Ρωσία: Οι Ουκρανοί χτύπησαν το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

20:23 7/4/2024 - Πηγή: Reporter

Η Ουκρανία έπληξε τον θόλο πάνω από έναν απενεργοποιημένο αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. Τα επίπεδα ραδιενέργειας παρέμειναν σε φυσιολογικά επίπεδα και δεν προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με τη διορισμένη από τη Ρωσία διοίκηση.

Προς το παρόν, δεν είναι σαφές τι όπλο χρησιμοποιήθηκε εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου, το οποίο έθεσαν υπό τον έλεγχό τους οι ρωσικές δυνάμεις λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, το 2022. Νωρίτερα, είχε αναφερθεί

ότι σταθμός δέχθηκε επίθεση από ουκρανικά drones.

O Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, που διαθέτει ειδικούς στο σημείο, έκανε γνωστό πως ενημερώθηκε από τη ρωσική διοίκηση ότι ένα drone πυροδοτήθηκε εκεί και ότι η πληροφορία «συνάδει» με τις παρατηρήσεις του ΔΟΑΕ.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ράφαελ Γκρόσι δήλωσε πως και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες που «θέτουν σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια».

Εκπρόσωποι του εργοστασίου, που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, ανέφεραν πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις «επιτέθηκαν στον θόλο» του κτιρίου που στεγάζει τον αντιδραστήρα νούμερο 6. «Τα επίπεδα ραδιενέργειας στον σταθμό και τη γύρω περιοχή είναι αμετάβλητα».

Η Ουκρανία δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με το ζήτημα.

#Ρωσία #Ουκρανία #πυρηνικό_εργοστάσιο #ΖΑΠΟΡΙΖΙΑ #πυρηνικος_αντιδραστηρας #μη_επανδρωμένα_αεροσκάφη #Drones #ΔΙΕΘΝΗΣ_ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ_ΑΤΟΜΙΚΗΣ_ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Keywords
Αναζητήσεις
rosia-oi-oukranoi-chtypisan-to-pyriniko-ergostasio-sti-zaporizia.htm
Τυχαία Θέματα