος, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, πακετα διακοπων, πλοια, προβληματα, πτηση, σετε, σουπερ μαρκετ, σκαφη, σπιτια, σουπερ, σιτιση, σχεδιο, ταξιδια, τμημα, τουρισμος, τριτη, υπουργειο εξωτερικων, ωρες, αλυσιδα, ασφαλεια, bbc news, sky, ειδη, εμφαση, hotels, χωρα, υπουργειο, κομματι, κυριακη, μεινει, μεσογειος, πηγες, reporter, reporter.gr, ροδο, sebastian, sky news
Τυχαία Θέματα