Ρωσία: Παρακάμπτει τις κυρώσεις μέσω Τουρκίας και χωρών της ΚΑΚ

Η Ρωσία παρακάμπτει τις κυρώσεις και προμηθεύεται δυτικά αγαθά κυρίως μέσω των χωρών της ΚΑΚ (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών) της Κεντρικής Ασίας και της Τουρκίας, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου ifo σχετικά με τα εμπορικά δεδομένα για τα προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Η μελέτη εξέτασε αγαθά που είναι κρίσιμα για τη ρωσική οικονομία ή σημαντικά για τη στρατιωτική βιομηχανία, όπως οχήματα και ρουλεμάν.

«Το 2022, οι εξαγωγές προς τη Ρωσία από την Αρμενία, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν και την Τουρκία αγαθών κρίσιμων για τη ρωσική οικονομία ή σημαντικών για τη στρατιωτική βιομηχανία ήταν 50 φορές υψηλότερες από τις εξαγωγές γενικών αγαθών αυτών των χωρών προς όλες τις χώρες προορισμού το 2019. Αυτό υποδηλώνει μια πολύ υψηλή πιθανότητα παράκαμψης των κυρώσεων», αναφέρει η Feodora Teti, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Διεθνούς Οικονομίας του ifo.

Από τον Μάρτιο του 2022, το 8% του συνόλου των ρωσικών εισαγωγών αγαθών που είναι σημαντικά για τα ρωσικά οπλικά συστήματα και τη στρατιωτική ανάπτυξη προέρχεται από τις χώρες της ΚΑΚ. Όσον αφορά τα αγαθά που είναι κρίσιμα για τη ρωσική οικονομία, το 3% όλων των εισαγωγών στη Ρωσία προέρχεται από τις χώρες ΚΑΚ. «Ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας εξακολουθεί να είναι η Κίνα, η οποία προμηθεύει το 51% των εισαγόμενων αγαθών που είναι σημαντικά για τη ρωσική οικονομία ή τη στρατιωτική βιομηχανία. Ωστόσο, φαίνεται ότι η καταστρατήγηση των κυρώσεων μέσω της Κίνας είναι λιγότερο διαδεδομένη», λέει η Teti. Η απότομη αύξηση του μεριδίου της Κίνας στις εισαγωγές στη Ρωσία μπορεί επίσης να εξηγηθεί, τουλάχιστον εν μέρει, από την αύξηση της εγχώριας παραγωγής στην Κίνα.

#Ifo #IFO_INSTITUTE #Ρωσία #ΚΥΡΩΣΕΙΣ #ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ_ΚΥΡΩΣΕΩΝ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΧΩΡΕΣ_ΚΑΚ
Keywords
Τυχαία Θέματα